Opširno sa današnje sjednice SO Bar

parl bar

U Velikoj sali SO Bar danas je počela 14. sjednica SO Bar, a na dnevnom redu je 16 tačaka.

Izvor: Barinfo / autor Ilija Kovačević
Na početku su odbornici glasali za dopunu dnevnog reda, a odbijen je amandman odbornice Milene Božović (Biram CG, Biram Bar) za izbor potpredsjednika/ce Skupštine opštine Bar sa 14 glasova “za” i 18 glasova “protiv”.

Potom je usvojen dnevni red sa 16 tačaka, sa 19 glasova “za”, bez uzdržanih ili protiv: Prijedlozi Odbora za izbor i imenovanja, Prijedlog Odluke o budžetu Opštine Bar za 2024. Godinu, Prijedlog Programa uređenja prostora za 2024. Godinu, Prijedlog Programa rada Skupštine opštine Bar za 2024. Godinu, Prijedlog Odluke o boravišnoj taksi, Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama Opštine Bar, Prijedlog Odluke o osnivanju DOO “Parking servis” Bar, Prijedlog Plana aktivnosti za prevenciju nasilja nad djecom i mladima za period 2024-2025. Godine, Prijedlog Programa rada sa finansijskim planom DOO “Lovstvo” Bar za 2024. Godinu, Prijedlog Programa rada i finansijskog plana JU “Kulturni centar” Bar za 2024. Godinu, Prijedlog Programa rada obavljanja komunalnih djelatnosti za 2024. godinu DOO “Komunalne djelatnosti” Bar, Prijedlog Programa rada tekućeg održavanja komunalne infrastrukture za 2024. godinu DOO “Komunalne djelatnosti” Bar, Prijedlog Programa rada DOO “Vodovod i kanalizacija” Bar za 2024. godinu, Prijedlog Programa rada sa finansijskim planom DOO “Možura” Bar za 2024. godinu, Prijedlog godišnjeg plana rada DOO “Sportsko-rekreativni centar” Bar za 2024. godinu i Prijedlog Programa rada sa programom turističke informativno-propagandne djelatnosti i finansijskim planom Turističke organizacije opštine Bar za 2024. godinu.

Povodom prve tačke, Asim Andrić (DPS) je obrazložio prijedloge Odbora za Izbor i imenovanje gdje su, kako je kazao, razmatrani prijedlozi Odluke za dva člana Savjeta Radio Bara: Zdravka Gvozdenovića (prijedlog Kulturnog centra i Sportskog centra), a u ime obrazovnih institucija OŠ “Đerđ Kastrioti Skenderbeg”, OŠ “Mrkojevići” i Srednja ekonomska ugostiteljska škola” predložena je Denisa Halimić. 

Takođe predloženo je imenovanje Odbora direktora “Kuća maslina Bar” u sastavu Ljubo Đukanović, Amir Mačkić i Mustafa Čantić.

Za prijedlog Odluke o imenovanju dva člana Savjeta Radio Bara bilo je 19 odbornika, a za imenovanje članova Odbora direktora Kuće maslina 18, čime su predloženi imenovani.

Potom se prešlo na drugu tačku dnevnog reda – Prijedlog Odluke o Budžetu Opštine Bar za 2024. godinu

U ime Odbora za privredu i finansije, Omer Vukić je istakao da je prispio veliki broj amandmana. Emir Peričić iz Odbora za statut i propise je naveo da nema nikakvih prepreka da se amandmani nađu u proceduri. 

Sekretarka Sekretarijata za finansije Ivana Backović u uvodnom izlaganju je kazala da je Budžet projektovan na 45 miliona i 60 hiljada eura. U skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, Opština se finansira iz sopstvenih zakonom ustupljenih prihoda Egalizacionog fonda i budžeta države. Sopstveni prihodi iznose 42,37%, ustupljeni prihodi 18,11%, posebna naknada za investicije 0,44%, sredstva prenesena iz prethodne godine 33,29%, donacije 0,67%, transferi 5,01%, pozajmice i krediti 0,11%. Lokalni porezi planirani su u iznosu od 10.300.000 eura, što čini 22,86% ukupnih budžetskih prihoda. Porez na nepokretnosti planiran je u iznosu od 9.500.000 eura, a prirez poreza na dohodak fizičkih lica planiran je u iznosu od 800.000 eura. Sredstva za transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru u 2024. godini planirana su u iznosu od 4.016.000 eura ili 8,91% (obrazovanju 425.000 eura, institucijama kulture i sporta 2.190.000 eura, nevladinim organizacijama 218.100 eura, političkim partijama, strankama i udruženjima 263.901 euro, transferi za jednokratnu socijalnu pomoć 120.000 eura). Kapitalni budžet, odnosno izdaci iznose 25.155.000 eura. Čak 55 odsto budžeta će biti namijenjeno za realizaciju kapitalnih projekata uključujući projekte koji se tiču vodosnabdijevanja, mreže saobraćajnica, javnih zelenih površina, ali i revitalizacije vrijedne kulturne baštine kojom Bar može da se pohvali”, istakla je Backović.

O pojedinostima planiranim iz kapitalnog budžeta govorio je Stefan Šušter, sekretar Sekretarijata za imovinu i zastupanje.

Kazao je da su 23 miliona planirani primici. Prihod po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za 2024. godinu planiran je u iznosu od 6 miliona eura i učestvuje sa 26 posto u ukupnim primicima kapitalnog budžeta. Prenesena sredstva iz prethodne godine planirana su u iznosu od 15 miliona eura i čine 65,22 % ukupnih primitaka kapitalnog budžeta. Planirano je i više zajedničkih projekata čiji je država osnivač. 

Za diskusiju se prvi javio odbornik dr Rade Stanisavljević (“Za budućnost Bara”). Raduje ga činjenica da je dio nekih njegovih amandmana prihvaćen. Pored toga, istakao je kako se slaže da treba pomoći sport, ali takođe misli da je trebalo primarno bolje rasporediti sredstva prema poljoprivrednicima.

Mr Aleksandar Barlović (DPS) je pohvalio budžet za 2024. godinu, koji “ima socijalni i razvojni karakter na zadovoljstvo svih građana Bara”. 

Branimir Lakićević (Za budućnost Bara) je izrazio zadovoljstvo zbog usvajanja amandmana, a kada je riječ o Budžetu govorio je o nekoliko stavki koji, kako je kazao, unose zabunu.

“Stavka o transferu KK ‘Mornar’ od 500.000 eura ne bi bila neobična da je Opština stoprocentni vlasnik, ali mislim da Opština učestvuje u strukturi tog kluba sa 30 odsto. To je ozbiljan novac, a možda je trebalo formirati klub gdje bi imati uticaj, a ne na ovaj način gdje ga nemamo kada je riječ o upravljanju. Postavlja se pitanje da li mi bacamo taj novac i možda treba razmišljati o formiranju novog kluba gdje bi bili većinski vlasnici. Naravno i meni je drago da Bar ima člana ABA lige, ali je pitanje kako će to sve izgledati naredne godine”, kazao je on.

Odbornik Aleksandar Lekić (Pokret za promjene) je kazao da ima mnogo neriješenih pitanja, a imamo 15 miliona prenešenih sredstava: “Zašto ta sredstva nijesu utrošena jer je imalo mnogo toga da se uradi u našoj opštini tokom prethodne, ali i prethodnih godina. Dakle bio je veoma mali i loš stepen urađenog a obećanog od prethodnog budžeta”. 

Odbornica dr Marija Markoč (Prava stvar – Zajedno za Bar) je kazala da imamo priliku da sugrađanima predstavimo rekordan Budžet još od 2008. godine: “Biće nam obezbijeđene mnoge povoljnosti njegovim usvajanjem i nemam dilemu da će odbornici prepoznati važnost usvajanja”.

Milena Božović (Biram CG – Biram Bar) je kazala u ime odsutnog predsjednika odborničkog kluba Biram CG – Biram Bar Radomira Novakovića koji je bio spriječen da prisustvuje sjednici, da je “Budžet pozamašan, ali nije rekordan. Imamo pad rejtinga Opštine Bar, na sedmom smo mjestu, a čak nas je pretekla Opština Cetinje. Ovaj Budžet nigdje ne govori da ćemo naredne godine dobiti toliko i toliko metara asfalta, o vodi, o turizmu. Kada smo mi bili u vlasti, imali smo preko 80 odsto urađenog kapitalnog budžeta, a ovoga puta oko 20 odsto”. 

Odbornik Omer Vukić (Prava stvar – Zajedno za Bar) kazao je da je ovo najznačajni dokument koji ova Skupština usvaja i ogledalo je svega. Nabrojao je više stavki koje su pozitivno povećane, dok je rashodna stavka budžeta jednaka prihodnoj. Udio kapitalnog budžeta od 55 odsto je impozantno, npr. za razliku od državnog koji je na 10 odsto. Raduje me činjenica da je stavljen akcenat na projektno tehničku dokumentaciju. Pitao je na kraju u kojoj je fazi ekspoprijacija zemljišta za put kroz Mrkojeviće koji vodi prema graničnom prelazu uz oduševljenje da je konačno raspisan tender.

Odborniku Milanu Neškoviću je uz komentar stavku po stavku iz budžeta, zasmetalo zašto KK i FK Mornar primaju ista sredstva, jer je Opština vlasnik stoprocentni FK Mornar i bilo bi dobro da imamo u vid kako se troše ta sredstva.

Adela Kalamperović odbornica sa liste (Prava stvar – Zajedno za Bar) osvrnula se na određene projekte koji se realizuju ili su planirani da se realizuju u Mrkojevićima. Budžet je razvojni i nadam se da ćemo opravdati povjerenje građana koje smo dobili. 

Ferida Peročević (dr Dritan Abazović – Može Bar, može Crna Gora) takođe se osvrnula na transfer institucijama sporta u kojima opština Bar ima većinsko vlasništvo ili učestvuje samo u njima i pitala šta je razlog u disproporciji ovakvih sredstava. “Na kraju, kazala bih da mi je neshvatljivo da mi i dalje nemamo program rada i utroške sredstava sportskih ekipa. Djeca nam nemaju prostora za treninge a dajemo toliko sredstava za profesionalni sport”.

Emir Peričić (Prava stvar – Zajedno za Bar) pohvalio je budžet i kazao da posebnu pažnju zavređuje i podatak da se vodi briga o najmlađima, odnosno onima koji pohađaju školu. Projekat cjevovoda u Šušanju, Kuća maslina, izgradnja sportske hale u Mrkojevićima samo su neki od važnih projekata. Budžet je koncipiran realno i ostvarljivo i donijeće progres na zadovljstvo svih građana Bara. Petnaest miliona prenesnih sredstva je ogromna cifra, ali to nije samo “specijalnost” Opštine Bar, jer se svaka lokalna uprava manje više susrijeće sa sličnim problemima.

Poslije prvog kruga ponovo su se za riječ javili sekretarka Backović i sekretar Šušter odgovarajući na pitanja odbornika.

U drugom krugu govorila je odbornica Vesna Drašković (Prava stvar – Zajedno za Bar) koja je govorila, ne kao pravnica ili ekonomista, jer kako je kazala to nije, ali hoće kao neko ko veliki broj vremena u gradu provodi sa djecom. Kratko se osvrnula i na treću tačku dnevnog reda Program uređenja prostora za 2024. godinu, kako se ne bi javljala u nastavku, radi poštovanja vremena za diskusiju. Lokalna vlast ispunjava izvorni program i time opravdava povjerenje građana. 

Mr Naser Kraja (Prava stvar – Zajedno za Bar) je kazao da je ovo ključan dokument koji izaziva veliku pažnju ne samo odbornika, već svih građana. Očekivao je “žustriju debatu, ali izgleda da je dokument veoma dobar po svim parametrima”.

Odbornik Aleksandar Lekić (Pokret za promjene) je govorio o Maljeviku, kao i pojedinim primicima koji su u manjem obimu od očekivanog, uz pitanja iz obrazovanja i zdravstva.

***

Popodnevni dio sjednice SO Bar obilježio je drugi krug rasprave o predlogu Odluke o budžetu Opštine Bar za 2024. godinu.

Izvor: Barinfo / autor Brankica Mandić

Odbornica Biram Bar – Biram Crnu Goru, Milena Božović je kazala da “razlog za rekordan budžet očigledno leži u prenesenim sredstvima iz tekuće godine, što znači da se nisu dobro planirala. Šteta je što sredstva nisu utrošena na vrijeme jer su u međuvremenu izgubila na vrijednosti”. Osvrnula se i na primjedbe LJE Radio Bar i Komunalnog preduzeća na nedovoljna sredstva planirana Budžetom, te zaključila da ne postoji dobra komunikacija između osnivača i ovih preduzeća kako bi ona mogla normalno da funkcionišu.

Ferida Peročević je kazala da je Građanski pokret Ura podnio amandman na Predlog budžeta za 2024 za izradu Studije izvodljivosti i efikasnosti za formiranje gradskog prevoza na teritoriji Opštine Bar: “S obzirom da Opština Bar svake godine izdvaja značajna sredstva za prevoz učenika i penzionera privatnom privrednom društvu smatramo da je neophodna izrada Studije izvodljivosti i formiranje Javnog prevoza”.

Asim Andrić je pohvalio planirani Budžet i rekao da su rasprave na Predlog takve da zaključuje da je on dobro koncipiran, jer nije bilo većih sugestija i primjedbi, a ni kroz amandmane toga nije bilo, što znači da je dobro planiran.

Jelena Dabović je kazala da je joj je žao što niko nije primijetio da u dijelu socijalnog programa imamo osnivanje Sigurne ženske kuće, što je po njenom mišljenju veoma važno, te pohvalila lokalnu upravu što je to Budžetom planirala. 

Na kraju drugog kruga rasprave, sekretar Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije Opštine Bar Stefan Šušter je odgovarao na pitanja odbornika.

Predsjednik Opštine Dušan Raičević je u završnoj riječi kratko analizirao trenutno finansijsko stanje u opštini.

Budžet se, naveo je, realizuje iznad planiranih očekivanja, stepen realizacije je preko 119 odsto, prihodi se ostvaruju iznad planirane dinamike, a na to itekako utiče više faktora. Rekordno visoka inflacija u prethodnoj godini i izuzetno visoka u ovoj, utiču na sve ono što jesu ostvarenja prihoda, odnosno planiranih izdataka.

“Realizacija kapitalnog budžeta kao najvažnijeg zadatka ne ide onom dinamikom koju bismo svi mi priželjkivali. Više puta smo isticali koji su to faktori koji utiču na stepen realizacije kapitalnog budžeta. Za realizaciju kapitalnog budžeta prioritet nad prioritetima jeste rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Na današnji dan, na posebnom računu Ministarstva finansija nalazi se preko četiri miliona eura deponovanih sredstava opštine Bar koja trebaju da posluže za završetak postupaka eksproprijacije koji se sprovode preko nadležne službe za katastar i državnu imovinu. Primjera radi, za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju nastavka Ulice dva u Ilinu, više od 12 mjeseci čekamo konačan izvještaj komisije ovog državnog organa. U međuvremenu je tri puta raspisivan tender, tek iz četvrtog pokušaja smo uspjeli da zaključimo ugovor, a još uvijek čekamo Upravu za katastar da okonča postupak i isplati naknadu za eksproprijaciju kako bismo krenuli sa ovim radovima. Nisam zadovoljnom efikasnošću kako se realizuje sve što je planirano u kapitalnom budžetu. Volio bih da se sredstva intenzivnije troše, jer su to potrebe svih nas u gradu. 

Prije tri godine sam sa ove govornice govorio o neadekvatnom tretmanu sa državnog nivoa za projekte koje smo kandidovali. Drago mi je da smo posle tri godine priče došli do toga da se raspiše izvođački tender i da ćemo, nadam se, sredinom januara okončati tenderski postupak i izabrati izvođača radova koji će početi sa rekonstrukcijom regionalnog putnog pravca R 29, dužine 34 kilometra i time riješiti ovu izrazitu problematiku saobraćajne infrastrukture na području grada.

Kazao je da je pri kraju i revizija glavnog projekta za rekonstrukciju regionalnog putnog pravca R 28 od Virpazara preko Sutormana do Bara koji će biti apliciran prema državi Crnoj Gori sa ciljem da se rekonstruiše na adekvatan način, kako bismo ponudili alternativu Jadranskoj magistrali koja je izložena velikom saobraćajnom pritisku od Debelog Brijega do Ulcinja. Lokalna samouprava je u komunikaciji sa Upravom za saobraćaj, kako bi se razmotrila izgradnja bulevarskih saobraćajnica od skretanja za Sozinu do Šušanja, a razmatra se mogućnost rješavanja izražene problematike kroz Zaljevo i Čelugu”, kazao je Raičević.

“Što se tiče uvećanih sredstava koja su planirana za kulturu i sport, predsjednik Opštine je rekao da su to najbolji reprezenti grada. Što se ‘KK Mornar’ tiče, istina je da je ove sezone u krizi, ali smo i svjedoci njihovih rezultata u posljednjih 10 godina. Taj klub je predstavljao naše najveće zadovoljstvo i sa ponosom smo isticali da je klub ponos grada koji je znao da pobijedi ‘Zvezdu’ i ‘Partizan’, ‘Budućnost’, ‘Cedevitu’, da igra Evrokup, FIBA ligu šampiona… Tada nismo pitali koliko se novca daje. Ukoliko znamo koliko je u posljednjih pet godina uloženo sredstava, Opština nije ni približno učestvovala koliko je trebala”, kazao je Raičević i zaključio da Opština mora da pomogne da klub opstane u ABA ligi. 

“Značajno smo uvećali sredstava i za sve ostale klubove i time šaljemo poruku da je Bar grad sporta”, istakao je Raičević.

Što se osnivanja Parking servisa tiče, Raičević je kazao da to nije samo želja već i potreba, i zaključio da je to način kako bi se u ovoj oblasti zaveo red.

Primorani smo da povećamo donacije privrednim društvima, jer je potpisan Granski kolektivni ugovor iz oblasti komunalno stambenih poslova između Sindikata i Vlade.bez saglasnosti poslodavca, što je stvorilo problem tim društvima. Nastojali smo da odgovorimo na sve ono što jesu potrebe potrošačkih jedinica, da uvažimo objektivne potrebe za uvećanjem istih, da planiramo jako puno sredstava za realizaciju kapitalnih projekata i radujem se svemu onome što nas očekuje u narednoj godini u dijelu realizacije kapitalnih projekata. Zabrinut jesam, jer još uvijek ne možemo govoriti o stabilnom finansijskom ambijentu u Crnoj Gori, plašim se da će i dalje stopa inflacije biti visoka, da će se zakonska rješenja mijenjati ad hoc, da nećemo imati tu stabilnost i tu mogućnost određenih projekcija i samih realizacija projekata. Ali sa ovim dokumentom sam siguran da smo na dobrom putu i da idemo u dobrom pravcu”, zaključio je Raičević.

Obrazloženje na podnijete amandmane na Budžet dali su Aleksandar Lekić, Milena Božović, Darko Janković, Branimir Lakićević, Vladimir Božović, Ferida Peročević i Milan Nešković.

Amandman odborničkog kluba Pokret Evropa sad, koji se odnosi na neophodnost trošenja predviđenih 600 hiljada eura za javnu rasvjetu na kombinovane solarne izvore napajanja, odbornici barskog parlamenta su prihvatili, kao i amandman koji se odnosi na izradu studije fekalne kanalizacije na teritoriji opštine Bar, koji je podnio odbornik Darko Janković. Jednoglasno su prihvaćeni i amandmani o izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Doma za stare, amandman kojim se planira izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju podvožnjaka koji povezuje Pristansku i Željezničku ulicu, amandman kojim je previđeno proširenje saobraćajnice od kružnog toka kod Osnovne škole “Meksiko” do priključka na put R 29. Amandman odbornice Feride Peročević kojim je predložena izrada studije izvodljivosti gradskog prevoza nije usvojen. Amandman Odborničkog kluba Demokrate – UCG, kojim se predlaže izrada projekta pješačke staze duž magistalnog puta od OŠ “Meksiko” do naselja Tomba odbornici nisu usvojili, dok je jednoglasno usvojen amandman istog kluba kojim se predlaže adaptacija sportskog poligona u zahvatu DUP-a Topolica I, iza Spuških zgrada.

“Svi usvojeni amandmani, kao i oni koje je podnio predsjednik Opštine Bar, uz zaključak kojim se ovlašćuje predsjednik Opštine da sa UNDP-om može da zaključi sporazume i druge akte o finansiranju i realizaciji projekata i programa koji su od javnog interesa za lokalnu zajednicu, postaju sastavni dio Odluke o Budžetu za 2024. godinu Opštine Bar“, objasnio je predsjednik SO Bar Branislav Nenezić.

 Za Predlog Odluke o budžetu Opštine Bar za 2024. godinu glasalo je 19 odbornika, 10 je bilo “uzdržanih”, bez glasova “protiv”.

Uvodno izlaganje o Predlogu Programa uređenja prostora za 2024. godinu iznio je sekretar Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije Opštine Bar Stefan Šušter.

U raspravi po ovoj tački dnevnog reda diskutovali su Milan Nešković, Darko Janković i Milena Božović.

“Iz iskustva znamo da je nemoguće da se sve ovo realizuje u narednoj godini. Smatram da je Predlog programa dobar, ali da treba da sadrži ono što se može realizovati, a ne ono što bi željeli”, kazao je Nešković.

Darko Janković je pozdravio Predlog programa i poželio da se realizuju svi pomenuti projekti, jer su svi potrebni gradu i građanima. Obaveza je, kazao je da ispratimo tok gradnje objekta za djecu sa posebnim potrebama jer se tako dugo čekalo na njegovu realizaciju.

“Pored Predloga Budžeta, ovaj Predlog je jako bitan dokument”, rekla je Milena Božović. “Godinama unazad je Program prenatrpan jednim te istim stavkama. Nisam zadovoljna dinamikom realizacije projekata u Sutomoru, te se nadam da će se planirano i ostvariti”, kazala je Božović, naglašavajući da Program treba da sadrži samo ono što se može u toj godini i realizovati.

Aleksandar Lekić je imao primjedbe na nepostojanje plana za ravnomjeran razvoj na području Bara: “Program je dobar, ali je potrebno da se definišu rokovi završetka pojedinih projekata”.

Nakon diskusije u prvom krugu, Stefan Šušter je odgovorao odbornicima na pitanja. U drugom krugu govorili su Milan Nešković i Srđan Perkolić.

 Za Predlog Odluke o uređenja prostora za 2024. glasalo je 19 odbornika. Šest je bilo “uzdržano”, bez glasova “protiv”.

Predlog Programa rada Skupštine opštine Bar za 2024. godinu obrazožila je sekretarka Skupštine Anđela Vujović, a u diskusiji su učestvovali Omer Vukić, Aleksandar Lekić i Darko Janković. Za ovaj predlog je glasalo 26 odbornika, bez glasova “protiv” i sa jednim “uzdržanim”.

Nastavak 14. sjednice SO Bar planiran je za srijedu, 20. decembra, od 10 sati.
Izvor: Barinfo

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar