Lisica nije bila zaražena bjesnilom

senaforr

Lisica koja je pre nekoliko dana uočena u centru Bara nije bila zaražena virusom bjesnila.

Ovo je potvrđeno u petak iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Analiza je urađena u Speciajalističkoj veterinarskoj laboratoriji u Podgorici.

Piše: Biljana Dabić

PR Uprave za bezbjednost hrane, veterinu I fitosanitarne poslove Irena Kovačević podsjetila je da u Crnoj Gori od marta 2012. godine nije zabilježen ni jedan slučaj bjesnila, ni kod domaćih, ali ni kod divljih životinja.

Kovačević je navela da ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja – Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, već duži niz godina sprovodi aktivnu politiku u cilju sprečavanja pojave i iskorjenjivanja bjesnila, kroz programe: prevencije bjesnila domaćih životinja i mjera za blagovremeno otkrivanje i suzbijanje pojave bjesnila - vakcinacija pasa i mačaka protiv bjesnila; prevencije i suzbijanja bjesnila kod lisica i drugih divljih životinja oralnom vakcinacijom.

"Dugoročni cilj je u potpunosti iskorjeniti ovu bolest u Crnoj Gori i dobiti status zemlje slobodne od bjesnila, iskorenivanje bjesnila je i cilj svih evropskih zemalja da bi do 2020. godine čitav kontinent bio slobodan od bjesnila. Zahvaljujući ovome, od marta 2012. godine nije zabilježen ni jedan slučaj bjesnila", zaključila je PR Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Irena Kovačević.

U utorak ujutro oko 9 sati u centru Bara, preko puta zgrade Zavoda za zapošljavanje, nekolicina građana vidjela je lisicu koju su napali psi. Kako se “obrela” lisica u centru grada, za sada je enigma, ali u borbi sa psima lisica je izvukla “deblji kraj”. Beživotno tijelo životinje radnici komunalnog su odnijeli veterinarskim službama koje sprovode potrebne procedure i analize.

Luka Bar unutrašnji baner

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar