Novi EU projekti u Luci Bar!

Fotografija Luka Bar AD 

Luka Bar obezbijedila 1,46 miliona eura u nova 3 EU projekta

 U Bariju je 23.11.2023.godine održan događaj vezan za kapitalizaciju rezultata Programa Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora 2014-2020 u susret novom South Adriatic Programu 2021-2027. Prema agendi, u okviru teme “Urbanističko planiranje i održiva aktivna mikro-mobilnost” je održana prezentacija 5 projekata iz Programa Italija – Albanija – Crna Gora od kojih je “Luka Bar” AD bila projekt partner u 3, uključujući i EFINTIS, u kojem je bila vodeći partner. Ovi konkretni projekti su posebno izdvojeni kao primjeri dobre prakse i uspješne realizacije a koji imaju potencijal prenosivosti rezultata i aktivnosti na druge projekte koji bi se mogli realizovati u okviru novog programa. Za Luku Bar je od izuzetne važnosti učešće na ovom događaju i Luka Bar je prepoznata kao pouzdan partner od strane evropskih institucija sa iskusnim timom u realizaciji EU projekata.

U prethodnom programskom periodu 2014-2020, Služba upravljanja međunarodnim projektima je uspješno realizovala 13 projekata finansiranih od strane EU i to 8 projekata iz ADRION programa, 4 projekta iz Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora programa i 1 projekat iz MED programa. Navedeni projekti su donijeli značajna unapređenja u luci u oblasti digitalizacije, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, održive mobilnosti, unapređenje bezbjednosti i sigurnosti u luci.

Rad na evropskim projektima izdvojio je Luku Bar po uspjehu u samom vrhu institucija na državnom i regionalnom nivou što je rezultiralo brojnim učešćima zaposlenih iz ove Službe na međunarodnim konferencijama i panelima na evropskom nivou. U ovim aktivnostima posebno se izdvaja poziv na učešće u okviru Političkog foruma Ujedinjenih Nacija o održivom razvoju u Njujorku (jul 2023.) na temu „Regionalna saradnja i ubrzanje implementacije ciljeva održivog razvoja (SDG-a)“: Uloga Centralnoevropske inicijative (CEI)“. Od predstavnika 17 zemalja koje čine Centralnoevropsku inicijativu odabrana je jedino Luka Bar da kao uspješni korisnik EU fondova predstavi rezultate rada na projektima i saradnje sa međunarodnim partnerima.

Kao rezultat uloženih napora i uspjeha u prethodnom programskom periodu 2014 – 2020, u novom programskom periodu 2021-2027, u okviru Euro MED programa, Luka Bar je obezbjedila učešće na 2 projekta a u septembru je započeo 1 strateški projekat iz South Adriatic Programa. Ukupan budžet oprijedijeljen za Luku Bar iznosi 1,46 miliona eura. U okviru ovih projekata biće pripremljena tehnička dokumentacija za velike infrastrukturne projekte, planirano je uređenje unutrašnjeg parkinga u luci kao i nabavka opreme za eko zaštitu, instalacija solarnih panela i sl. Dodatno, u narednoj godini Luku Bar očekuju i rezultati kandidovanja projekata iz ADRION Programa kao i priprema i kandidovanje novih projekata u South Adriatic Programu.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar