Za primjer priča iz Ulcinja!

lazoo

Lazović će dobiti posao...

Ulcinjanin, osoba sa invaliditetom, odustao od štrajka glađu
By Biljana Dabić / primorski.me
Nezaposleni Ulcinjanin, Nenad Lazović (30), osoba sa invaliditetom, ipak neće stupiti u štrajk glađu jer za tu radikalnu mjeru nema više razloga pošto mu je direktor Javnog preduzeća „Parking servis“ Amil Grbović obećao da će od 1.aprila početi da radi u ovom preduzeću čiji je osnivač Opština Ulcinj. Lazović je tokom prošlog ljeta sezonski radio u “Parking servisu”. On je Primorskom portalu potvrdio da mu je Grbović obećao posao zbog čega je, kako ističe, veoma zahvalan.

–Pročitao sam da je Nenad kazao da će stupiti u štrajk glađu ukoliko ne počne da radi. Upoznao sam ga prošle godine dok je radio na određeno u preduzeću, na mjestu inkasanta za naplatu parkinga. Nisam imao ni jednu primjedbu na njegov rad tokom sezone, ni od građana, niti od zaposlenih. Pokazao je posvećenost poslu, marljivost i odgovornost. S obzirom da u međuvremenu nije našao posao, razgovarao sam sa Nenadom i rekao mu da će od 1. aprila početi da radi u preduzeću, kazao je za Primorski portal direktor „Parking servisa“ Amil Grbović.

Direktor „Parking servisa“ je dodao da će do tada biti završene potrebne administrativne procedure.

Na šaljivo pitanje, da nije prvoaprilska šala, Grbović precizira da će Lazović biti zaposlen na radnom mjestu inkasanta.

-Nenad je pokazao da nema prepreka u obavljanju posla inkasanta. Ako kao društvo koje se zalaže za socijalnu pravdu nismo kadri da iznađemo rješenje za našeg sugrađanina, koji ima visok procenat invaliditeta, a želi da radi i bori se za posao, pa to bi bio poraz sistema, kaže Grbović.

Sa druge strane Lazović, kome je Komisija utvrdila procenat invaliditeta od 80 % na osnovu čega je svrstan u grupu lica sa teškim invaliditetom ističe zadovoljstvo jer je “nađen zajednički jezik” za rješenje njegove nezavidne situacije koju su dodatno otežavale poteškoće oko zaposlenja.

Nenad Lazović za Primorski portal:
-Drago mi je što neću morati da primjenjujem krajnje nepopularnu mjeru. Želim da dobijem šansu da doprinesem mojoj porodici i društvu, a trudiću se, dati sve od sebe da povjerenje opravdam. Posebno sam zahvalan gospodinu Grboviću, a i kolegama u preduzeću “Parking servis” jer su me dok sam radio na određeno prošlog ljeta, prihvatili. Nisam se ni u jednom trenutku osjetio diskriminisanim, a to osobama sa invaliditetom mnogo znači, da nas okruženje razumije, prihvati i podrži. Osjećam satisfakciju. Podršku sam dobio od gospodina Grbovića, kolege su mi dale do znanja da su me prihvatili. Srećan sam što ću se vratiti na posao koji mogu da obavljam zbog mojih fizičkih sposobnosti koje su limitirane jer koristim štake dok se krećem, rekao je Lazović koji je istakao i zahvalnost Primorskom portalu koji je prepoznao suštinu problema osobe sa invaliditetom podstičući iznalaženje rješenja u interesu i pojedinca i ustanova.

Podsjetimo, Primorski portal juče je pisao da se Nenad Lazović, osoba sa invaliditetom, obratio pismom predsjedniku Opštine Ulcinj Omeru Barjaktariju u kojem ga obavještava da je nezaposlen, da je u teškoj egzistencijalnoj situaciji uz podsjećanje da se i ranije obraćao čelnicima lokalne samouprave da bi iznio probleme sa kojima se suočavaju OSI lica

Poslodavci koji zaposle osobe sa invaliditetom stiču parvo na olakšice što ima za cilj da se podstaknu preduzeća na veće zapošljavanje OSI lica kojima je ostvarenim pravom na rad omogućen dostojanstveniji život.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar