Sa XXI sjednice SO Bar

Grb Opstine

Na početku zasijedanja minutom ćutanja odata je pošta nedavnom preminulom bivšem predsjedniku Opštine Bar, Zariji Lekiću.

 Prozivkom je utvrđeno da postoji kvorum za rad i odlučivanje (od 37 prisutno 28 odbornika) nakon čega se prešlo na usvajanje dnevnog reda, koji je prihvaćen sa 19 glasova za.

Povodom prve tačke dnevnog reda, Asim Andrić predsjednik Odbora za izbor i imenovanje je kazao da je odbor saglasno svojim nadležnostima razmotrio prijedlog i predložio da se za izvršnu direktoricu DOO “Kuće maslina” Bar imenuje dr Marija Markoč, koja je potom imenovana od lokalnog parlamenta sa 19 glasova.

Druga tačka dnevnog reda bila je polugodišnji izvještaj o ukupno ostvarenim primicima i ukupno izvršenim izdacima, s kojim je upoznata Skupština. 

Uvodničari su bili Ivana Backović sekretarka Sekretarijata za finansije i Stefan Šušter sekretar Sekretarijata za imovinu i investicije, koji je upoznao odbornike i javnost o ostvarenim kapitalnim primicima i rashodima.

Izvještaj u ovom trenutku, čulo se od dijela odbornika, djeluje impozantno.

Sekretarka Backović je kazala da je već u ovom trenutku premašen plan za pet posto više u odnosu na godišnji plan Budžeta.

“Ukupni primici budžeta Opštine Bar za 2024. godinu utvrđeni su u iznosu od 45.060.000 miliona eura, dok su za period januar – jun ove godine ostvareni u iznosu od 47.312.518 miliona eura. Sopstveni prihodi su ostvareni za 54,23 posto. Sredstva po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta – komunalije su ostvarena više u odnosu na planska predviđanja, usljed prinudne naplate neizmirenog duga za Maljevik, a na osnovu pravosnažne i izvršne presude Osnovnog suda u Baru od 28. juna 2013. godine, gdje je investitor, odnosno kompanija “Sonuba Montenegro” DOO bila u obavezi da po osnovu glavnice duga i kamate uplati iznos od 10.507.931 eura.

Porez na dohodak fizičkih lica ostvaren je sa 60,82 posto u odnosu na godišnji plan, dok je u odnosu na isti period 2023. godine veći za 47,17 posto.

Porez na nepokretnosti u ovom periodu je 23,84 posto od godišnjeg plana, a porez na promet na nepokretnosti na polugodišnjem nivou je ostvaren od 39 posto. 

Prirez porezu na dohodak fizičkih lica je 63,68 posto od godišnjeg plana, dok je prihod na osnovu taksi 35,52 posto. Lokalne administrativne takse u posmatranom periodu ostvareni su u iznosu od 52,99 posto, a lokalne komunalne takse u iznosu od 49,87 posto. Turistička taksa u posmatranom periodu ostvarena je u iznosu od 25,35 posto.

Razrez za turističku taksu urađen je u skladu sa zakonskim odredbama i ukupno je razrezano 17.261 rješenja, u iznosu od 1.399.921 eura.

Prihodi po osnovu naknada ostvareni su u iznosu od 50,89 posto više u odnosu na godišnji plan.

U posmatranom periodu ostali prihodi ostvareni su u iznosu od 10.666.414 eura.

Srazmjerno ostvarenim budžetskim prihodima u periodu januar – jun 2024. godine izvršavane su i obaveze prema korisnicima budžetskih sredstava. Ukupni izdaci budžeta Opštine Bar ostvareni su u iznosu od 14.136.738 eura ili 31,37 posto u odnosu na godišnji plan. Za otplatu duga i otplatu obaveza iz prethodnog perioda isplaćena su sredstva u iznosu od 2.282.428 eura, od čega je najveći dio usmjeren za otplatu kredita KfW banke u iznosu od 1.500.000 a eura”, saopštila je resorna sekretarka.

Opština Bar premašila plan već sada plan kapitalnog budžeta za 23,11 posto, od januara do juna 2024. godine, odnosno na polugodišnjem nivou, kazao je Stefan Šušter, sekretar za imovinu i investicije. 

“Sve u svemu, od 2020. godine jasno se može uočiti da je ostvarenje nikad veće u realnim ciframa”, kazao je on.

Naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta – komunalije za period januar – jun realizovana je u u iznosu od 11.165.363 eura. U strukturi ovog prihoda najveći iznos naplaćen je na osnovu pravosnažne sudske odluke nakon dugogodišnjeg spora koji je vođen između Opštine Bar i doo “Sonuba Montenegro”. Kapitalne donacije u korist budžeta ostvarena su u iznosu od 34.000 eura i predstavljaju subvenciju za realizaciju projekta nabavke komunalne opreme i uređaja za upravljanje otpadom shodno ugovoru zaključenom između Opštine Bar i Fonda za zaštitu životne sredine.

“Radimo više od 30 raznih projekata u raznim oblastima, a polugodišnji budžet nije realna slika, jer dosta toga je već završeno”, rekao je Šušter.

U raspravi su učestvovali odbornici Darko Janković, Omer Vukić, Momčilo Leković, Aleksandar Barlović, Radomir Novaković, Branimir Lakićević, dok je u drugom krugu govorio Radomir Novaković.

Uz dosta životnih pitanja odbornika upućenih resornim sekretarima, pažnju je privukao dijalog odbornika Radomira Novakovića i predsjednika Skupštine Branislava Nenezića. 

Predsjednik Skupštine je na pitanje odbornika Novakovića o kupovini novih električnih vozila, odgovorio da predsjednik Skupštine nema ingerencije za kupovinu vozila i zato njemu nije trebalo da postavlja to pitanje. Nenezić je pitao Novakovića da li je svojevremeno Opština plaćala amortizaciju za njegovo vozilo, dok je bio na čelu Skupštine.

“Sve što imate o meni dok sam bio dio vlasti slobodno iznesite, a ja ću Vas potom informisati”, kazao je Novaković.

“Opština nije meni kupila vozilo, jer je to auto parkirano ispred Opštine. Radio sam i dovoljno zaradio za sebe, da bih imao, između ostalog, i za svoje vozilo. Definitivno ne shvatam potrebu za ovakvim pitanjem”, kazao je Nenezić.

Ovaj dijalog je završen dogovorom da se Skupštinskoj službi na kraju sjednice postavi odborničko pitanje i razriješi bilo kakva dilema.

U diskusiji su još učestvovali Momčilo Leković i Darko Janković. 

Potom se za riječ javio predsjednik Opštine Dušan Raičević, koji je govoreći o šestomjesečnoj realizaciji i odgovarajući odborniku Lekoviću između ostalog o FK Mornar, rekao da je očekivao da malo više afirmativno govori o ovogodišnjim rezultatima ovog kluba, a ne samo o problemima sa fudbalskim terenima.

“Stadion ‘Madžarica’, kao i stadion pod Goricom ne zadovoljavaju kriterijume UEFE u ovom trenutku i zato Mornar ne može da igra evropske utakmice na svom stadionu. Istina, svojevremeno smo propustili priliku da u našem gradu bude izgrađen nacionalni fudbalski stadion, koji se sada gradi na Cetinju”, kazao je on.

Govorio je i fontani u centru grada, koja je na zadovoljstvo svih Barana popravljena. Odgovarajući na pitanje Novakovića u vezi sa kupovinom električnih vozila, Raičević je kazao da smo “dosta smo vremena potrošili”.

“Počev od prvog januara, na preporuku nadležnih ministarstava i EKO fonda, dobili smo subvenciju za nabavku dva električna vozila od EKO fonda, kao i dva punjača za ta vozila. Opština Bar je iskoristila priliku za subvenciju i kupovinu hibridnih vozila. Nabavili smo dva, a tražili smo tri da kupimo. Što se tiče voznog parka, istina je da je 2019. godine on obnovljen. Ovih dana ćemo jedno od vozila ustupiti Radio Baru koji do sada nije imao službeno vozilo. U narednom periodu idemo u pravcu izgradnje mreže eklektičnih vozila, odnosno eko vozila. Kada je riječ o Čelugi, razmatraju se mogućnosti za eliminisanje saobraćajnog ‘čepa’ i vrlo brzo tokom ovog mjeseca biće sastanak kako bi se razmotrila mogućnosti saobraćajnica od skretanja iz tunela Sozina, kroz Sutomore, do Žukotrlice, kao i izgradnje bulevarske saobraćajnice od Biskupade do tunela Ćafe. Time bi djelimično riješili makar kroz našu opštinu saobraćajne gužve. Kada je riječ o ‘Lungo mareu’, nijesam veliki optimista, ali želim da vjerujem da će Čanj dobiti nešto što Sutomore ima ovih dana. Vjerujem da ste upoznati sa jednim istraživanjem da Bar nije tranzicioni grad, već se u njemu turisti u principu zadržavaju prema tom istraživanju i do devet dana”, bili su neki od odgovora odbornicima. 

Kada je riječ o novoj zgradi Opštine, odgovarajući na pitanje odbornika Branimira Lakićevića, predsjednik Opštine je kazao da mu je drago da podržava tu ideju i dodao da svi želimo da dobijemo savremeni energetski objekat.

Potom se prešlo na treću tačku dnevnog reda prijedlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o usklađivanju iznosa lokalnih komunalnih taksi br. 031-99/1 od 17.01.2000. godine („Sl. List RCG – opštinski propisi“ br.02/00). Uvodno izlaganje je dala sekretarka Sekretarijata za finansije Ivana Backović, a ona je usvojena sa 18 glasova za.

Četvrta tačka dnevnog reda bila je prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za ustupanje nepokretnosti na privremeno upravljanje i korišćenje Univerzitetu Crne Gore, Prirodno matematičkom fakultetu. Uvodnu riječ imao je sekretar Sekretarijata za imovinu i investicije Stefan Šušter. Odbornici su dali saglasnost sa 17 glasova za i jednim uzdržanim.

Potom je usvojena peta tačka dnevnog reda, prijedlog Odluke o ustanovljenju prava stvarne službenosti polaganja elektroenergetskog kablovskog voda u zahvatu DUP-a „Marelica“ u Baru. Uvodno izlaganje imao je takođe sekretar Stefan Šušter, a za je glasalo 16 odbornika.

Prijedlog Odluke o uspostavljanju stvarne službenosti u dijelu katastarskih parcela broj 3410 i 3557 KO Novi Bar u korist katastarske parcele broj 3559 KO Novi Bar, bila je šesta tačka dnevnog reda. I povodom ove tačke uvodničar je bio Stefan Šušter, a Skupština je sa 19 glasova za usvojila ovu tačku dnevnog reda.

 Povodom sedme tačke dnevnog reda, prijedlog Plana upravljanja spomenikom prirode Stablo Stare masline na Mirovici u Baru za period 2024. – 2028. godine, uvodničar je bio Milo Markoč vd sekretara Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

On je između ostalog rekao da ovaj plan ima tri dugoročna cilja uz veliki broj mjera, kao i da javna rasprava nije izazvala veliko interesovanje.

U raspravu se uključio odbornik Darko Janković, koji je kazao da će podržati ovaj plan.

Potom su govorili Momčilo Leković ,koji je kazao da Staru maslinu treba kako od nas tako i turista štititi kako bi ona živjela i dalje, dok je odbornik Marko Stoiljkov iz Evrope sad čestitao koleginici na imenovanju za direktoricu “Kuće maslina”. I on je u svom izlaganju apostrofirao bezbijednost Stare masline, naročito tokom ljetnje sezone.

Za ovaj plan je glasalo 26 odbornika. 

Poslednja, osma tačka Izvještaj o sprovođenju Strateškog plana razvoja opštine Bar (2020-2025.) za 2023. godinu i Godišnji akcioni plan uz opis planiranih projekata za 2024. godinu, a uvodničarka je bila Sanja Mitrović sekretarka Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj.

U raspravi su učestvovali Naser Kraja i Darko Janković, a ova tačka dnevnog reda usvojena je sa 19 glasova za i dva uzdržana. Sjednica je završena postavljanjem odborničkih pitanja

Izvor: Barinfo / Ilija Kovačević

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar