Javni čas u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Bar

anastaz sus 2

Tema, značaj i interdisciplinarnost muzejske djelatnosti...

Uoči obilježavanja predstojećeg Međunarodnog dana muzeja predstavnice Zavičajnog muzeja u Baru održale su javni čas u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Bar.
Istoričarka umjetnosti, rukovoditeljka Zavičajnog muzeja i nekadašnja direktorica Narodnog muzeja Crne Gore dr Anastazija Miranović prisutnim srednjoškolcima predstavila je razvoj, značaj i interdisciplinarnost muzejske djelatnosti i pri tom ukazala na savremene trendove koji u sebi objedinjuju nove umjetničke prakse i artističke izazove. Po riječima Miranovićke, muzejska djelatnost ne reprezentuje samo kulturno-umjetničko nasljeđe, već doprinosi naučnom razvoju, interkulturalizmu, direktno pospješuje kulturni turizam i snaži određene aktivnosti koje su neophodne sveukupnom razvoju jedne zajednice. Poseban aspekt izlaganja dr Miranović bio je posvećen Dvorcu kralja Nikole na Topolici i njegovoj prvoj temeljnoj rekonstrukciji. Rukovoditeljka gradskog muzeja uputila je poziv mladima da postanu budući etnolozi, istoričari umjetnosti i teoretičari umjetnosti, konzervatori, dokumentaristi i muzejski pedagozi jer se radi o veoma interesantnim životnim profesijama.

anastaz sus 3


Tokom četrdesetpetominutne edukacije u školskoj biblioteci, svoje izlaganje o djelatnostima Zavičajnog muzeja u Baru imala je i istoričarka Draginja Radonjić. Viša kustoskinja barskog muzeja upoznala je prisutne sa njegovom organizacijom i radom odjeljenja za arheologiju, istoriju, etnologiju, istoriju umjetnosti, kao i sa funkcionisanjem kompleksa Stari grad Bar. Dvadeset učenika bilo je u prilici da odgleda projekciju o svim zbirkama i kolekcijama Zavičajnog muzeja, kao i kratak dokumentarac o Starom Baru. Radonjićka je svoju ulogu čuvara muzejskog materijala predstavila kroz faze njegovog prikupljanja, istraživanja, obrade i zaštite. Najveću pažnju privukao je segment koji se odnosio na organizovanje stalnih postavki, tematskih izložbi i multimedijalnih prezentacija. Kao autorka i učesnica brojnih projekata koji promovišu muzejsku djelatnost, kustoskinja Radonjić opisala je i tematiku nekih od aktuelnih istraživačkih, konzervatorskih i izložbenih poduhvata u vezi kulturno-istorijskog nasljeđa našeg grada.
U realizaciji javnog časa učestvovali su dokumentaristkinja Jelena Srzentić i etnolog Marko Srzentić.

anastaz sus 1
JU SEUŠ Bar sa Zavičajnim muzejom Bar ima višegodišnju i veoma intezivnu saradnju. Zajednička obilježavanja Dana evropske baštine, Dana nematerijalne kulturne baštine, kao i Međunarodnog dana muzeja samo su neka od brojnih dešavanja putem kojih naše ustanove kod mladih razvijaju svijest o očuvanju kulturno-umjetničkog blaga i istorijskog nasljeđa Crne Gore, grada Bara i njegovog zaleđa.
Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava od 1977. godine svakog 18. maja, ustanovio je Međunarodni savjet muzeja (ICOM - International Council of Museum) čije sjedište je u Parizu. Razlog obilježavanja ovog datuma na globalnom nivou proizilazi iz okolnosti da muzeji predstavljaju riznice kulture i istorije svih naroda.
Ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja, „Muzeji za obrazovanje i istraživanje“, želi se istaći njihov značaj kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i podstiču učenje, otkrivanje i kulturno razumijevanje, saopštio je Organizator događaja prof. Neđeljko Đurović.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar