Istarski maslinari u posjeti Društvu maslinara

2

Grupa istarskih maslinara bila jer gost Društva maslinara iz Bara.

Dugogodišnji maslinarski prijatelji iz Istre su odlučili da pravale skoro 900 kilometara dug put u jednom smjeru i dođu u Bar kako bi posjetili svoje prjatelje, upoznali se sa maslinarstvom u Baru i Crnoj Gori, upoznali prirodne i kulturne ljepote i uživali u jesenjem suncu.

3
Barani su imali zadovoljstvo da gostima pokažu Staru maslinu, Stari grad Bar, maslinjake u Dabanovu i Džidžarinu, veoma stare masline u Komini i Pečuricama i druge mnogobrojne zanimljivosti.
Gosti su imali zadovoljstvo da degustiraju barsko maslinovo ulje, kozji sir sa obronaka Rumije i druge specijalitete lokalne kuhinje. Oni se pored maslinarstva u Istri bave i agroturizmom i svoje maslinovo ulje i druge poljoprivredne proizvode plasiraju kroz turističku ponudu po vrlo povoljnim cijenama. U Baru i okolini su prepoznali odlične potencijale za bavljenje agroturizmom i razvojem ove ponude na poljoprivrednim gazdinstvima. Istrani su bili začuđeni visinom stabala maslina u Baru i saznanjem da još uvjek postoje maslinari koji plodove sakupljaju sa zemlje.

istra

Potvrdili su preporuke koje Društvo maslinara Bar daje svojim maslinarima a koje se odnose na značaj rezidbe odnosno revitalizacije stabala maslina i spuštanja krošnje na visinu sa koje se plodovi mogu brati. Rekli su da u Istri ne posoje maslinari koji plodove sakupljaju sa zemlje ta da je ta praksa napuštena prije više od dvadeset godina.
Na obostrano zadovoljstvo i korist, gosti i domaćini su na svim poljima maslinarstva i turizma razmijenji svoja iskustva i saznanja i prenosili ih jedni na druge te je posjeta pored jačanja prjateljstva imala i korist edukacije.
Istrani su domaćine pozvali da i ove godine učestvuju na maslinarskim manifestacijama koje se organizuju u Istri i budu njihovi gosti. Dva dana lijepog druženja su brzo prošla, prijateljstvo je učvršćeno i naučene su nove lekcije i potvrćeno je da su maslinarska druženja značajna za napredak na svim poljima.

 

Baner Tomić 2

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar