Stari Bar: Extra virgin olive oil party

virgioolio 1

Interesovanje za kvalitetnim maslinovim uljem svakim danom sve više raste

Društvo maslinara Bar je u restoranu Kaldrma u Starom Baru organizovalo VII Extra virgin olive oil party, druženje maslinara, uljara i ljubitelja maslinovog ulja. Kaldrma je bila tijesna da primi sve zainteresovane za degustaciju ovogodišnjih maslinovih koja su proizvedena u Baru, Ulcinju, Boki, Podgorici i Tuzima. Prisutni su imali priliku da degustiraju više od trideset raznih maslinovih ulja koja su ove godine u odnosu na prošlu bila slabijeg kvaliteta ali svakako u većini vrhunska i veoma prijatnog mirisa i ukusa. Primjetan je značajan napredak, pored kvaliteta maslinovog ulja gotovo svako ulje je bilo u kvalitetnoj braon boci sa odgovarajućim etiketama.

virgioolio 2
Predsjednik Društva maslinara Bar je na gostoprimstvu zahvalio vlasnicima Kaldrme porodici Bećović koja za crnogorske maslinare po sedmi put otvara vrata porodičnog restorana. Predsjednik je izrazio žaljenje što druženje nije održano u Kući maslina mjestu koje je upravo planirano i građeno za ovakve susrete maslinara i unaprijeđenje maslinarstva.

virgioolio 3
Prisutni su na početku druženja imali zadovoljstvo da odgledaju film: „Žena u kršu – nevidljive heroine“. Film je ustupila Mreža za ruralni razvoj Crne Gore čiji je Društvo dugogodišnji član. Međunarodni Savjet za maslinu iz Madrida je ovu godinu proglasio godinom žene u maslinarstvu, pa je zato i odlučeno da film bude prikazan na ovoj manifestaciji.
Pored vrhunskih maslinovih ulja, prisutni su imali zadovoljstvo da se osvježe sokom od šipka te da degustiraju priganice, sir, posnu pitu, palačinke sa džemom ali i sa čokoladom koju je u Kaldrmi pripremio jedan od najpoznatijih Beogradskih kuvara Miloš Jovanović koji je za pripremu čokolade pored ostalog koristio i masline. Jovanović je sada šef u konobi Kula u Starom Baru.
Posebnu vrijednost ovog druženja predstavlja to što su zajedno sa barskim maslinarima bili i maslinari iz Ulcinja, Podgorice i Tuzi ali i gosti iz Sarajeva gdje je sa ostalima bio i Damir Faruk Saračević dopredsjedavajući opštine Stari Grad Sarajevo. Saračević je izrazio interesovanje za buduću saradnju sa barskim maslinarima posebno iz razloga što će početkom naredne godine biti potpisan sporazum o bratimljenju Starog Grada i Bara.
Interesovanje za ovogodišnje druženje je prevazišlo očekivanja organizatora što govori da ineresovanje za kvalitetnim maslinovim uljem svakim danom sve više raste i da je sve veći broj potrošača koji prepoznaju kvalitet maslinovog ulja. Maslinari se nadaju da će naredne godine dobiti priliku da novogodišnje druženje organizuju u Kući maslina.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar