Većina domaćinstva Roma nemaju vodu

rom

Stambeno zbrinjavanje Roma predstavlja najveći problem za njihovu integraciju u regiji.

Rješavanje ovog pitanja zahtijeva cjelovit pristup – kombinovanje različitih nivoa podrške i saradnje. Prema preliminarnim rezultatima Regionalnog istraživanje Roma UNDP-a i Svjetske banke, procenat "teške materijalne deprivacije" (indeks EU kojim se mjeri nemogućnost da se priušte osnovne stvari za normalan život) kreće se od 83% do 94% među ugroženim Romima u regiji.

Biljana Dabić
Dvodnevna konferencija pod nazivom „Cjelovit pristup stambenom zbrinjavanju Roma u regionu proširenja“, u organizaciji akcionog tima projekta Integracija Roma 2020 (RI2020) Vijeća za regionalnu saradnju, počela je u četvrtak u Baru.
Orhan Usein, vođa akcionog tima RCC-ovog projekta RI 2020 otvorio je konferenciju.
-Da bi se pitanje stambenog zbrinjavanja Roma riješilo na najadekvatniji način, sve regionalne ekonomije trebaju tražiti načine da osiguraju održivo finansiranje i stambeni fond, ne samo putem novih modela finansiranja, nego i korištenjem praznih stambenih zgrada i smanjenjem dugoročnih troškova stambenog zbrinjavanja. Takođe, je neophodno da se Romi kao manjinska grupa jasno uvrste u prioritete u zakonskim propisima o stambenom zbrinjavanju, te da se uvedu afirmativne i posebno osmišljene mjere u skladu sa njihovim potrebama, rekao je Usein.
Prema jegovim riječima, mnoga domaćinstva Roma još uvijek nemaju pristup vodi iz slavine i javnom kanalizacijskom sistemu, niti se njihov otpad odvozi. Iznenađujući broj ugroženih romskih domaćinstava nemaju toalet u objektu stanovanja.
-Poboljšanje ove situacije je minimalan preduslov za pristojan život i dalja unaprijeđenja u drugim područjima života Roma u regiji, dodao je Usein.
Barbara Rotovnik, savjetnica za vladavinu prava i pretpristupni proces u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori kazala je kako ista studija pokazuje da je Crna Gora suočena sa izazovima u poboljšanju socio-ekonomskog položaja marginalizovanih Roma i Egipćana, jer velika većina njih još uvijek stanuje u lošim uslovima, mnogi u izolovanim naseljima, a skoro polovina domaćinstava nije legalizovana.
-Nakon uspješnog zatvaranja kampa Konik II zahvaljujući obezbjeđivanju socijalnog smještaja, nadležni organi u Crnoj Gori trebaju se pozabaviti pitanjem stambenog zbrinjavanja domicilnih Roma i rizikom od deložacija u drugim opštinama, zaključila je Rotovnik.
Leon Gjokaj, generalni direktor Direktorata za unaprijeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Crne Gore i nacionalni kontakt za pitanja Roma ponudio je detaljniji pregled unaprijeđenja uslova stanovanja za Rome i Egipćane u Crnoj Gori i napora koje je uložila Vlada Crne Gore na integraciji Roma u drugim oblastima.
Na konferenciji će biti predstavljena komparativna analiza zakonskih propisa o legalizaciji i socijalnom stanovanju u regiji, kao i pregled praktičnih primjera integralnih inicijativa za stambeno zbrinjavanje i uključivanja cjelovitog pristupa stambenom zbrinjavanju u IPA programe, te diskusija o mogućim daljim koracima.

rom 1
Ovaj skup je ujedno i prilika za predstavnike ekonomija iz regije proširenja, OCD, međunarodne organizacije, donatore i ostale da razmijene iskustva u stambenom zbrinjavanju Roma i razmotre nove strategije za rješevanje ovog problema.
Cilj ovog skupa na kojem se okupilo više od 80 javnih zvaničnika sa Zapadnog Balkana i iz Turske je da se predstavnici ministarstava zaduženih za pitanja integracije Roma informišu o mogućnostima za poboljšanje uslova stanovanja za Rome, uz poseban fokus na legalizaciji i obnovi romskih naselja i socijalnom stanovanju, zauzimanjem cjelovitog pristupa stvaranju održivih uslova za život.
Očekuje se da će zaključci sa konferencije doprinijeti formulisanju regionalnog pristupa stambenom zbrinjavanju Roma i budućih programa stambenog zbrinjavanja finansiranih iz nacionalnih i donatorskih sredstava.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar