Klub odbornika Demokrata Bar -Ujedinjena Crna Gora saopštavaju. ..

pod maslinom 

Saopštenje prenosimo integralno.

Obavještavamo javnost da smo danas Upravi za inspekcijske poslove i po Zakonu o zaštiti prirode nadležnoj ekološkoj inspekciji dostavili obavještenje – prijavu zbog nezakonitog, neodgovornog i necjelovitog korišćenja ovlašćenja zaštite prirodnog dobra Stare masline. Naime, Odlukom o proglašenju zaštićenog prirodnog dobra: spomenik prirode Stablo Stare masline (OLEA europaea L.) na Mirovici u Baru ("Službeni list Crne Gore - opštinski propisi", br. 045/20 od 28.12.2020), Stara maslina je proglašena za zaštićeno prirodno dobro – spomenik prirode.

Saglasno citiranoj odluci Upravljač (Sekretarijat za komunalno stambene poslove i zaštitu životne sredine - Opštine Bar) je bio dužan da štiti temeljne vrijednosti prirodnog dobra, istovremeno uz njegovo plansko unaprjeđenje i budući razvoj. Poseban dio upravljanja jeste prezentacija, odnosno promocija prirodnog dobra. S tim u vezi, upravljač ima obavezu da: Pripremi Plan upravljanja; Donese godišnji program upravljanja; Obezbjedi sprovođenje mjera zaštite; Čuva, unaprijeđuje i promoviše prirodno dobro; Prati stanje i dostavlja podatke; Obavlja druge poslove utvrđene Zakonom o zaštiti prirode.

Uprkos odredbama utvrđenih Zakonom i ovom Odlukom, prema saznanjima koje imamo JU Kulturni centar Bar je kao i ranije, dakle ponavljamo, uprkos donešenoj Odluci, nastavio da upravlja prirodnim dobrom – spomenik prirode Stablo Stare maslina i pored činjenice, da tako pravo nije moglo ostvariti saglasno pozitivnom Zakonu o zaštiti prirode i citiranoj Odluci. Prema saznanjima koje imamo, JU Kulturni centar je usljed nedostaka stručnih znanja iz oblasti upravljanja Starom maslinom, ingerencije u upravljanju Starom maslinom posebnim ugovorom prenio na NVO Društvo maslinara. Ovakvim radnjama zaštita i briga o prirodnom dobru prenijeta je na subjekt koji ni po Zakonu ni po Odluci nije mogao obavljati tu djelatnost.

Podsjećamo da shodno Zakonu i članu 55, zaštićenim područjem upravlja upravljač koji ispunjava uslove u pogledu kadra i organizacione osposobljenosti za obavljanje poslova zaštite, što Kulturni centar očigledno ne ispunjava, a da se Upravljač zaštićenog područja određuje aktom o proglašavanju zaštićenog područja.

Napominjemo i da je saglasno članu 14 u okviru prelaznih i završnih odredbi odluke utvrđeno da će: “Plan upravljanja donijeti Skupština Opštine Bar u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu ove Odluke, dok će godišnji program upravljanja donijeti upravljač u roku od 3 mjeseca od dana donošenja plana upravljanja”. Po našim saznanjima, planovi do danas nijesu donijeti.

Polazeći od nadležnosti inspekcije, obavještenjem - prijavom zahtjevamo da u postupku utvrde odgovornost organa koji je saglasno Zakonu i Odluci bio dužan da upravlja i vodi brigu o prirodnom dobru – spomenik prirode Stablo Stare masline i da saglasno članu 107 i 108 Zakona preduzmu mjere iz svoje nadležnosti.

Nakon podnošenja prijave – obavještenja, naš Klub će u saradnji sa barskom opozicijom preduzeti i druge institucionalne radnje, kako bi se situacija sa oštećenjem prirodnog dobra – spomenika prirode Stabla Stare masline do kraja razjasnila, a ne, kako bi barska vlast najviše željela, gurala pod tepih, a odgovornost prikrila.

U potpisu, Klub odbornika Demokrate - Ujedinjena Crna Gora Bar

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar