Izvještaj sa prijepodnevne XIV sjednice SO Bar

halas

Usvojeno osam tačaka Dnevnog reda

Izvor: Barinfo / autor Maja Tomović

XIV sjednica SO Bar nastavljena je danas petom tačkom Dnevnog reda – Predlog Odluke o boravišnoj taksi, koju je obrazložila predstavnica predlagača, sekretarka Sekretarijata za finansije, Ivana Backović.

Backović je pojasnila da je utvrđena cijena boravišne takse (BT) za opštinu Bar 1,00 euro, s obzirom da je kompletno područje opštine svrstano u A kategoriju, te je podjednako turistički valorizovano i unaprijeđeno kao značajan turistički proizvod, kako na obali Jadranskog mora, tako i na obali Skadarskog jezera, ali i u seoskom turizmu. Prihod po osnovu boravišne takse povećaće se, tako, za 0,10 eura u onim djelovima opštine koja su po važećoj Odluci bila svrstana u B kategoriju turističkog mjesta. Backović je naglasila da BT plaća lice koje izvan svog prebivališta koristi usluge smještaja u objektu u kojem se obavlja turistička ili ugostiteljaska djelatnost, te ne predstavlja dodatno opterećenje za građane/ke Bara. 

Predlog je usvojen jednoglasno, sa 20 glasova “za”, bez “protiv” i “uzdržanih”.

I šestu tačku, Predlog Odluke o izmjenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama Opštine Bar obrazlošila je Ivana Backović navodeći da je osnovni razlog podnošenja ovog predloga Skupštini na usvajanje činjenica što je SO Bar 11. jula ove godine donijela Program građenja, postavljanja i uklanjanaja privremenih objekata za period 2023 -2028. godine, pa je neophodno izvršiti usklađivanje sa predmetnim programom što je i definisano Članom 1 Predloga odluke. Članom 2, po riječima Backović, propisan je način utvrđivanja lokalne komunalne takse za prvu godinu korišćenja prostora za reklamiranje i oglašavanje. Izmjene su proistekle iz potrebe usklađivanja sa važećim propisima i nemaju uticaja na način obračuna i iznosa lokalnlih komunalnih taksi, naglasila je Backović.

Za Predlog je glasalo 20 odbornika, “protiv” i “uzdržanih” nije bilo. 

Predlog Odluke o osnivanju DOO “Parking servis” Bar obrazložio je vd sekretara Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Milo Markoč istakavši da je problem sa parkiranjem posebno izražen u gradskom jezgru, Šušanju, Sutomoru i Starom Baru i to ne samo tokom turističke sezone.

“Detektovali smo problem, a u toku je izrada studije koja će pomoći pri njegovom rješavanju, a koja će biti završena najdalje do 20. januara, možda i krajem ovog mjeseca. Zasićenost postojećih parking mjesta je osnovni problem, te je slobodno parkiranje u budućnosti nemoguće”. Markoč dodaje da će u nadležnosti novog preduzeća biti upravljanje i izgradnja javnih parkirališta I garaža, naglašavajući da je istraživanje javnog mnjenja pokazalo da je većini ispitanih najveća želja da pronađu parking, zatim da im je automobil bezbjedan, a tek nakon toga im je važno da li se parking plaća ili ne.

 Odbornika Milana Neškovića je zanimalo da li će Parking servisu Opština ustupiti prostorije, hoće li to biti sa ili bez naknade, a imao je i zamjerku na postupak izbora izvršnog direktora, odnosno što za to nije neophodan konkurs.

Vesna Drašković je pitala šta će sve da spada pod javno parkiralište i kako će biti tretirani parkinzi ispred stambenih zgrada, odnosno koju ulogu imaju vlasnici stanova. Kao neophodno, Drašković navodi uklanjanje neupotrebljivih vozila sa parkinga i apeluje da, kad su mjesečne parking-karte u pitanju, cijene budu simbolične. 

bab bane

Predsjednik SO Bar Branislav Nenezić istakao je da Bar postaje posljednja opština koja uvodi parking servis, a da su razlozi njegovog uvođenja brojni.

“Između ostalog, ima vozila sa inostranim tablicama koja duže vrijeme zauzimaju parking prostor, pa će parking servis biti i način da se za to ubuduće utvrđuje novčana nadoknada. Velika je uzurpiranost i parkinga pored stadiona na Madžarici, a problem predstavljaju i turistički autobusi koji, uglavnom, zauzimaju prostor oko Dvorane Topolica”, smatra Nenezić. 

Za Predlog odluke o osnivanju DOO “Parking servis” glasalo je 20 odbornika, “protiv” i “uzdržanih” nije bilo.

Pred odbornicima se našao i Predlog Plana aktivnosti za prevenciju nasilja nad djecom i mladima za period 2024.-2025. godine, a obrazložila ga je Jana Šekularac, članica Tima za prevenciju nasilja koji djeluje u okviru Sekretarijata za sport i mlade Opštine Bar.

“Vršnjačko je namjerno zamijenjeno terminom ‘nasilje nad djecom i mladima’ jer korijen ove pošasti leži u porodici”, pojasnila je Šekularac navodeći neke od poražavajućih rezultata istraživanja iz ove oblasti. Prema podacima Zavoda za školstvo, 46% mladih je prisustvovalo nasilju, a 17% ih je bilo žrtva nasilja, dakle, svaki peti učenik je bio žrtva neke vrste nasilja. Zaključak je da sama škola kao institucija nije moćna da reaguje već je neophodna koordinisana akcija kompletnog društva. Razlozi leže u nedovoljnoj informisanosti društva, ali i nedovoljnom ukazivanju na značaj porodice u pravilnom razvoju mladih”. Šekularac je navela i nedostatak adekvatne psihosocijalne podrške, stigmatizaciju, ponašanje svjedoka nasilja, nestrukturisanost slobodnog vremena i nedostatak adekvatnih sadržaja za mlade kao i mjere na osnovu kojih će se postići zacrtani ciljevi kad je u pitanju prevencija nasilja nad djecom i mladima, uz poseban naglasak na aktivnostima u koordinisanju rada institucija, 

Predsjednik Skupštine, Branislav Nenezić je pohvalio rad Tima za prevenciju nasilja, ističući da je to rezultat rada svih odbornika lokalnog parlamenta. Nenezić je ukazao na značaj održavanja sastanaka sa učeničkim parlamentima osnovnih i srednjih škola uz učešće odbornika. Po njegovom mišljenju, Sekretarijat bi kao jednu od aktivnosti trebalo da organizuje i pješačke ture za osnovce i srednjoškolce u cilju njegovanja zdravih stilova života.

U raspravu se uključila i odbornica Jelena Dabović naglasivši da “češće i glasnije moramo govoriti o nasilju i njegovom sprečavanju”, posebno akcentujući djecu Rome i onu iz socijalno ugroženih porodica.

Sa 26 glasova “za” usvojen je Predlog plana aktivnosti za prevenciju nasilja nad djecom i mladima za period 2024.-2025. godina 

Devetu tačku Dnevnog reda – Predlog Programa rada sa finansijskim planom DOO “Lovstvo” Bar za 2024. godinu obrazložio je izvršni direktor Marko Brnjada konstatujući da je potpisan desetogodišnji ugovor za gazdovanje lovištima. Uspješno je otvorena sezona lova, nema pritužbi niti od resornog ministarstva niti od nadležene inspekcije, stanje divljači u lovištima je više nego dobro, a u okviru kampanje podizanja svijesti o afričkoj kugi svinja, kaže Brnjada, organizuju se aktivnosti – edukacija i obuke. Sklonište za napuštene zivotinje jedan je od načina stvaranja programa kontrole i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji opštine. Brnjada je pozvao javnost da da podršku rješavanju problema napuštenih životinja jer je sklonište samo jedan od alata za rješavanje tog problema. Brnjada naglašava i značaj edukacije o udomljavanju. Programom je predviđen nastavak realizacije poslova i aktivnosti koje se odnose na upravljanje lovištima u Baru, između ostalog, podsticanjem poljoprivrednika da otvore svoja imanja. 

Odbornik Milan Nešković reagovao je na nesrazmjer između Plana prihoda doo Lovstvo u iznosu od 33.500 eura i rashoda za zaposlene koji iznose 28.360 eura, uz konstataciju da “za azil plaćamo dodatnih 160.000 eura, a iz Budžeta je ukupno opredijeljeno 360.000 što je teret za građane. Uprkos takvim davanjima, nije došlo do smanjenja broja pasa lutalica na ulicama”, smatra Nešković.

Odbornik Emir Peričić je ukazao na značaj aktivnosti i mjera koje sprovodi doo Lovstvo u cilju ostvarivanja rezultata koji se pozitivno reflektuju na fond divljači na teritoriji barske opštine.

Za usvajanje Programa rada DOO Lovstvo glasalo je 19 odbornika, dva su bila “uzdržana”.

Sa Predlogom Programa rada i finansijskog plana JU “Kulturni centar” Bar za 2024. godinu pred odbornike je izašla Direktorka KC Bar, mr Aleksandra Grabež. Obrazlažući Predlog, Grabež je naglasila da su obuhvaćeni svi segmenti kulture i stvaralaštva uz uvažavanje zahtjeva svih subjekata, poslenika kulture i svih koji se bave djelatnošću kulture. 

“Program je koncipiran tako da bude dijelom samoodrživ. Predviđeno je da pozorište bude kulturni vrhunac ponude koji bi obuhvatio različite žanrove i tematske sfere. To podrazumijeva saradnju sa renomiranim teatrima iz zemlje i regiona, ali želimo dati šansu I lokalnim umjetnicima. Što se filmskog programa tiče biće nastavljena saradnja sa reniomiranim svjetskim filmskim organizacijama i institucijama. Jedan od prioriteta je i sanacija Doma kulture, Čitaonica će nastaviti saradnju sa Nacionalnom bibliotekom ‘Đurđe Crnojević’, obogatiti knjižni fond i organizovati Školu stripa i kreativnog pisanja. Galerija će realizovati 19 projekata iz oblasti izložbene, vaspitnoobrazovne i edukativne djelatnosti. U Kreativnom habu će biti realizovani brojni projekti – radionice za djecu i odrasle, slikarska kolonija, kursevi, temarske večeri. Kad je o Muzeju riječ, u planu je nastavak istraživanja i proučavanja kulturnih dobara, sa posebnim naglaskom na istraživanjima arhivske građe. U toku su konzervatorski i sanacioni radovi na Dvorcu kralja Nikole, pristupiće se izradi tehničke dokumentacije za uređenje eneterijera, kule kao i parkovskog uređenja. Planira se i prezentacije naših sadržaja putem audio vodiča”.

Grabež je navela da su Programom predviđeni restauracija i arheološka istraživanja Starog grada, kao i nastavak započetih konzervatorskih projekata. Na Staroj maslini, sprovode se zaštitne mjere u cilju revitalizacije njenog stabla i korjena.

Prepoznatljivom imidžu u oblasti kulture, po riječima Grabež, “doprinijele su i festivalske aktivnosti koje su Bar utemeljile na mapi značajnih kulturnih sredina. Barski ljetopis, Susreti pod Starom maslinom, Crvene košulje… dio su programa koji će biti obogaćen novim sadržajima, koji doprinose afirmaciji savremenih i aktuelnih tokova umjetnosti”, zaključila je Grabež. 

Odbornik Naser Kraja cijeni stav JU Kulturni centra da posebnu pažnju naredne godine pokloni programu valorizacije kulturne baštine u turističke svrhe, čemu u prilog idu i sve aktuleniji zahtjevi turističkih poslenika za ovom vrstom informacije. Kraja predlaže da se Prečista krajinska uvrsti u jedinstveni turistički paket gdje je potrebno uključiti i TO Bar, zatim organizovanje edukativnih programa, promociju lokalnih umjetnika kao i omogućavanje snažne digitalne prisutnosti.

U Raspravu se uključio i predsjednik SO Bar predlažući organizovanje radionica kojim bi se djeci približio rad KC, kao i organizovanje školica crtanja i glume. Nenezić je naglasak stavio na lokalne stvaralačke programe uz predlog da se na našoj sceni oživi i “Hasanaginica”, a odbornica Vesna Drašković je pitala kakva je mogućnost formiranja Škole glume, odnosno, ustupanja ili iznajmljivanja prostora Kulturnog centra za tu svrhu.

Za usvajanje Programa rada JU Kulturni centar za 2024. godinu glasalo je 23 odbornika, jedan je bio “uzdržan”. 

Jedanaestu i dvanaestu tačku Dnevnog reda – Predlog Programa rada obavljanja komunalnih djelatnosti za 2024. godinu doo “Komunalne djelatnosti” Bar i Predlog Programa rada tekućeg održavanja komunalne infrastrukture za 2024. godinu doo “Komunalne djelatnosti” Bar obrazložio je direktor Stevo Pejović.

pejovic sss

Navodeći šta sve ulazi u domen djelatnosti Komunalnog preduzeća, Pejović je naglasio da je dio finansiranja predviđen Budžetom (38 procenata uvećan u odnosu na 2023.), a dio iz sopstvenih sredstava, dok su polazne osnove pokazatelji poslovanja iz prethodne godine. Pejović dodaje da je Predlog dobio pozitivno mišljenje nadležnog Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, a jedna od novina je promocija selektivnog sakupljanja otpada. “Plan modernizacije se realizuje u dobrom dijelu, ostvaren je napredak uz saradnju sa Osnivačem”, kazao je Pejović. 

U raspravu su se uključili odbornici Drago Drobnjak, Milan Nešković, Emir Peričić, Milena Božović, Omer Vukić i Aleksandar Mijović.

Drobnjak je insistirao na unaprijeđenju sistema odlaganja otpada “od vrata do vrata” i postavljanju još podzemnih kontejnera, dok Nešković smatra da je za doo Komunalne djelatnosti Budžetom trebalo biti opredijeljeno više novca, ali i da su nam neophodni nova Autobuska stanica i reciklažno dvorište. Odbornik Peričić potencirao je na modernizaciji voznog parka i predložio da sistem “od vrata do vrata” bude isključiv način odlaganja otpada. Odbornicu Božović raduje projekat selekcije otpada, ali ne i način komunikacije Sektora javne rasvjete sa građanima. Zanimalo je da li je u planu oformljavanje područnih komunalnih jedinica tokom ljetnje sezone i koje će mjere biti preduzete na planu povećanja naplate potraživanja pravnih i fizičkih lica.Omer Vukic zamjerio je što u finansijskom planu nema postotka ušečća i uputio na primjenu Pravilnika o izradi godišnjih programa i planova rada u kojima je neophodno naznačiti podatke iz uporedne godine. Aleksandar Mijović smatra da građani ne vode računa o terminima za izbacivanju smeća, ali nisu ni informisani da se kante za otpad nabavljaju pod povoljnim uslovima i ne plaćaju mjesečno, pa se i ne odlučuju da ih nabave. Mijović je pitao i da li je novom sistematizacijom predviđeno mjesto za pejzažnog arhitektu u doo Komunalne djelatnosti. 

Predsjednik Nenezić je uputio pohvale radnicima gradske Čistoće na svakodnevnom predanom i vrijednom radu, podsjetivši sa koliko su samo posvećenosti i strpljenja očistili plato kod Dvorane nakon koncerata Zdravka Čolića i Stjepana Hausera.

Nakon što je direktor doo Komunalne djelatnosti, Stevo Pejović odgovorio na postavljena pitanja pristupilo se glasanju, a Predlog Programa rada obavljanja komunalnih djelatnosti za 2024. godinu doo “Komunalne djelatnosti” Bar i Predlog Programa rada tekućeg održavanja komunalne infrastrukture za 2024. godinu doo “Komunalne djelatnosti” Bar usvojeni su sa 23, odnosno 19 glasova “za”.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar