Taraboški junaci!

tarabosss

Piše čitalac iz Ulice Taraboških junaka...

Vozim se skromnim autom marke Opel , za koji sam morao podići kredit, i još dva puta debelo platio majstorima da bi bio u tehnički voznom stanju. Vozim preko nadvožnjaka , novog, (ponos Bara, liše KK Mornara) preko pruge u naselje Bjeliši, sa mojom šćerkom - tinejdžerkom.
Kod Bomaka skrenemo oštro lijevo , pa na pet metara zalomim desno -i srećom dobrih refleksa - zakočim naglo!
Iz suprotnog pravca na mene čelom u čelo džip, da li je BMW –X5 ili Audi Q-7 , nijesam siguran od silnog straha da ću  nakon mnogo godina vožnje imati svoj prvi „sudar“.
Džipčina-ogromna, veći nego kad se, vaktile, međed u moj Stožer ispred mene popeo na zadnje noge .
Elem, za volanom gospođa/ca hladno-besnog pogleda, sakrivenog ispod nekoliko slojeva šminke , a njene usne, uz besan pogled, na mene su djelovale isprepadajuće - kao jarko crven, veći „Kumpijer“ sorte Kenebek. (Kumpijer je u Stožer isto što i krtola u Crmnici)
Bez kontakta, ukočismo i ja i ona, branik skoro do branika. Ja isprepadan da me ova strašna aždaha ne oduva , a ona zapanjena da je neko uopšte imao smjelosti da se ispriječi ispred njenog Džipa. Pogledi nam se susretoše, a bolje da je nijesam ni pogledao. Prostrijeli me kano gorska strijela, krv mi se sledi u žilama, još kad prijeteći prekrsti ruke preko grudi - i to kakvih grudi! Ja isprepadan i pod stresom sagnem glavu prema menjaču, ubacim u rikverc, krenem nazad i valjda od te stresne situacije, umalo da udarim u zid od ograde na kojoj je bila pričvršćena tabla sa nazivom ulica „TARABOŠKIH JUNAKA“ .
Pogledam gore, a tamo...
Tabla obilježja ulice izgrebana i jadna i tužna i ružna i ... Sram ga bilo ko to učinje, ako srama ima!
Prvi put sam obratio pažnju na tu tablu. Oslobodih put za već pomenutu gospođu iz džipa, koja je stajala i očekivala da se slabiji skloni, i pravac kuća.
Koliko me je potresao dogadaj, još više me je potresla uništena ulična tabla!
Kući, već smiren, upitah šćer šta zna o Balkanskim ratovima , opsadi Skadra i Taraboškim žrtvama Crnogorske vojske. Iznenadih se da je imala neko skromno, ali osnovno znanje o tome.
Onda uzmem “pametan” telefon da izguglam zašto možda nekome smeta tabla “Ulica Taraboških junaka” , da je onako u besu, vidi se, iškraba.
Nađoh informaciju da je u opsadi Skadra izginulo najviše Crnogorskih vojnika u jednoj bitci, i to svih nacija i vjera - Crnogoraca, Srba, Bošnjaka (tada Muhamedanaca ili Muslimana), Albanaca , Hrvarta ili Pravoslavaca, Muslimana i Katolika.
Znam da tada nisu postojali : Komite, Tvrdoši, Četnici, Partizani, Balije, HOS-ovaci, UČK, LGBT, NVO, Štrumfovi i Gargameli i drugi, no je temelj vrijednosti Crnogorskog društva bilo čojstvo i junaštvo.
Da nikog ne zamaram istorijom, moj zaključak vezan za vandalsko oštećenje table: ovakvo nešto nije mogao uraditi nijedan pravi građanin Crne Gore, niti turista (bilo Rus ili ma ko), već da je to mogla uraditi jedino neka rogata domaća životinja - opšteg naziva stoka. Gledajući visinu na kojoj je tabla postavljena, najvjerovatnije je iz porodice “Papkara“, neko june koje je prosto ne znajući što radi „očešalo“ svoje rogove o ovu tablu, tablu u ulici koja ima privilegiju da nosi ovo ime u čast i zahvalnost prema preko 5000 poginulih Crnogorskih vojnika.
Ja sam „Sjevernjak“ i moji preci nijesu učestvovali u bitci za Skadar , već su vojevali u Crnogorskoj vojsci – Istočni Odred (prema Sandžaku i Metohiji), i građanin sam Bara od 2008. godine, doduše još uvjek podstanar, koji je često mijenjao adrese stanovanja, ali sam trenutno jako ponosan što baš živim u ulici „Taraboških Junaka“ !
I zato pitam javno “Kome smeta naziv i tabla Ulica Taraboških Junaka”?

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar