Nalagan badnjak ispred Dvorca kralja Nikole

cpc 233 2

Badnjake je osveštao pop Stevo Mašanović.

Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve večeras su nalagali badnjake ispred Dvorca kralja Nikole. Badnjake je osveštao pop Stevo Mašanović, a prisutne je ispred Odbora Crnogorske pravoslavne crkve u Baru, pozdravila Aleksandra Šofranac i čestitala Badnji dan i Božić.

cpc 233 1
„Dragi moji Crnogorci i Crnogorke,
Prvo bih se zahvalila našem Crkvenom opštinskom odboru Bar CPC sto su mi ukazali čast da kao Crnogorka i po prvi put žena, večeras na ovaj veliki dan zborim u ime svih njih.
Noćas smo se ovđe okupili u ime Crnogorske pravoslavne crkve koja je časno i od časnih Crnogoraca obnovljena 31. oktobra 93. godine i u ime autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, crkve naših predaka koja 1920 g. ukinuta dekretom srpskog kralja Aleksandra najvišeg krvnika crnogorskog naroda i pripojena Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Vratili su nam crnogorsku državnost ali ne i crkvu kao crnogorsku vjersku instituciju, nego noćas Sprska crkva i negatori svega sto nosi i predznak crnogorskog, služe Bozićne liturgije u naše crnogorske crkve a mi na ulicu pod vedrim nebom,uz volju Boziju i volju nas ovđe okupljenih.
Tuga ali i naša sramota i bruka, jer nas nema da se okupimo pod jednim crnogorskim barjakom i izborimo se za ono što je naše.
Zato vas noćas sve pojedinačno, kao crnogorska žena i majka, molim pred Bogom i pred ljudima da se okupimo i dignemo glas i tražimo i od države i od naše opštine da ispoštuju naša vjerska prava i obezbijede nam vjerski objekat kao sto su ih od 2006 godine na desetine izgradili za Srpsku crkvu, kako bi ojačali velikosrpski projekt i nas Crnogorce doveli do nestajanja kao nacije, jer bez vjerskog nema ni nacionalnog ni jezičkog identiteta a čovjek bez nacionalnog identiteta je čovjek bez budućnosti. Pa vi viđite što nam je činjet.
S vjerom u vas moji Crnogorci, pa onda sa vjerom u Boga, jer Bog pomaže samo pregaoce koji se svim srcem bore za pravdu, a vjerujte da je sada na našoj strani.
Neka je slava i hvala svim Crnogorcima koji su svoje živote dali za Crnu Goru u Bozićnom ustanku 1918 koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore, našu budućnost i budućnost naše đece da znaju ko su i što su.
Običaj je na Badnje veče pročitati poslanicu nekog od poglavara crkve, te sam se odlučila za Poslanicu Svetog Petra Cetinjskog upućenu Crnogorcima, koja nam je danas najpotrebnija i najbliža.
O Crnogorci!
O Crnogorci!

Tako vi svega što vi je najmilije
Tako vi ovoga i onoga svijeta
Tako vi duše i obraza
Tako vi jučerašnjice i śutrašnjice
Tako vi dana današnjega.

Tako vi vaše đece
Tako vi neba i mora na njinim rukama
Tako vi dana na njinome licu
Tako vi sunca u njinome glasu.

Ne budite tuđa metla i lopata
Ne ližite tuđe šake
Ne obijajte tuđe pragove
Ne dajte se varati
Ne dajte se kupovati
Ne budite tuđa sreća
Vrćite se sebi i svome.

Tako vi ljeba i vode
Tako se lako sa dušom rastajali
Tako vi zemlje u koju ćete.
Ne režite jedan na drugoga
Ne pijte krv jedan drugome
Ne kopajte jamu jedan drugom
Ne radite za svoju pogibiju.

E vi sve ponesoše
E vi mozak popiše
E vi strv poginu
E ve iskopaše iz amina
Da vi nema ni imena ni pomena.

Pod svoje nebo
Na okup oko svojega sunca.

O Crnogorci!
O Crnogorci!

Da vam je na zdravlje Badnje veče i neka ovi radosni i blagi dani Hristovog rođenja vama i vašim najvoljenijim donesu vjeru, nadu, međusobno praštanje i poštovanje, a u srca unesu ljubav, dobrotu, mir i radost.
Neka nam je vječna Crna Gora i śutra sretan Božić.“ kazala je Šofranac.
Veče je nastavljeno uz vatromet, pjesme i posluženje.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar