IPO & OSI

plakat os

O projektu u Čanju...

Internacionalna policijska organizacija Crne Gore je u završnoj fazi realizacije projekta pod nazivom "Za OSI poruka snažna, pristupačnost za nas je veoma važna".
Projekat je finansiran od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore.
Jedan od detektovanih problema u Crnoj Gori jeste to što je nemoguće pratiti efikasnost mjera i aktivnosti usmjerenih na socijalno uključivanje lica sa invaliditetom i njihovu zaštitu.
Obzirom da je crnogorski zakonski okvir usklađen sa evropskim pravnim tekovinama, implementacija Zakona je veoma spora i neefikasna, zbog toga se projekat IPO Montenegro usmjerio na jedan od najvećih problema, a to je pristupačnost lica sa invaliditetom, jer infrastruktura ne prepoznaje barijere za OSI kao i veoma malo se ulaže u otklanjanje tih barijera.
Naša NVO je radila dugogodišnje interno istraživanje pristupa plaži OSI, pri čemu smo zapazili veliku nepristupačnosti za OSI koja koriste pomagala prilikom kretanja. Bez ličnih asistenata, odnosno pratnje, njima je nepristupačan prilaz plaži, a imamo i zabilježene slučajeve povrede lica koja su učestvovala u pomaganju, nošenju i transportu OSI koja su korisnici kolica, Samim tim, mišljenja smo i stava da je izgradnja posebne staze koja bi vodila od šetališta same obale plaže neophodna za OSI, kao i za turističko mjesto Čanj, čime bismo dodatno uticali na poboljšanje turističkog kapaciteta pri Opštini Bar.
Ideja je da se projekat realizuje u Čanju koji predstavlja turističko naseljeno mjesto i koji se nalazi u blizini Opštine Bar, a poznato je kao odmaralište pogodno za odmor sa porodicama koji pruža veoma značajne ponude, a jedan od utvrđenih nedostataka kroz naše analize jeste da plaža nije pristupačna za OSI i da ne posjeduje predviđeni prilaz za OSI koji bi ujedno bio prepreka za neodgovorne učesnike i goste na plažama koji otežavaju lakšu pristupačnost OSI. Tako stanje je nepovoljno za OSI pa je ovaj projekat višestuko koristan. Doprinosi lakšoj pristupačnosti OSI prema plaži, ujedno ih i štiti od neodgovornih gostiju koji stvaraju različite prepreke.
Obzirom da plaže nijesu u skladu sa standardima pristupačnosti koji omogućava olakšan ulaz korisnika invalidskih kolica i korisnika drugih pomagala predstavlja neravnopravan pristup javnoj površini, stoga je izuzetno značajno raditi na pristupačnosti i preduzeti mjere da se poboljša pristupačnost i uklone prepreke i barijere koje se primijenjuju u ovom slučaju na plažama.
Projektovani prilaz ćemo izraditi od poliuretanskih ploča koje će da čine stazu do plaže u Čanju, koja će se spojiti sa trotoarom, koji se nalazi u blizini parkinga za invalide i autobuskim stajalištem, tako da će objekat imati potpunu funkcionalnost ne samo za OSI kao ciljnu grupu već za sve građane sa otežanim kretanjem, djecu i ostale posjetioce.
Opšti cilj projekta je obezbjeđivanje prilaza radi zaštite lica sa invaliditetom, kako bi im se olakšao pristup prema plaži u Čanju, ali i zaštita i unaprjeđivanje prava OSI kroz efikasan sistem zaštite, razvijanjem prevencije i sprečavanjem diskriminacije, obezbjeđivanje uslova za puno i aktivno učestvovanje lica sa invaliditetom u svim oblastima društvenog života na ravnopravnoj osnovi i primjenu politike pružanja jednakih mogućnosti kroz razvoj, upoznavanje društva s problemima i pravima OSI sistematskom i planskom edukacijom i informisanjem. Takođe smo građane iz četiri opština, Bara, Podgorice, Berana i Bijelog Polja upoznali o detaljima projekta, o pravima i obavezama OSI u saobraćaju, o problemima sa kojima se suočavaju i o zakonskim odredbama iz oblasti bezbjednosti saobraćaja koje se odnose na osobe sa invaliditetom, a biće postavljene info putokazne table sa informacijama o pristupačnosti OSI i bezbjednosti OSI u saobraćaju, građani će biti informisani putem medijske kampanje koja uljučuje flajere koji će biti podijeljeni, putem nasih drustvenih mreža, medija, radijskih emisija, tribina, a napravili smo i poučni video klip kako bismo podigli svijest javnosti i ključnih aktera odgovornih za izgrađeno okruženje i inkluziju OSI u saobraćaju.
1. Želimo istaći da je projekat usmjeren na podizanju svijesti i bolju informisanost učesnika u saobraćaju o bezbjednosti OSI, koji proizilaze iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Zaključujemo, da su OSI ravnopravni učesnici u saobraćaju što garantuje i Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i u odnosu na njih se mora postupati kao i prema svim ostalim učesnicima, a posebno u dijelu poštovanja pravila pristupačnosti OSI u saobraćaju.
U potpisu, Generalni sekretar IPO Crne Gore i predavač iz oblasti sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju Boris Jankovic

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar