Dobra Voda dobija vodu

sastanaak 1

Posle dvije decenije bezvodnosti u Dobroj Vodi, na lokalitetu sa preko 10.000 objekata opština Bar je krajem avgusta iskazala spremnost za riješavanje ovog problema.

Danas je praktično pred potpisivanjem ugovora za finansiranje. Kreditna sredstva, kako je najvljeno na sastanku čelnika opštine Bar, Regionalnog i lokalnog vodovoda, sa direktorkom sektora za infrastrukturu EBRD  Lin O'Grejdi, biće obezbjeđena do kraja prvog kvartala sledeće godine. Uz riješavanje pitanja vodosnabdijevanja planirano je i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Piše: Biljana Dabić

Iako Dobra Voda ima preko 70 izvora, žitelji ovog kraja decenijama su “žedni pored vode”. Voda se doprema u cisternama u jednom od najposjećenijih turističkih mjesta barskog kraja. Predstavnici EBRD danas tokom posjete lokalitetu Velikog pijeska i Dobre Vode uvjerili su se u potencijale tog dijela barske opštine, razvoju turizma na Velikom Pijesku te iskazali spremnost da kreditnim sredstvima podrže projekat vodosnabdijevanja.

Građani u Dobrim Vodama će dobiti vodu jeftiniju nego što je danas plaćaju preduzećima koja je prodaju u cisternama (oko 3 evra po m3), a ono što je još i važnije, kako tvrdi prvi čovjek Regionalnog vodovoda Goran Jevrić, dobiće kvalitetniju vodu .

Posvećenost EBRD jeste da pomogne ovom regionu po pitanju vodosnabdijevanja. Da bi se cilj postigao neophodno je postići saradnju između opštine Bar, Regionalnog i lokalnog vodovoda, i nas naaravno. Ovom prilikom definisali smo dinamički plan i u saradnji sa opštinom Bar i Regionalnim vodovodom potrudićemo se da se projekat realizuje što brže, kazala je je direktorica sektora za infrastrukturu EBRD  Lin O'Grejdi
Kao potvrda želje, ističe Lin O'Grejdi, jeste činjenica da je ekspert IBR-a za vode u posjeti lokacijama kako bi dobili adekvatne odgovore na pitanja koja su potrebna.
- Bićemo u mogućnosti da obezbjedimo finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta do kraja prvog kvartala sledeće godine, kazala je direktorica sektora za infrastrukturu IBR

sastanaak 4

Direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić kaže da je napravljen veliki korak za riješavanje vodosnaabdijevanje Velikog Pijeska i Dobre vode posle nekoliko decenija. On je istakao da je ohrabren nakon sastanaka sa ministrom održivog razvoja i turizma Pavlom Radulovićem kao i ministrom finansija Darkom Radunovićem te očekuje da se do petka definiše održivi model za riješvanje posla prema kompaniji Štrabag, nakon čega će Regionalni vodovod moći ubrzano da radi na realizaciji razvojnih projekata.
-Dobio sam podršku od ministra finansija da upoznam predsednika opštine Bar da nastavimo sa realizacijom velikog razvojnog projekta za opštinu Bar. Mi smo spremni da kreditno učestvujemo u realizaciji ovog projekta. Dobili smo, kao kompanija, podršku od banke da ubrzano idemo u realizaciju projekta spajanja opštine Herceg Novi, početak građanja druge faze kako bi za opštine Kotor , Tivat i Herceg Novi obezbjedili veće količine vode zbog sve većih potreba , kazao je Jevrić
-Sada je na opštini Bar, Regionalnom i lokalnom Vodovodu da uz podršku Vlade završimo naše obaveze i napokon dođe do realizacije ovog projekta nakon nekoliko decenija, kazao je Jevrić.

sastanaak 3

Predsednik opštine Bar Dušan Raičević konstatovao je da ono što je najavljeno krajem avgusta, danas dobija zvaničnu podršku od strane EBRD-a.
-Izrazili smo spremnost da u saradnji sa IBR-om idemo u pravcu realizacije svih razvojnih projekata na teritoriji barske opštine, pogotovo što sam danas dobio informaciju da IBR nije participirao u dijelu finansijskih projekata podrške opštinama, i očekujemo da nakon Podgorice, Bar bude njihov pouzdan partner u realizaciji razvojnih projekata koji su neophodni sa ciljem pozicioniranja Bara na turističku mapu Mediterana, a naglašavam, naša osnova misija jesu bolje perspektive svim našim građanima, kazao je Raičević dodajući da je sastanak bila i prilika da se razmjene iskustva i znanja sa strane EBRD, opštine Bar, Regionalnog i loklanog vodovoda kako bi na adekvatan način pripremili projektni zadatak, tehnička dokumentacija i krenulo u pravcu realizacije ove investicije-
Raičević na pres konfrenciji nije precizirao rokove početka radova, kao ni trajanje istih.
-Želim da istaknem da je potreba stanovništva Velikog Pijeska evidentna dugi niz godina, hotelijeri i te kako zaslužuju, jer su značajna sredstva uložili u izgradnju objekata, potreba je evidentna i moramo ići u pravcu što skorije realizacije ovog projekta. Drago nam je što je EBRD spreman da zajedno realizuje ovaj projekat sa nama, kazao je Raičević.
Jevrić dodaje da je Vlada spremna da podrži Regionalni vodovod kao preduzeće u projektu sa austrijskom firmom Štrabag. On je istakao da Regionalni vodovod ne odustaje od razvojnih projekata Sa Evropskom bankom slede tri faze realizacije projekata, a Vlada će dati garanciju za kreditni aranžam kod EBRD.
Jevrić tvrdi da će uslovi kreditiranja biti kao u zemljama Evropske unije.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar