Opština Bar opredijeljena za koncept nultog otpada

tana so 1

Edukacija građana je ključni pokretač tranzicije ka konceptu nultog otpada

U okviru projekta “Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori”, koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou.
Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

tana so 2

U ime barske lokalne uprave, učešće su uzeli potpredsjednica OpštineTanja Spičanović, menadžerka Tanja Bardić i savjetnik za pravne i normativne poslove u Sekretarijatu za komunalno-stambene poslove i saobraćaj Ljubiša Tadić. Događaju su prisustvovale i članice Multisektorskog foruma “Bar za Bar” Magdalena Jovetić i Anđela Jukić.
Svoje stručno znanje i veoma bogato iskustvo iz oblasti zaštite životne sredine sa učesnicima su podijelile konsultantkinje Gordana Đukanović i Ivana Vojinović.

Uvažavajući načela Arhuske konvencije, istaknuta je potreba jačanja uloge građana i organizacija civilnog društva u pitanjima koja se tiču životne sredine. Kako je koncept nultog otpada usredsređen na ljude, istaknuta je važnost obrazovanja i učešća cijele zajednice za promjenu paradigme, usvajanje nove prakse i postepeno ukidanje otpada.

tana so 3

Edukacija građana je ključni pokretač tranzicije ka konceptu nultog otpada. Stoga je potrebno u kontinuitetu organizovati edukativne kampanje koje bi podstakle učešće građana i pozvati lokalne preduzetnike i civilni sektor da ponude rješenja kojima bi usmjeravali njihov angažman na planu nultog otpada. Kao najveći izazovi prepoznati su smanjenje upotrebe jednokratnih proizvoda u domaćinstvima i prevencija nastanka otpada u ugostiteljskim objektima.

Kada je i pitanju kvalitet vazduha, u Baru postoji mjerna stanica za praćenje kvaliteta vazduha kao i mjerna stanica za praćenje koncentracije alergenog polena u vazduhu. Cijeneći značaj ovih pokazatelja za informisanje kako lokalnog stanovništva tako i turista, prepoznata je potreba za uspostavljanjem servisa za objavljivanje tih podataka u realnom vremenu putem web stranica Opštine i Turističke organizacije, lokalnih portala, interaktivnih bilborda, društvenih mreža i na drugi građanima vidljiv način.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar