Bar pamti crvene košulje starobarskih omladinaca

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje na Belvederu, jutros je tradicionalno obilježena žrtva 11 djevojaka i mladića iz Starog Bara koje su njemački vojnici,uz pomoć domaćih kolaboracionista, strijeljali u zoru šestog jula 1944. Sjenima tragično stradale omladine, od kojih niko nije bio stariji od 20 godina, poklonli su se članovi porodica, predstavnici Udruženja boraca i antifašista Bara, Udruženja vojnih penzionera i članovi Izviđačkog odreda „24. novembar“ .

“Njihove crvene košulje biblijski su simbol stradanja crnogorskog naroda u borbi za slobodu, i veličinu njihove žrtve nikad ne smijemo zaboraviti. U odnosu na prošlu godinu, malo smo uredili ovo spomen obilježje, u dogovoru sa autorom spomenika Milom Vukčevićem obnovili smo slova, međutim, imamo svi veliku obavezu da od ovog mjesta napravimo dostojan spomenik antifašizmu i stradanju rodoljuba, da stalno ukazujemo na najveći mogući doprinos ove omladine slobodi, njihove priložene živote”, naveo je potpredsjednik Udruženja boraca i antifašista Bara general u penziji Špiro Niković.

Ispred porodica strijeljanih, bivši predsjednik Opštine Bar Čedo Ratković zahvalio je svima onima koji punih sedam decenija ne zaboravljaju nevino stradale, dodajući da su ovi mladići i djevojke bili antifašisti, te da ih je krasilo “ono što i Bar oduvijek, suživot”.

“Jedni pored drugih, ovdje su stradali muslimani, pravoslavci i katolici i po tome je njihova tragedija jedinstvena, nigdje to nije zabilježeno u ovoj državi. Pune 72 godine odajemo poštu njihovim sjenima, 1946. ovdje je podignut ovaj spomenik po nacrtu Mila Vukčevića, i mi tradiciju antifašizma moramo sačuvati i održati, zato mi je i posebno drago što je sa nama danas i barska omladina”, rekao je pored ostalog Ratković.

Pored predsjednika Udruženja boraca i antifašista Bara Đura Markovića sa izviđačima, te članova porodica strijeljanih, na spomenik je vijenac položila i delegacija omladine barskog SDP, sa predsjednikom Vladimirom Božovićem na čelu.

Foto: Jedro/Zijo Madžurić

auto klime bakovic 1

opstina bar

allegra

Cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar