Preminula nastavnica biologije Anka Jovanović

an biol

Juče je na groblju sela Tvorilo sahranjena Anka Jovanović, mnogim generacijama omiljena nastavnica biologije u osnovnim školama.

Rođena je jula 1938. na Cetinju. Bila je odličan đak u osnovnoj i srednjoj školi, nakon čega je upisala Filozofski fakultet, odsjek Psihologija u Beogradu. Iako odličan student, odlučila je da se vrati na Cetinje i završi Pedagošku akademiju, odsjek biologija i hemija.

Službovala je u OŠ “Slap Zete”, u Poblaću pored Pljevalja, u barskim školama Đuravci, “Meksiko” i “Anto Đedović”, a najduže je radila u gradskoj školi OŠ “Blažo Jokov Orlandić” gdje je dočekala i penziju.

Bila je sa đacima redovni učesnik opštinskih, republičkih i saveznih takmičenja, a njeni đaci (koji su kasnije ostvarili briljantne karijere upravo u biologiji) poput Aleksandra Videnovića, Sandre Đurković, Duške Savić osvajali su najsjajnija odličja. Mnogi od današnjih ljekara i stomatologa upravo radi profesorice Anke su se odlučili za životni poziv.

Bila je izuzetno predana poslu, nekonformista u predavanju, voljela je učenike koji su se znanjem, stavom i ponašanjem isticali i omogućavala im da šturo udžbeničko znanje obogaćuju specijalističkim knjigama koje je sama nabavljala. Životni vijek provela je pored muža Slobodana, poznatog profesora istorije, koji je umro prije tačno 30 godina.
Izvor: Barinfo / Z.M.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar