Otvorena izložba „Uroš u očima svjetskih karikaturista“

anastayijaa 

Opština Bar postavlja spomen-obilježje Urošu Toškoviću.

U okviru proslave 24. novembra – Dana opštine i Dana oslobođenja Bara, na dan rođenja jednog od najznačajnijih crnogorskih likovnih stvaraoca Uroša Toškovića, sinoć je u Galeriji „Velimir A. Leković“ otvorena izložba „Uroš Tošković u očima svjetskih karikaturista“. Publici su predstavljena 52 rada nastala u okviru osmog izdanja Međunarodnog festivala karikature u Kolašinu čija je tema bio upravo virtuoz crteža – Uroš Tošković.

Rukovoditeljka Zavičajnog muzeja Bar i istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović istakla je prilikom otvaranja izložbe da će se Opština Bar, prepoznajući važnost Toškovićevog umjetničkog nasljeđa i činjenicu da je njegov povratak na crnogorsku likovnu scenu krenuo upravo iz Bara gdje je i proveo posljednje godine svog života, ovom umjetniku odužiti postavljanjem spomen obilježja koji će biti postavljen u blizini Šetališta kralja Nikole. Tokom narednih dana će biti i raspisan Javni konkurs za izradu idejnog rješenja spomen obilježja Urošu Toškoviću.

urkke

Govoreći o postavci i ovogodišnjem Međunarodnom festivalu karikature, Miranović je kazala da je na konkursu učestvovalo 342 karkaturista iz 57 zemalja pred kojima je bio zahtijevan poduhvat – predstaviti Toškovića.

„Ono što fascinira je činjenica, da su mnogi u tome uspijeli, iako Uroša neposredno nisu poznavali. U tome su im, donekle pomogli, neponovljiva specifičnost Uroševog fizikuma i autorska vještina i iskustvo. Određeni autori su osim karakterizacije lika, apostrofirali specifikum predstavljenog atributima imanentnim umjetniku - crtačko pero, paleta i sl...sugerišući željena čitanja. Najuspješniji radovi donose karakter Uroša Toškovića zapisan svakom borom na njegovom licu, pronicljivim pogledom, mikro-facijalnom ekspresijom/grimasom, karaktersitično naglašenim nosem, bujnom, neobuzdanom kosom, bradom“, kazala je ona.

Specifičnost ove postavke, prema riječima Miranović, ogleda se u činjenici da su izloženi radovi posredstvom društvenih mreža dostupni širem javnom diskursu, što ovu izložbu čini vidljivom širom svijeta, a čime se internacionalno populariše i afirmišu lik i djelo Uroša Toškovića.

Izložba “Uroš Tošković u očima svjetskih karikaturista” biće u postavci do 9. decembra.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar