Današnji izvještaj sa XIX sjednice SO Bar

optina AVI SO 

O nastavku 19. sjednice SO Bar, javnost će biti blagovremeno informisana.

Predlog odbornice Valentine Minić (Demokrate) da se sjednica SO Bar odgodi zbog toga što je u istom terminu zakazana sjednica Skupštine Crne Gore, nije prihvaćen.
AUTOR: VJERA KNEŽEVIĆ VUČIĆEVIĆ

Sjednica je nastavljena izlaganjem Informacije o sprovođenju Strategije zapošljavanja u Opštini Bar 2012-2025 i Akcionog plana za 2023.

Informaciju su razmatrali Odbor za statut i propise i Odbor za društvene djelatnosti o čemu je izvijestila sekretarka Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj Sanja Mitrović. Ona je informisala da je Strategija finansirana iz međunarodnog projekta iz IPA sredstava u okviruprgrama Evropske Unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu politiku. Veći dio aktivnosti definisanih Akcionim planom za 2023. godinu, Strategije za zapošljavanje Opštine Bar 2021-2025. je, kako je istakla Mitrović, realizovan pa se „na osnovu sprovedenih aktivnosti može zaključiti da je on dobro planiran“. Sekretarka je, govoreći o demografskoj slici opštine Bar apostrofirala da je, prema podacima evidentiran rast broja stanovnika za 4.123, odnosno 9,8 procenata, pa prema tome u Baru živi 46.171 stanovnik. Broj aktivnih poslovnih subjekata u Baru je porastao za 41 procenat u odnosu na polaznu, 2019. godinu, pa je dostigao 4.497. Pored povećanja broja zaposlenih za 16 posto, u odnosu na 2019. godinu i prosječna neto zarada u 2022. godini je porasla za 31,7 posto i iznosila je 690 eura. U odnosu na 2022, prošle godine je zabilježen pad nezaposlenosti za 20 posto. Ono što i dalje nije dobro, ukazuje Mitrović, je što se od 1.473 nezaposlenih na evidenciji, čak 65 posto odnosi na žene. Najveća potražnja, kada je radna snaga u pitanju, odnosila se na djelatnost turizma i trgovine. Sekretarka Mitrović je potencirala „staru boljku“ – da na teritoriji opštine Bar ne postoji adekvatni programi koji se tiču teže zapošljivih lica.

O ovoj tački dnevnog reda raspravljali su Valentina Minić (Demokrate) koja je kazala da se „raduje svaki put kada neko iz lokalne uprave da kritički osvrt i kaže šta nije u redu“. 

Informaciju Savjeta za zaštitu životne sredine o sprovedenim mjerama u području zaštićenog prirodnog dobra stablo Stare masline na Mirovici saopštila je v.d. direktorka doo Kuća maslina Marija Markoč, uz konstataciju da nas je „drevno stablo obradovalo bogatim vegetativnim prirastom“. 

Skupština je usvojila i Izvještaj o podržanim biznis planovima, iznosu dodijeljenih sredstava, realizovanim projektima i njihovim efektima za 2022. godinu po Programu za podršku razvoja poljoprivrede za mlade polioprivrednike. Izvještaj je podnijela resorna sekretarka, Marina Trceta. 

Usvojeni Izvještaji o radu Lovstva i Kulturnog centra
AUTOR: BRANKICA MANDIĆ
U nastavku XIX sjednice SO Bar usvojeni su Izvještaji o radu sa finansijskim izvještajem DOO “Lovstvo” Bar i JU “Kulturni centar” Bar za 2023. godinu. 

Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajern DOO “Lovstvo” Bar za 2023. godinu odbornicima je predočio izvršni direktor Marko Brnjada. Kazao je da je godina za nama bila jako uspješna, posebno naglasivši da je ovo društvo u februaru dobilo gazdovanje lovištem na period od deset godina.

“Stanje u lovištu je odlično, rezultati su onakvi kako smo i planirali. Broj ujeda pasa se smanjuje, a smanjuje se i broj prijavljenih ujeda. Što se stanja u lovištu tiče, ove godine je uzorkovan veliki broj svinja i nije zabilježen nijedan slučaj afričke kuge. Ista situacija je i sa lisicama. Nijedan uzorak na bjesnilo nije bio pozitivan, Mjere koje preduzimamo daju rezultate, ali je potrebna i dodatna edukacija stanovništva”, naveo je Brnjada.

Odbornica Valentina Minić (Demokrate) se nije složila da ovo preduzeće dobro posluje. U prilog toj tvrdnji navela je podatak da je od građana dobijeno 350.000 eura, a prihod je samo oko 45.000. Istakla je da je podnijeta 281 tužba zbog ujeda pasa, po kom osnovu je žrtvama ujeda isplaćeno 162. 858 eura. 

“Troškovi su, prema tome, veći nego što je koštao azil”, ustvrdila je. 

O ovoj, kako je kazao Branimir Lakićević (Za budućnost Bara) bitnoj temi, trebalo bi da prisustvuje i neko iz Komunalne policije. Interesovalo ga je da li se poštuje odluka o kućnim ljubimcima koja je donijeta prije nekoliko mjeseci. On “nije primijetio nikakve izmjene”. 

Veoma važno je, smatra odbornik Darko Janković (Evropa sad) da se vodi evidencija pasa koji ujedu, kako bi se imao uvid. Imao je zamjerke i na podatke koji nedostaju u izvještaju, kao što je koliko je potrošeno za hranu, nedostaju podaci o usmrćenim psima… Pitao je zašto se prilikom hvatanja pasa ne koristi puška koja je za tu namjenu kupljena, već se koriste neka primitivna sredstva, pa životinje često pobjegnu. On smatra da je veoma važno staviti akcenat na edukaciju djece i odraslih. 

Smiljana Vukićević (Ujedinjena Crna Gora) se interesovala o broju zaposlenih u DOO Lovstvo, i sistematizaciji koja je donijeta, a potom promijenjena. 

Emir Peričić (DPS) je pohvalio rad Društva, navodeći da se pohvale odnose i na dobre stvari u toku lovne sezone, a i na to što nije zabilježen nijedan slučaj kuge svinja, niti bjesnila kod lisica. Sugerisao je da se uvede novo jato jastrebova na Volujici, a kao dobar potez naveo je to što je donijeta odluka da se ne izdaju lovačke karte nerezidentima.

Što se azila tiče, Peričić je podvukao da je to “veoma komplikovana materija”. Ključna stvar je, smatra on, zaustavljanje lanca reprodukcije. 

Drago Drobnjak (SD) je predložio da se organizuje regionalno takmičenje koje bi se održavalo u istom terminu, kako bi se privukao što veći broj lovaca iz inostranstva, od čega bi korist imalo ne samo Lovstvo, već i Opština. 

Ferida Peročević (URA) je govorila o krivolovu koga je, prema podacima kojima raspolaže, mnogo više nego što se prikazuje. 

Omer Vukić (SDP) je pohvalio način na koji je urađen Izvještaj, gdje su čak iznijeti i podaci o radu Odbora direktora, kao i prezentovane javne nabavke. Podsjetio je na problem u Mrkojevićima, gdje divlje svinje prave veliku štetu poljoprivrednim gazdinstvima, pa ga je zanimalo da li se s tim u vezi nešto planira, kako bi se problem riješio.

Izvršni direktor DOO “Lovstvo” Bar je prije glasanja odgovarao na pitanja odbornika.

Za Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem DOO “Lovstvo” Bar glasala su 22 odbornika. 

Direktorica JU “Kulturni centar” Bar Aleksandra Grabež podnijela je Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem za 2023. godinu ustanove na čijem je čelu.

“Kulturni centar je kompleksna ustanova kulture i jedna od kompleksnijih ove profilacije u Crnoj Gori, posebno što pod jednim krovom objedinjuje rad gotovo svih onih koji se bave organizacijom i realizacijom aktivnosti iz oblasti kulture”, decidna je Grabež.

U većoj ili manjoj mjeri učestvovali smo, kazala je, u gotovo svim kulturno-umjetničkim dešavanjima u našoj opštini i tako tehnički, ali i organizaciono, pomogli da se stvori slika jedinstvenog prostora preko prezentacija svih segmenata kulture.

“Programi koje je Kulturni centar organizovao u prethodnoj godini bili su raznovrsni. Obuhvatili su brojne oblasti – likovnu umjetnost, književno stvaralaštvo, pozorišne djelatnosti, prikazivanje filmova, muzejske i bibliotečke djelatnosti, projekte konzervacije i restauracije, arheološka istraživanja i očuvanje kulturnog nasljeđa”, podsjetila je. 

U raspravi o ovoj tački dnevnog reda učestvovali su Valentina Minić (Demokrate), Srđan Perkolić (SD), Darko Janković (Pokret Evropa sad), i Naser Kraja (koalicija Zajedno Bar) . Izvještaj je usvojem jednoglasno, sa 25 glasova “za”. 

Izvor: Barinfo

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar