Alković na sjednici Savjetodavnog komiteta Međunarodnog savjeta za maslinu u Sieni u Italiji

toskann 1

Sjednica je održana i italijanskom gradu Siena u Toskani.

Predsjednik Društva maslinara Bar, Ćazim Alković je u svojstvu predstavnika Crne Gore i u svojstvu člana Savjetodavnog komiteta Međunarodnog savjeta za maslinu u periodu od 28. do 30. maja 2024. godine učestvovao u radu 62. sjednice pomenutog komiteta. Sjednica je održana i Italijansom gradu Siena u Toskani.
Predsjednik Alković je iskoristio priliku i da se sretne i razgovara sa najvećimim svjetskim proizvođačem maslinovog ulja. Poseban dojam na predsjednika je Društva maslinara Bar ostavio je proizvođač maslinovog ulja iz Tunisa čija proizvodnja značajno prevazilazi kompletnu Crnogorsku proizvodnju maslinovog ulja.
62. sjednici Savjetodavnog komiteta su pored predstavnika Evropske unije, prisustvovali i predstavnici Brazila, Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine, Tunisa, Alžira, Maroka i drugi.
Višesatna rasprava se vodila po raznim osnovama iz oblasti maslinarstva, a sa posebnim osvrtom na klimatske promjene koje neminovno dolaze i koje će sigurno uticati na maslinarstvo. Prisutni su pozvali IOC Međunarodni savjet za maslinu da radi i razvija svoja istraživanja na raznim poljima maslinarstva kako bi pored ostalog pripremili sadni materijal koji će biti otporan na klimatske promjene.

toskann 2
Tema oko koje se razvila posebna rasprava je bila senzorska ocjena kvaliteta djevičanskih maslinovih ulja. Razmatrane su mogućnosti što bolje međunarodne harmonizacije svih panela za senzorsku ocjenu koji su akreditovani od strane IOC.
Treći dan je bio rezrvisan za obilaske „Tehničke posjete“ maslinjacima i proizvodnim pogonima što je za sve učesnike bilo veoma zanimljivo.
Učešće predstavnika Crne Gore na događaju koji organizuje Međunarodni savjet za maslinu, a u kojem učestvuju najznačajniji proizvođači maslinovog ulja iz cijelog svijeta kao i najveći stručnjaci za maslinarstvo, predstavlja privilegiju kako za predstavnika tako i za državu iz koje dolazi. Stečena znanja i informacije će raznim kanalima komunikacije biti prenešeni na članove Društva maslinara Bar i ostale crnogorske maslinare.
Crnogorska zastava se sa ponosom vijorila među zastavama zemalja najvećih svjetskih proizvođača maslinovog ulja.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar