Nakon Prizrena, “Nekazano” se javlja iz Skadra

askadar 2

Zapažena regionalna saradnja Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika "Nekazano"

Javljaju iz Nekazanog, prenosimo integralno...
Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika "Nekazano" po svom godišnjem planu za 2024. godinu posjetilo je Udruženje srpsko-crnogorske manjine „Morača – Rozafa“ iz Skadra, Albanija. U srdačnoj i prijateljskoj atmosferi održan je radni sastanak na kojem su se upoznali sa udruženjem, njegovom istorijom i planovima za budućnost. Odmah pri dolasku u Skadar, članove "Nekazano" dočekali su Edmir Piramić i Artur Popaj Popović, koji su preuzeli ulogu vodiča i nastavili sa upoznavanjem gostiju sa Skadrom i tvrđavom Rozafa. Ekipa "Nekazano" bila je u sastavu: Labud N. Lončar, Natalija Novaković, Vesna Lazović, Stevan Stijović, Svetlana Milić, Ognjen Lutovac, Vinka Marstijepović Lerinc, Rada Višnjić i Ivan Lerinc.
Pored toga što su domaćini preuzeli ulogu vodiča, ljubazno su goste upoznavali sa pojedinim dijelovima istorije ovog kraja. Nakon detaljnog obilaska tvrđave, ugostili su ih u prelijepom lokalu na obali Drima, što je svima dobro došlo zbog visoke temperature i umora od pješačenja.

askadar 1
Nakon toga, održan je radni sastanak u prostorijama udruženja, kojima dominira izuzetno bogata biblioteka. Predsjednik Udruženja srpsko-crnogorske manjine „Morača – Rozafa“ iz Skadra, Albanija, gospodin Pavlo Jakoje Brajović, dočekao je ekipu udruženja "Nekazano" kao dobar domaćin i upoznao ih sa radom udruženja. Bilo je interesantno čuti da je Skadarska tvrđava "Rozafa", opevana u našoj narodnoj poeziji u pjesmi "Zidanje Skadra", simbol vjekovnog prisustva Srba u Albaniji. Međutim, od 1934. godine, za vrijeme vladavine kralja Ahmeda Zogua, manjine su bile izložene asimilaciji i morale su mijenjati imena i prezimena u albanska. Njegova porodica živi ovdje preko trista pedeset godina. Govoreći o zaista impresivnoj biblioteci, ponosno je istakao da je ovo najveća srpska biblioteka u Albaniji. Nekada se ovdje održavala nastava za djecu, i preko sedamsto djece naučilo je da govori srpski jezik i da piše. Mnogi od njih su nastavili školovanje u Srbiji i Crnoj Gori. Danas njihovo udruženje niko ne pomaže i upitno je postojanje prostorija zbog potrebe za plaćanjem zakupa, održavanja i slično. Potrebno je da ovo udruženje i biblioteka imaju bibliotekara koji bi radio na izdavanju knjiga i učenju djece jeziku, ali nažalost, nemaju sredstava da plaćaju nešto takvo.

askadar 3

Posebno je istakao činjenicu da je do sada najveća pomoć udruženju stizala od Crnogorsko-primorske mitropolije i pokojnog mitropolita Amfilohija. Nada se da će pomoć nastaviti da pristiže kako bi se Srbi i Crnogorci održali u Skadru i njihova djeca opismenjavala. Zahvalio se na donaciji stotinjak knjiga koje je "Nekazano" ovog puta uručilo biblioteci, a Labudu N. Lončaru, predsjedniku udruženja, uručio je na poklon veoma rijetku knjigu “Skadar”, žaleći što nema više primjeraka te knjige, dodajući da bi svaka porodica u Srbiji i Crnoj Gori trebala da ima tu knjigu jer u njoj je sadržana istina o srpsko-crnogorskim manjinama u Skadru, a i u čitavoj Albaniji.
Ispred "Nekazano" svojim domaćinima se obratio i zahvalio Labud N. Lončar, žaleći što do ovog susreta nije ranije došlo, obzirom da nas dijeli nepun sat vožnje, a spajaju nas zajednički korijeni i istorija. Upoznao je domaćine da je "Nekazano" nestranačko, neprofitno udruženje i jedno od rijetkih u kojima je zabranjeno političko djelovanje, ali udruženje u kojem ohrabruju sve svoje pripadnike bilo koje vjere i nacije da vode računa o svojoj vjeri i narodu, te da njeguju svoje običaje, ali poštujući i uvažavajući druge. Takođe se zahvalio na ponudi da prevodioci udruženja “Morača – Rozafa” prevode knjige izdanja "Nekazano" na albanski jezik. Pozvao je svoje domaćine da posjete Bar i prisustvuju književnim druženjima koja organizuju, sa posebnim akcentom na VII. Međunarodni festival ljubavne poezije "Pjesnik – Svetionik" koji će se održati u Baru zadnjeg vikenda u avgustu, što su ovi i prihvatili.
Nakon toga, pjesnikinje udruženja "Nekazano" Rada Višnjić, Natalija Novaković, Vinka Marstijepović Lerinc i Svetlana Milić recitovale su svoje pjesme, a pjevačica crnogorskih narodnih pjesama Vesna Lazović otpjevala je svojim domaćinima pjesmu “Volim Zetu i Zećane”, sa kojom je pobijedila na XXVII Uteks TV festivalu 2023. godine. Pjesmom joj se pridružila i pjesnikinja Natalija Novaković pjevajući jednu staru etno pjesmu sa juga Srbije, na oduševljenje domaćina. Nakon toga uslijedilo je poklanjanje knjiga, razmjena adresa i tradicionalno zajedničko fotografisanje uz obostrano izražene želje da do ponovnog susreta dođe što prije.
Kao i pri dolasku, ljubazni domaćini su ispratili članove "Nekazano" do izlaza iz Skadra, uz obećanje da će se ovakva druženja uskoro ponovo održati.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar