Željko Milović o medijima

zele miloović 

Iz intervjua...

Na pitanje kako mu iz današnje perspektive izgleda medijska scena i budućnost ove profesije, odnosno gdje smo u odnosu na one avangardne naslove iz 1972. godine, za Pobjedu Milović kaže: “nažalost, crnogorsko društvo postaje tabloidno”.

“U fokusu su brze informacije i velika slika, bez unošenja u to što se dešava. Bojim se da će svi mediji, koje mi znamo, nestati ili se pretvoriti u tabloide, ako ne nađu opciju da budu donirani, što je model koji zaživljava u svijetu”.

Na tom putu “od Gutenberga do Googla”, trend je takav da, smatra on, mlade neće interesovati printani mediji.
“Mrzim besmislene teorije da su današnja djeca gluplja od ranijih generacija – nijesu, samo drugačije funkcionišu. Interesuju ih novosti na nivou senzacije, stiču drugačiju vrstu znanja od naše. Brže su društvene mreže, pa se nove forme prilagođavaju Instagramu i formatima gdje u minut dobijete sadržaj. Ja to pokušavam da naučim, ali se tu još ne snalazim dovoljno dobro. Neko umije i to mu funkcioniše. Sva djeca koju znam čak ni portale ne otvaraju, oni na Youtubu i TikToku stiču informacije, primjećuje sagovornik.
Smatra da je u tom kontekstu, ako ne bude prilagođavanja, jalova priča i o medijskoj pismenosti, prepoznavanju informacije i dezinformacije.
“Bojim se da je to izgubljena utakmica, jedino što je razvlačimo na produžetke. Moje iskustvo govori da tradicionalno novinarstvo izumire. Kako se tome prilagoditi ili napravititi promjenu – pitanje je na koje će nam odgovore dati tržište i umijeće medija da se adaptiraju i opstanu. I tu, naravno, ne mislim samo na štampane medije, već i na radio i televiziju”, zaključuje Milović.
Izvor: Pobjeda / Igor Perić - foto by Anto

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar