Danas vjernici rimokatoličke vjeroispovjesti slave Božić

rok djonlešaj

Božićna poslanica Nadbiskupa barskog Rroka Gjonlleshaja.

Nadbiskup barski i apostolski upravitelj Kotorske biskupije, msgr Rrok Gjonleshaj uputio je poslanicu vjernicima povodom katoličkog Božića:
Video: https://www.youtube.com/watch?v=R224hHWyzzg&t=1s

“Draga braćo i sestre, nikada se veći događaj na zemlji nije zbio od onoga kada je istorijski Krist Bog postao članom ljudske zajednice i postao nama u svemu sličan, osim po grijehu. Pribliižio nam se i snizio do naše bijede, ne radi sebe, nego radi nas, da nam postane brat i spasitelj.

Po rođenju, Isus Krist se pojavio na zemlji, Bog je postao čovjekom, u jednoj je osobi sjedinjena ljudska i božanska narav. Velika se i uzvišena tajna odigrala u Betlehemskoj pećini, s njim je započelo nešto nečuveno novo. Probijen je tok nasilja, probijena je moć tame, grijeh i smrt nemaju više egzistencijalno pravo, mi smo otkupljeni po sinu božjem koji je postao čovjekom.

On je utješna stvarnost, jer u presvetoj euharistiji neprestano dolazi k nama, nuđen nam je, kuca na našim vratima i želi u nama imati svoj topli Betlehem i svoje žive jasle. Zato su svi sakramenti zalog buduće slave, koja će se objaviti u nama koji s vjerom primaju Krista. Naš je pravi život skriven s Kristom u Bogu. 

No, jednom će bijedu jaslica obasjati slava kralja vjekova. Evo, Gospodin će doći i svi sveti s njim i pojaviće se u onaj dan velika svjetlost. U sve svete dane Božića spoznaćemo da djetešce koje dira naše srce, čijem se rođenju raduju nebesa i kliče zemlja, jeste božanski otkupitelj, spasitelj roda ljudskoga i izvor vječnoga života, novi Adam u kome se susrijeću Bog i čovjek.

U Isusu Kristu susretoše se pravednost i milost, grle se čovjekoljublje i mir, zato Bog ne smije biti nepoznat u našoj sredini, već naprotiv onaj koji svojom voljom pokreće i ravna naše volje i tako sređuje čitav naš život. Naša je dužnost da svojim savremenicima pokazujemo ne samo Boga koji je spolja prisutan čovječanstvu, nego da ih upozorimo i na stalnu Božiju prisutnost u našim savjestima, životu i dušama po milosti. Tu on u nama djeluje.

Božansko dijete susrijećemo uvijek iznova kad se u njegovo ime okrećemo u ljubavi svim ljudima i svima onima koji su u potrebi, tako će dobrota i čovjekoljublje našeg Boga po nama biti vidljiv korak unaprijed.

Upravo nas Otkupitelj šalje siromašnima i onima koji trpe, bolesnima i napuštenima, takođe i onima koji su ratom progonjeni i nasiljem protjerani, a njih nije malo. To istina, znam da nije lako, ali je veliki zadatak koji se isplati i koji donosi čovjeku obilje unutrašnje radosti i neopisivog duševnog veselja. Žalosni smo kad otkrivamo svoju bijedu, ali se uvijek punimo božjom radošću kad uviđamo da je grijeha manje, a mi da smo više hrišćani i time više slični Kristu. Zato, draga braćo i sestre, budimo i mi Krist, morali bismo prestati biti ono što jesmo i postati ono što bismo morali biti, a to je biti slika i prilika Krista Gospodina”, poručio je u poslanici nadbiskup Gjonleshaj.

U ime barskog nadbiskupa u miru msgr Zefa Gashija, kotorskog biskupa u miru Ilije Janjića, svih sveštenika, redovnika i redovnica Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije, msgr Rrok Gjonleshaj je poželio vjernicima srećan i blagosloven Božić.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar