Danas je Dan hrvatskog naroda u CG

dve 

Hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori danas obilježava Dan hrvatskoga naroda.

Trinaesti januar je izabran za Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori, u spomen na dan kad su mošti sv. Tripuna 809. godine prenesene iz Carigrada u Kotor, a poznate kao Karike.
U katedrali sv. Tripuna u 18.00 sati održat će se Svečana misa Karike koju će predvoditi mons. Rok Đonlešaj, barski nadbiskup, nakon koje će se u dvorani Auditorium u Domu vojske (59 Šetalište Seljanovo) u Tivtu s početkom u 20.00 sati održati proslava u povodu Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori.
U nedjelju, 14. januara s početkom u 10.00 sati održat će se Svečana misa u barskoj katedrali Sv. Petra koju također predvodi mons. Rok Đonlešaj, barski nadbiskup, a nakon mise, s početkom u 11.30 sati slijedi susret s Hrvatima Bara u kripti katedrale.
Na temelju crkvenih podataka procjenjuje se da u Crnoj Gori živi oko 10.000 Hrvata, a prema posljednjem popisu stanovništva provedenom 2011. godine u Crnoj Gori živi 6.021 Hrvat.
Hrvati u Crnoj Gori imaju priznat status nacionalne manjine te je po Ustavu Crne Gore u službenoj upotrebi hrvatski jezik.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović uputio je čestitku povodom Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori, predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimiru Dekoviću i svim pripadnicama i pripadnicima hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

„Želim istaći da ovaj važan dan predstavlja priliku za odavanje počasti bogatoj kulturnoj baštini koju članovi hrvatske zajednice kontinuirano obogaćuju i brižno čuvaju”, istakao je Milatović.

Prema njegovim riječima današnji dan je prilika da se prisjetimo naše zajedničke prošlosti, učvrstimo veze i proslavimo raznolikost koja nas čini jačima.

“Vaša neumorna predanost očuvanju kulturnog nasleđa kao i dugogodišnji doprinosi izgradnji zajednice nisu samo vrijednosti koje se cijene, već i temelji na kojima počiva naša multietnička i multikulturalna stvarnost. Želim istaknuti izuzetan značaj hrvatskog naroda u Crnoj Gori, čije prisustvo ne samo da obogaćuje društvo, već i značajno doprinosi raznolikosti na kulturnoj sceni”, navodi Milatović.

On poručuje da samo ujedinjeni u poštovanju prema različitostima, možemo zajedno graditi mostove koji povezuju naše kulture i tradicije, čime oblikujemo budućnost koja će biti otvorena, inkluzivna i prosperitetna za sve.

“Neka ova čestitka bude izraz mog dubokog poštovanja prema vašim doprinosima i želja za daljim uspjesima”, stoji u čestitki Milatovića.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar