Duvan: prijetnja za našu životnu sredinu!

domagoj cdpr 

CDPR održalo konferenciju pod nazivom „Hrana nam treba, a ne duvan”.

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa Glavnim gradom Podgorica organizovalo je jubilarnu dvadesetu Crnogorsku konferenciju o kontroli pušenja pod nazivom „Hrana nam treba, a ne duvan”.
Konferencija je otvorena u Svečanoj sali OŠ „Savo Pejanović” pozdravnim riječima vd direktorke škole Milje Božović, Domagoja Žarkovića, sekretara CDPR-a i Boška Radovića, selektora košarkaške reprezentacije Crne Gore.
Nakon toga lijepo i korisno predavanje uz razgovor sa prisutnim učenicima i učenicama na temu zdrave i pravilne ishrane,kao i štetnosti pušenja održala je doc. dr Snežana Barjaktarović Labović, Medicinski fakultet Podgorica. Tom prilikom rečenoje koliko je u tom uzrastu djeci i mladima neophodna zdrava i pravilna ishrana. Takođe je naglašeno koliko štetno i negativno duvan i pušenje utiču na njih, a istovremeno i sve ostale.
Podsjećamo da CDPR organizuje Nacionalne Konferencije o kontroli pušenja još od 2002. godine, kada je održana Prva u Igalu na temu socio - epidemioloških, medicinskih i pravnih aspekata pušenja, kao i druga 2003. godine takođe u Igalu, na temu kontrole pušenja u najširem smislu riječi, sa koje je prvi put upućena inicijativa CDPR-a za donošenje Zakona o kontroli pušenja. Treća Konferencija u CNP-u u Podgorici 2004. godine imala je za temu „Pušenje i siromaštvo”, dok je četvrta održana u Ulcinju naredne godine i bila je posvećena problemu „Duvan i zdravstveni radnici”. Tema pete Konferencije koja je održana 2008. godine bila je „Ekonomski efekti pušenja” u svijetlu povećanja cijena duvanskih proizvoda, dok je na šestoj Crnogorskoj Konferenciji o kontroli pušenja održanoj jula 2009. godine, bilo govora o problemu „Pušenje i vatrena stihija” u smislu izazivanja požara od nekontrolisanog bacanja opušaka od cigareta i velike ljudske i materijalne štete prouzrokovane na taj način. Pod nazivom „Rodna ravnopravnost i pušenje sa posebnim akcentom na žene”, 2010. godine održana je i sedma Konferencija, dok je Osma jula 2011. godine imala temu „Uticaj duvana u trudnoći - trudnica, plod, novorođenče”. Deveta Konferencija u saradnji sa Fakultetom za sport iz Nikšića, koja je održana 2012. godine, imala je za temu „Pušenje i sport”, a deseta održana 2013. godine imala je temu „Zabranimo reklamiranje, sponzorstvo i promociju duvana”. Jedanaesta Crnogorska konferencija o kontroli pušenja pod nazivom „Deset godina Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda” održana je 2014. godine godine, a njen sam naziv kaže da je povod bio ravno deset godina Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji je stupio na snagu dalekog 10. avgusta 2004. godine. Dvanaesta Crnogorska konferencija o kontroli pušenja „Reci ne pušenju, reci DA ŽIVOTU!” desila se 2015. godine, dok je trinaesta sa temom „Duvan i mladi” održana decembra 2016. godine. Četrnaesta Crnogorska konferencija o kontroli pušenja pod nazivom „Nove perspektive u prevenciji i liječenju od duvanske zavisnosti” je bila novembra 2017. godine, da bi se petnaesta održala 2018. godine pod nazivom „Zdravim srcem u borbi protiv pušenja”. Naredne 2019. godine šesnaesta je imala za temu „Duvan i zdravlje pluća”, a 2020. godine održana je sedamnaesta konferencija „Mladi kao ciljna grupa duvanske industrije”. 2021. godine je održana osamnaesta Crnogorska konferencija o kontroli pušenja sa temom „Posveti se prestanku”, dok je prošle godine naziv devetnaeste konferencije bio „Duvan: prijetnja za našu životnu sredinu”.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar