Završena XIV sjednica SO Bar

hall

Obiman dnevni red...

Izvor: Barinfo / autor VJERA KNEŽEVIĆ VUČIĆEVIĆ
U poslijepodnevnom zasjedanju lokalnog parlamenta, Plan rada DOO Vodovod i kanalizacija Bar za 2024. godinu prezentovao je direktor ovog privrednog društva, Mladen Đuričić.

mladaen dj

„Vođeni prioritetnim ciljem da u kontinitetu osiguramo isporuku dovoljno higijenski ispravne vode svim korisnicima koji su priključeni na sistem javnog vodosnabdijevanja i odvođenje otpadnih voda kroz postojeću izgrađenu kanalizacionu mrežu. Imajući u vidu nestabilnu ekonomsku situaciju, inflatorna kretanja koja su evidentna u državi, što direktno utiče na rast operativnih troškova, Društvo je pored osnovnih aktivnosti planiralo i implementaciju određenih projekata, a u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. S tim u vezi ove godine su otpočeti intenzivni radovi na rekonstrukciji podmorskog ispusta ‘Volujica’, projekta od vitalnog značaja za zaštitu životne okoline i unaprijeđenje sistema odvođenja otpadnih voda. Takođe, planirana je kontrola funkcionalnosti podmorskih ispusta u Sutomoru i Čanju“, saopštio je direktor DOO Vodovod i kanalizacija, Mladen Đuričić. 

On je najavio i implementiranje SCADA sistema, koji za cilj ima poboljšanje upravljanja i praćenja vodovodnog sistema i otvaranje laboratorije za analizu vode, kako za piće tako i za otpadne vode. Ovo Društvo, kako je ustvrdio „nastoji da u značajnoj mjeri, a u skladu sa tehničkim i finansijskim mogućnostima, doprinese ravnomjernom razvoju svih djelova naše opštine“.

U narednom periodu u Vodovodu planiraju aktivnosti na unaprjeđenju očitavanja mjernih instrumenata, odnosa sa korisnicima, smanjenju komercijalnih i tehničkih gubitaka, povećanju stepena naplate potraživanja, smanjenju vremenskog perioda naplate, ažuriranju baze podataka i unaprjeđenju poslovnog softvera.

Đuričić je podsjetio da likvidnost Vodovoda umnogome zavisi od naplate potraživanja.

“S obzirom da je Vodovod prepoznat kao društveno odgovorno društvo, planiramo uvođenje i novih stimulativnih mjera u cilju povećanja broja korisnika koji svoje obaveze izmiruju u zakonski predviđenom roku. 

„U uslovima izazovne ekonomske klime, sa stalnim fluktuacijama cijena koje nepovoljno utiču na operativne troškove, stvoren je kompleksan ambijent za izradu i formulisanje programa rada. Nadalje, kontinuirano smanjenje cijene vode i usluga odvođenja otpadnih voda, uz povećanje cijene vode iz sistema Regionalnog vodovoda, stvara pritisak na ekonomsku održivost. Ipak, na osnovu procjene koja je data u programu, može se zaključiti da će Društvo ostvariti pozitivan poslovni rezultat. Za 11 mjeseci tekuće godine bilježimo rast fakturisane količine vode od 7,63 posto, dok je ostvarenje fakturisane realizacije bilo manje, zbog cijena usluga koje su smanjene Odlukom Regulatorne agencije u odnosu na prethodnu godinu. Ako poslovanje posmatramo sa aspekta naplate potraživanja, moramo istaći da su ukupna potraživanja smanjena za 8,61 posto, dok naplata potraživanja bilježi rast od 2,37 posto“, zadovoljan je poslovnom godinom direktor Vodovoda, koji je istakao da će prihod po osnovu primarne djelatnosti najvjerovatnije iznositi preko tri i po miliona eura.

„Finansijski plan predviđa ukupne prihode na iznos od pet miliona i 455 hiljada eura. Najveći dio ukupnih prihoda čine poslovni prihodi, koji se u najvećoj mjeri (89,57 posto) odnose na prihode od osnovne djelatnosti. Dotacije iz budžeta planirane su u iznosu od 150.000 eura i odnose se na održavanje objekata atmosferske kanalizacije, radove koji na rekonstrukciji distributivne mreže i obaveze po osnovu isporučene vode i usluga odvođenja otpadnih voda. Što se tiče rashodne strane, ukupni rashodi za 2024. godinu planirani su u iznosu od pet milion I 450 hiljada eura, što je povećanje od skoro deset procenata u odnosu na iste iz projekcije za 2023. godinu“, precizan je Đuričić, koji je izvijestio i da je struktura ukupnih rashoda takva da najveće učešće imaju poslovni koji iznose 94 posto.

Na osnovu Odluke o visini cijena vode iz sistema Regionalnog vodovoda predviđeno je povećanje cijena od 8,11posto za kontinuiranu isporuku vode lokalnim vodovodima iz regionalnog vodovodnog sistema. Troškovi po osnovu preuzimanja vode iz Regionalnog vodovoda planirani su u iznosu od 600 hiljada eura, dok količina koja je ugovorena iznosi skoro 450 hiljada eura što, uz kontinuirani pad cijena za utrošenu vodu i usluge odvođenja otpadnih voda, stavljaju ovo Društvo pred značajne finansijske izazove u poslovanju.

„Ali, i pored niza ograničavajućih faktora, na koje nemamo uticaj, Društvo će ostati usmjereno ka svom najvažnijem strateškom cilju, a to je uredno i stabilno vodosnabdijevanje“, zaključio je Đuričić.

Plan rada Plan rada DOO Vodovod i kanalizacija Bar za 2024. godinu usvojen je sa 18 glasova „za“.

 senad arabelović

Program rada sa finansijskim planom „Možura“ D.O.O. Bar, prezentovao je direktor, Senad Arabelović.

Direktor „Možure“ D.O.O. Senad Arabelović je objasnio da je prilikom izrade ovog dokumenta naročito vođeno računa o mogućnostima realizacije razvojnih projekata, sa posebnim akcentom na proširenje kapaciteta deponije kroz izgradnju novih sanitarnih kada. Ukoliko se nastavi dinamika popunjavanja kapaciteta, upozorio je, za dvije-tri godine biće potpuno popunjeni njeni kapaciteti.

„Kako bismo to preduprijedili, od privatnih vlasnika je otkupljeno zemljište. Analiza je pokazala da bi na dijelu od oko 45 hiljada kvadratnih metara bilo moguće odložiti preko 800 hiljada kubika otpada. Okvirno, cijena izgradnje bila bi bio oko četiri miliona eura. Sa okolnim državnim zemljištem, koje bi nam bilo dato na korišćenje, bilo bi moguće izgraditi deponiju kapaciteta milion i 770 hiljada kubika, uz očekivane troškove izgradnje od oko osam miliona eura, što bi bilo dovoljno za narednih 20-ak godina“, kazao je Arabelović. 

Deponijski gas koji se generiše kao produkt razgradnje otpada se za sada na ekološki kontrolisan način sakuplja, transportuje i sagorijeva na eko-baklji. Međutim, energija koja se na taj način dobija je značajna i moguće je izvršiti njeno pretvaranje u električnu. Uz podršku Eko-fonda, koji će refundirati sredstva u „Možuri“ očekuju izradu glavnog projekta energane na deponijski gas koja bi, podsjetio je Arabelović „bila prva te vrste u ovom dijelu Evrope“. Dobra vijest je da je Fond za međuunarodni razvoj Republike Slovenije, prema kome su aplicirali, izrazio načelnu saglasnost da će u iznosu od 50 posto podržati projekat izgradnje ovog postrojenja. Konačnu odluku očekuju početkom sljedeće godine. U “Možuri“ su već izradili baznu studiju za lagerovanje, sortiranje i preradu otpadnih guma, kao i elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu i, nakon Javne rasprave, dobili saglasnost od Agencije za zaštitu životne sredine. Projekat Centra za kompostiranje je doveden do nivoa da je izrađena Studija o izvodljivosti. Kapitalni projekti prevazilaze finansijske i kadrovske mogućnosti, pa ih je, bez značajnije podrške osnivača, države i međunarodnih institucija, nemoguće realizovati. 

Smiljanu Vukićević (Demokrate) interesovalo je koliko zaposlenih ima „Možura“ i da li postoji posebna odluka kojom su definisani rokovi za naplatu potraživanja od korisnika usluga. Direktor „Možure“ je objasnio da je u toku izrada sistematizacije kojom je planiran veći broj radnika.

Dr Marija Markoč (DPS) je pohvalila menadžment zbog ozelenjivanja površine oko objekta regionalne deponije i ukazala da bi bilo korisno izgraditi reciklažno dvorište.

Program rada sa finansijskim planom „Možura“ D.O.O. Bar, usvojen je sa 19 glasova „za“, dok je jedan odbornik bio „uzdržan“.

božidar j 

Uvodno obrazloženje o Predlogu Godišnjeg plana rada D.O.O. Sportsko-rekreativni centar Bar za 2024. godinu dao je direktor, Božidar Janković.

„Ovaj plan je afirmativan, razvojni i od opšteg interesa. Cilj je da postanemo epicentar sportskih dešavanja grada, države i regiona. Izgradnjom novog fudbalskog terena u saradnji sa Fudbalskim savezom, novih svlačionica, teretana, povećanjem usluga, smatram da idemo ka tom cilju. Svi kapaciteti i sadržaju su dostupni i profesionalnim sportistima i rekreativcima. Naša intencija je da povećamo sopstvene prihode, a da procentualno smanjimo dotacije Opštine Bar. Realizacijom kapitalnih projekata ‘zeleno ostrvo’, ‘zeleni parking’, ‘sunčani paneli’ na parkingu oko Sportske dvorane, bili bi mnogo bliže tom cilju. U narednom periodu je potrebna zamjena velikih sistema i njihova reparacija. U odnosu na prošlu godinu, planitani prihodi su uvećani za 43 posto, sopstveni za oko 70 posto, a dotacija od Opštine za nepunih 30 posto, sa tendencijom da taj procenat ubuduće bude sve niži“, kazao je Janković. 

Govorio je i o benefitima koje, kroz sponzorske ugovore, ostvaruju klubovi iz Bara, a pohvalio se i razumijevanjem koje menadžment ima prema rekreativcima.

Ferida Peročević (URA) procjenjuje da „nije dotacije od Opštine, ovo Društvo ne bi imalo ni za pola godine za dotacije zaposlenima“, a interesovalo je koliki iznos na godišnjem nivou Sportsko-rekreativnom centru plaćaju KK „Mornar“ (da li je ovaj klub izmirio sve obaveze) i RK „Mornar“. 

Milan Nešković (Demokrate) je pocijenio da građani direktno finansiraju plate zaposlenima u Sportsko-rekreativnom centru, a nikakvih benefita nemaju, jer „ne postoje tereni oko Dvorane gdje bi se građani mogli besplatno rekreirati“.

Predsjednik SO Bar, Branislav Nenezić je podsjetio na izraz u sportu – „fer plej“ i osvrnuo se na činjenicu da je 2017. godine KK „Mornar“ na osnovu rezultata u Crnogorskoj košarkaškoj ligi, nakon toga u Balkanskoj ligi, pa Jadranskoj ligi zavrijedio učešće u FIBA Ligi šampiona. Budžet SRC-a je te godine bio 230 hiljada eura. U tom trenutku dolazi Komisija košarkaške federacije i donosi odluku da SD ‘Topolica’ ne ispunjava uslove za odigravanje međunarodnih mečeva. U tom trenutku, kao direktor SRC nisam imao preveliko razumijevanje od Opštine Bar u vezi sa investicionim ulaganjima i povećanjem budžeta. U tom trenutku KK ‘Mornar’ investira ne mala sredstva u proširenje kapaciteta svlačionica kako bi one zadovoljile evropske standarde. Nakon toga, 2018. godine, u cilju unaprjeđenja rada bude je jedan od sponzora kupovine aparata za kontrolu vršne energije, kao i multifunkcionalnog semafora. Potom, kao što je u sportu normalno, dođe do pada u poslovanju i učinku. Tada treba da stupi na snagu fer plej, jer da nije KK ‘Mornar’ koji je 2017. imao razumijevanja, nijedna međunarodna utakmica tu više ne bi bila odigrana. Milioni se ulažu u sport, trofej osvaja samo jedan i to ne nužno onaj koji je najviše uložio“, zaključio je Nenezić uz poruku da je „sport grupna, kolektivna djelatnost, a time se do sada i Sportski centar uvijek rukovodio“. 

Odbornik Emir Peričić (DPS) procjenjuje da je afimativno što je uspostavljena komunikacija sa manjim sportskim klubovima i kolektivima u gradu i omogućen im pristup prostorima i korišćenje sadržaja SRC-a.

„Na taj način će se podržati i promovisati ne samo profesionalni, nego i rekreativni sport. Važno je i što će, shodno Planu za 2024. godinu, stvoriti uslovi za realizaciju novih manifestacija. Osim toga, stvoreni su i adekvatni uslovi za pripremu naših sportista za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, Paraolimpijskih igara…“, kazao je Peričić.

Godišnji plan rada D.O.O. Sportsko-rekreativni centar Bar za 2024. godinu dobio je povjerenje 24 odbornika, a jedan je prilikom glasanja bio „uzdražan“.

danilo orlandic

Direktor Turističke organizacije Bar, Danilo Orlandić prezentovao je Program rada Turističke organizacije Bar sa programom turističke informativno propagandne djelatnosti i Finansijskim planom TO Bar za 2024. godinu. Podsjećajući na brojne aktivnosti koje se odnose na razvoj turističkog proizvoda, povećanje kvaliteta turističke ponude, promocije putem digitalnog marketinga, izradu promotivnog materijala, Orlandić je, na osnovu analize ostvarenih rezultata, zaključno sa 30. septembrom, naveo da je lokalna TO registrovala 254.657 turista, što je 23 posto više u odnosu na proteklu godinu, dok je osvarenih noćenja bilo 2 miliona 231 hiljadu (do kraja oktobra). 

„Kada govorimo o planovima, ključno je što je budžet za narednu za skoro milion eura veći u odnosu na ovu godinu. To su sredstva od prihoda iz prošlih godina jer su i broj turista i noćenja znatno povećani, a i naplata je mnogo bolja. Planirani prihodi su milion i 810 hiljada i to, uglavnom, iz projektovanih sopstvenih sredstava. Boravišna taksa je milion i 200.000 eura (400.000 veća nego u prošloj godini). Članski dopinos je duplo veći u odnosu na 2023. godinu i iznosi 140.000, turistička taksa je za 50 hiljada veća, a veći su i prihodi od poslovanja, participacija. Prenešena, odnosno neutrošena sredstva iz 2023. godine će biti 637.000 eura. Stanodavcima ćemo značajno olakšati izradom elektronske aplikacije za prijavu i odjavu turista, čime će se relaksirati turističko-informativni biroi. Na taj način će oni služiti osnovnoj svrsi – pružanju informacija“, najavio je Orlandić. Govoreći o inovacijama, pohvalio se i učinkom aktivnog turizma, na kojem projektu posljednjih mjeseci rade vrlo intenzivno i posvećeno na promociji aktivnog turizma. Objasnio je i zbog čega je na projekte iz tog segmenta turističke ponude stavljen fokus.

„Vrhunski hotelski kapaciteti u našem gradu biće otvoreni tek za tri godine. U tom periodu moramo razmišljati o valorizaciji prednosti koje destinacija ima. Uputili smo inicijativu ka Opštini Bar da se pojedina podučja proglase zaštićenim zonama i parkovima prirode. Osim toga zadovoljan sam što ćemo biti organizatori turnira u ‘skyrunning’-u na Rumiji. Ambicija je i da 2025/26. organizujemo manifestaciju ‘Ironman’ u Baru“, kazao je direktor TO Bar i izrazio uvjerenje da će Bar postati popularna destinacija za ljubitelje sve popularnijeg gejminga. Postignut je i dogovor da 12 IT stručnjaka iz Opštine Bar budu u Savjetu koji će se baviti razvojem IT-a i novih tehnologija.

„Posebno sam ponosan na tri projekta koje sprovode NVO ‘Monte Misija’ i Kulturni centar, a odnose se na turističku valorizaciju barskog trikonhosa, druga dva su konzervacija fresaka u crkvi Sv. Nikole i restauracija i konzervacija muslimanskog groblja. Za to smo ćeć odvojili 41.000 eura. Prije 15 dana samo raspisali novi Poziv za razvoj kulturne baštine u iznosu od 70.000 eura“, saopštio je Orlandić. 

Ferida Peročević (URA) se zahvalila direktoru TO Bar na prihvatanju inicijative da se sredstva planirana za Novogodišnji vatromet preusmjere za potrebe Pet parka u Baru.

Program rada TO Bar za 2024. godinu je usvojen sa 19 glasova „za“.

Predsjednik SO Bar, Branislav Nenezić zakazao je XV sjednicu za srijedu, 27. decembra.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar