13. Jula prijavljena blokada tunela “Sozina”

 sozin tunjel

Detaljne informacije...


Plamenac: Želimo da to bude trajno riješen problem prolaska kroz tunel Sozina
Autorka: IVANKA LEKOVIĆ

aleksandar plamenac
Mještani Crmnice sjutra će na dva sata blokirati tunel Sozina. Od 10 do 10:30, saobraćaj će biti u potpunosti blokiran, a narednih sat i po vozila će, iz pravca Bara i Virpazara, biti usmjeravana na alternativne puteve. Jedini izuzetak biće vatrogasna i vozila Hitne pomoći – najavio je jedan od organizatora, Aleksandar Plamenac, gostujući na programu Radio Bara.

RB/BI: Povod za vaše gostovanje je inicijativa Crmničana da organizuju blokadu puta, o čemu se govori čitave nedjelje. Pošto ste član grupe koja organizuje blokadu, kažite nam zašto baš na 13. jul i šta ćete uraditi da blokada protekne bez problema?

Plamenac: 13. jul je simboličan datum za Crmnicu, Dan ustanka, dan kad su Crmničani pokazali da su složni, hrabri i da mogu mnogo toga da urade. Mi sad naravno ne možemo da se poredimo sa tim Crmničanima, ali možemo da pokažemo nezadovoljstvo i da se borimo protiv nepravde. Protest je zakazan od 10 do 12 sati. Plan je da se Crmničani okupe oko 9 i po, jer će tada već početi policija da preusmjerava saobraćaj na alternativne puteve.

RB/BI: Tunel će biti blokiran sa barske i sa crmničke strane.

Plamenac: Tako je, u dogovoru sa pripadnicima MUP-a sve je u detalje razrađeno. Mi im se zahvaljujemo što su u tom tehničkom dijelu izrazili spremnost da sve to prođe kako treba. Put će biti blokiran od 10 do 12 sati, s tim što totalna blokada traje samo pola sata, a nakon toga, sljedećih sat i po, saobraćaj će se odvijati preko Paštrovačke gore. Policija će i u Sutomoru regulisati saobraćaj, tako da iz pravca Bara može da se ide preko Petrovca ili preko Sutormana

Radio Bar/Bar Info: Da li ćete propuštati vozila Hitne pomoći i vatrogasce?

Plamenac: Naravno da hoćemo, mi želimo da sve protekne kako treba i apsolutno neće biti nikakvih problema za ta vozila. 

RB/BI: Iz vaših dopisa, koje smo objavljivali, znamo da opterećenje za budžet crmničkih domaćinstava predstavlja svakodnevno plaćanje putarine kroz tunel Sozina. Očekivali ste da se to pitanje riješi izmjenama Zakona o saobraćaju, do čega ipak nije došlo. S druge strane, u Monteputu smatraju da rješenje treba tražiti kroz subvencionisanje putarine, a ne izmjene Zakona o putevima. U čemu je razlika?

Plamenac: Ja bih da hronološki objasnim kako je sve išlo: mi smo predali inicijativu koju je potpisalo preko 500 ljudi. Inicijativa je predata prvo Opštini Bar, zatim Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Vladi i Skupštini Crne Gore i kompaniji Monteput. Nedugo nakon što smo predali inicijativu, dobili smo odgovor od Opštine Bar. Iz kabineta gradonačelnika su nam dali podršku, a obećano je da će se i on lično, u Skupštini Crne Gore, zalagati za to naše pitanje. Od Monteputa smo dobili odgovor, ali ne od Vlade i Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Od Skupštine smo dobili na neki posredan način. Zahvalni smo Zdenki Popović, koja je dala svoj pečat i ranije se zalagala za rješavanje ovog problema. To je na kraju rezultiralo time da je odbornički klub Demokrata predao predlog za izmjenu i dopunu Zakona o putevima, kojima je tretirano ovo naše pitanje. Odgovor od Monteputa je da bi povlastice za Crmničane ugrozile poslovanje firme. Mi to, a i u odgovoru smo to napisali, odgovorili da to smatramo uvredom, s obzirom da je ista kompanija, što smo mogli u medijima da ispratimo, dala određena sredstva i sponzorske ugovore raznim organizacijama, savezima i klubovima. Mi nismo protiv toga, apsolutno podržavamo da se pomažu sport, kulturna dešavanja i slično, ali smatramo da je takav odgovor nama nekorektan. Kompanija Monteput nas je pozvala na dijalog i mi smo iskoristili naše javne nastupe da kažemo da smo spremni za dijalog i da se nadamo da će do toga vrlo brzo doći.

RB/BI: Vi ovom blokadom želite da im pokažete svoj revolt zbog sadašnjeg stanja. Rekla bih da niste baš sigurni ako dobijete subvencije da će one trajati.

Plamenac: Nama je bitna suština, mi želimo da to bude trajno riješeno. Mi nismo tražili u početku da to mora biti u Zakonu o putevima, ali tražimo da bude trajno riješeno. Vidjećemo narednih dana, u direktnom dijalogu, na koji način je moguće da se to riješi. Sigurno ćemo se odazvati, tu smo za konstruktivan dijalog. Mi smo se u prvom javnom obraćanju zahvalili čak i Monteputu, jer oni su u par navrata pomogli, kao i Opština Bar, sa nekim sredstvima, koja su bila raspoređena za Crmničane. Međutim, to nije dovoljno, niti trajno i smatramo da to treba sistemski da se riješi. Uvažavamo činjenično stanje, zahvalili smo se više puta, ali smatramo da je to, na kraju, i obaveza svih pomenutih strana – i Opštine Bar, i u Skupštini Crne Gore, kao i ove kompanije, da imaju društvenu odgovornost i da rade za dobrobit građana. Mi u Crmnici imamo mnogo nagomilanih problema i očekujemo i od Opštine da se aktivnije uključi u njihovo rješavanje. Sve ćemo, naravno, u jednom konstruktivnom dijalogu da se dogovorimo, ali očekujemo jednu veću brigu, kao i od svih ostalih aktera koje smo pomenuli. 

RB/BI: Mi očekujemo i nadamo se da će sjutra sve proteći u redu. Bićemo na vezi sa vama i sa Upravom policije.

Plamenac: Na kraju bih samo pomenuo da očekujemo podršku, da dođu ne samo Crmničani nego i naše komšije, ljudi iz Ostrosa i Krajine, jer i oni su uvršteni u ovaj predlog za izmjene i dopune Zakona o putevima.
Izvor: Barinfo

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar