Preminula časna sestra Vlatka

 vlatkka

Radila je 30 godina u barskoj Bolnici.

U Đakovu je preminula časna sestra Vlatka Štimac (92), koja je u laboratoriji i dječjemk odjeljenju Barske bolnice radila punih 30 godina i toliko zavoljela naš grad da je i nakon penzije ostala u njemu da živi.
Rođena je kao Janja Štimac, 1933. godine u Bapskoj, a u samostan u Đakovo došla je 1955. godine, i završila Bolničarsku školu u Zagrebu.
Kada je položila prve zavjete za časnu sestru, 1962. godine, određena je za bolničku službu u Starom Baru. Radila je na Dječjem odjeljenju i u laboratoriji čitav radni vijek, sve do penzije 1992. godine. Pružala je bolesnicima jednaku ljubav, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu opredijeljenost, i, kako je isticala, zbog te “različitosti ljudi koji su složno živjeli beskrajno zavoljela Bar”.
Skupa sa s. Mercedes Kopasić učestvovala je, u ime barske Bolnice, na Kongresu mikrobiologa u Puli, 1971. godine, a tokom 1974. godine išla na usavršavanje u Zagreb, na Dermatološku kliniku. Nekoliko puta, zajedno s ostalim sestrama, nagrađivana je za požrtvovan rad u bolnici.
Od 1993. godine, do odlaska iz Bara 1998. godine, vršila je službu kućne poglavarke Doma časnih sestara u Starom Baru, a u teškim vremenima ratova na različite načine pomagala ljudima koji su tražili pomoć, Baranima i onima koji su došli u grad.
Septembra 1998. je prebačena u Dom sestara Svetog križa u Đakovu, gdje je ostala do kraja života.
Ljekari i medicinske sestre koji su radili s njom sjećaju se s. Vlatke kao mirne i tihe, dobre i nesebične osobe, i pouzdane medicinske radnice, koja je svakom poslu pristupala sa velikom posvećenošću.
Značaj časnih sestara za grad naglašavao je često i bivši gradonačelnik i direktor Bolnice dr Zoran Srzentić. “Časne sestre su nekada činile okosnicu srednjeg medicinskog kadra u barskoj bolnici, bez kojeg ni ljekari, ni ostalo medicinsko osoblje ne bi postigli velike i značajne rezultate. One su bile i jedan od zaštitnih znakova ove zdravstvene ustanove“, kazao je na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja sedamdeset godina od dolaska sestara Svetog Križa u Bar.
Danas je veoma malo živih časnih sestara koje su radile u Barskoj bolnici, a koje su, zbog potpunog predavanja dužnosti i saosjećanja sa bolesnicima, kod Barana zaslužili ogromno poštovanje.
I sve žive u Đakovu.
Izvor: Barinfo / Željko Milović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar