Veselin Joketić: Otpočela realizacija još jednog projekta

jokketić

Zajedno protiv diskriminacije lica sa invaliditetom u saobraćaju.

Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj u partnerstvu sa “Ekvivalentom” započela je implementaciju dvanajestomjesečnog projekta „Zajedno protiv diskriminacije lica sa invaliditetom u saobraćaju“, koji je podržan od komisije Ministarstva ljudskih i manjinskih prava za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija za oblast zaštita lica sa invaliditetom u 2023. godini.
Opšti cilj projekta: “Doprinijeti većem stepenu poštovanja ljudskih prava i promociji jednakosti lica sa invaliditetom.
Specifični ciljevi projekta:
1. “Osnažiti lica sa invaliditetom za ostvarivanje prava u oblasti saobraćaja radi unapređenja poštovanja njihovih ljudskih prava bez diskriminacije”.
2. “Unaprijediti nivo znanja pružaoca usluga u saobraćaju, relevantnih državnih i lokalnih organa, NVO za zaštitu ljudskih prava OSI i opšte javnosti o uvažavanju prava lica sa invaliditetom u oblasti saobraćaja bez diskriminacije”.
Direktnu ciljnu grupu ovog projekta čine lica sa invaliditetom, predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava lica sa invaliditetom, pružaoca usluga u saobraćaju, relevantnih državnih i lokalnih organa iz oblasti saobraćaja sa područja cijele Crne Gore.
U okviru realizacije ovog projekta u saradnji sa nevladinim organizacijama za zaštitu ljudskih prava lica sa invaliditetom sprovešćemo istraživanje o stepenu i vrsti diskriminacije sa kojom se suočavaju lica sa invaliditetom prilikom ostvarivanja prava u oblasti saobraćaja.
Osim izrade izvještaja o ostvarivanju prava lica sa invaliditetom u oblasti saobraćaja, biće izrađen i informator na standardnoj crnoj štampi, uvećanoj crnoj štampi, na Brajevom pismu, i u audio formatu, o obimu zagarantovanih prava licima sa invaliditetom i procedurama za njihovo ostvarivanje, a koji će u značajnoj mjeri doprinijeti sprečavanju diskriminacije lica sa invaliditetom u ovoj oblasti.
Organizovanjem šest jednodnevnih seminara za lica sa invaliditetom unaprijedićemo nivo njihovog znanja kako da ostvare svoja prava u oblasti saobraćaja.
Zatim, organizovanjem i održavanjem tri jednodnevna seminara biće unapređen nivo znanja predstavnika pružaoca usluga u saobraćaju, relevantnih državnih i lokalnih organa iz oblasti saobraćaja o ljudskim pravima osoba sa invaliditetom.
Organizovanjem jednog okruglog stola na kojem će uzeti učešće predstavnici pružaoca usluga u saobraćaju, relevantnih državnih i lokalnih organa iz oblasti saobraćaja i NVO za zaštitu ljudskih prava OSI unaprijedićemo nivo njihovog znanja o uvažavanju prava lica sa invaliditetom u oblasti saobraćaja čime ćemo u značajnoj mjeri doprinijeti manjem stepenu njihove diskriminacije u navedenoj oblasti.
Na samom kraju projekta biće održana završna konferencija na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta.
Tokom cijele implementacije projekta , pokretanjem i organizovanjem efektivne medijske kampanje biće vršena promocija prava osoba sa invaliditetom na uživanje najvišeg mogućeg standarda u oblasti saobraćaja bez diskriminacije po osnovu invalidnosti, saopštili su nosioci projekta.

Foto: Radni sastanak sa jednog od prethodnih projekata.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar