Svečano otvoreni 30. Dani Zagrađa

zagradj 1

Paroh sutomorski - sveštenik Marjan Petkovski blagoslovio veče.

Javlja Nekazano, prenosimo integralno.

Svečano su otvoreni jubilarni 30 po redu Dani Zagrađa a u suorganizaciji Dana Zagrađa sa Međunarodnim udruženjem književnih syltvaralaca i umjetnika Nekazano predstavljanjem 11- tog po redu letnjeg kampa iz Beograda, na čelu sa vlasnikom Vukojicom Sandićem. I ovog puta terasa "Vile Ćetković" domaćina Veselina Ćetkovića bila je tijesna za brojne goste koji su i ovog ljeta došli da uživaju u ovoj sjajnoj kulturnoj manifestaciji koja tradicionalno već trideset godina okuplja ljubitelje umjetnosti, poezije, šaha, malog fudbala, folklora, kao i gusala tog najsjajnijeg tradicionalnog instrumenta naših naroda.

zagradj 4
Specijalni gost večeri bio je srpski pjesnik Slobodan Ristović, iz Rogatice - Republike Srpske. Labud N. Lončar, predsjednik Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika ispred Dana Zagrađa, udruženja Nekazano i Škole gusla Sandić poželio je gostima dobro došlicu osvrćući se kratko na sve one aktivnosti koje je za proteklih trideset godina njihov domaćin Veselin Ćetković sproveo a na dobrobit zajednice u Sutomoru i Baru.
Vlasnik “Škole gusla Sandić” je na sebi svojstven način u vidu zdravice i prigodne besjede pozdravio goste, domaćina Ćetkovića i pjesnike Nekazanog i pozvao paroha sutomorskog sveštenika Marjana Petkovskog da blagoslovi veče. Sutomorski sveštenik Petkovski, je pored Blagoslova lijepim riječima i besjedom o Vidovdanu i guslama pozdravio skup i poželio da se Dani Zagrađa nastave i u budućnosti. Nakon toga Sandić koji je i professor gusla u školi gusala predstavio je gostima svoje učenike koji su oduševili prisutene.

zagradj 3
Lončar je kratkom biogarfijom predstavio specijalnog gosta susreta Slobodana Ristovića iz Rogatice pozivajući ga da on svojom besjedom i pjesmom najbolje govori o sebi što je ovaj i učinio. Govorio je o usmenom predanju i guslama i njihovom značaju u očuvanju identiteta srpskog Naroda. Povodom Vidovdana govorio je nekoliko svojih pjesama iz Vidovdanskog ciklusa iz svog stvaralaštvu a nastavio sa pjesmama iz svog pedesetogodišnjeg pjesničkog stvaralaštva a na oduševljenje publike.

zagradj 2
Pjesnikinja Natalija Novaković govorila je jednu svoju pjesmu a na zahtjev prisutnih otpjevala je a kapela jednu etno pjesmu i publika ju je nagradila brojnim aplauzima. Nadica Ilić pjesnikinja iz Beograda govorila je jednu svoju pjesmu a Barski pjesnik i glumac Vladimir Cerovičć govorio jejednu svoju pjesmu namijenjenu Vitu Nikoliću. Barski pisac Vasilije Vasko Janković kao osnivač Društva crnogorsko ruskog prijateljstav govoruio je dvije pjesme o Rusij ii crnogorko – ruskom prijateljstvu. Inspirisan Vidovanom i guslama Labud N. Lončar je govorio svoju pjesmu “Krvavi mjesec” posvećenu sjećanju na svoje djetinjstvo i provedene školske letnje raspuste kod rodbine na Kosovu.

zagradj 5

Guslajući i pjevajući uz gusle profesor Sandić je publici predstavljao polaznike 11-og po redu kampa, a koji su sve njegovi učenici. Počevši od mlađanog Ilije Novakovića starog sedam godina koji je pobrao sve simpatije gostiju, preko Marije Petričević djevojke koja je svojim vokalnim sposobnostima osvježila i dokazala onu narodnu "pjeva k'o đevojka", sestara Radonjić Jane, Vladane i Jovane, etno pjevačice Suzane Mitrović koja je pomenula junake sa Košara, guslara Mateje Radunovića, Milana Vukovića, Nikole Miloševića, Alekse Došića, Vasilija Mišovića, Marka Kovačevića, Pavla Gurdeljevića i Miloša Tanaskovića, sve do mladog glumca, zdravičara i besjednika Save Novitovića koji je uz malo humora i par šaljivih priča nasmejao publiku.
Završavajući predstavljanje svojih mladih polaznika Sandić je još jednom zahvalio domaćinu Ćetkoviću i udruženju Nekazano na saradnji i izrazio nadu da će se ova saradnja u budućnosti nastaviti a na opštu radost i zadovoljstvo ljubitelja umjetnosti i očuvanja tradicije. Pozvao je sve goste da se ponovo druže 14. jula na turniru u šahu.
Ispred Nekazanog domaćinu Ćetkoviću, prisutnima i Školi gusala Sandić obratio se Labud N. Lončar zahvaljujući se na pažnji i saradnji i pozvao prisutne da ako su u mogućnosti zadnjeg vikenda u avgustu dođu i budu gosti VII. Međunarodnog festivala ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik“ koje organizuje Nekazano i čije će jedno veče biti priređeno u „Vili Ćetković“ uveličavajući 30. Dane Zagrađa. Druženje se tradicionalno nastavilo uz domaću trpezu i prijateljske razgovore do kasno u noć.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar