Blic: Mašinovođe upozoravaju na moguću tragediju na barskoj pruzi

barska pruga

Mašinovođe su još pre dvije godine upozoravale da bi mogao da se obruši tunel Petrovac na pruzi Beograd-Bar, ali niko nije ništa preduzeo, piše "Blic".


Tunel dug 935 metara, nadomak Prijepolja, na kraju se i obrušio, a ogromna tragedija izbjegnuta je samo zahvaljujući sreći, odnosno činjenici da u tom trenutku nije prolazila nijedna kompozicija.

"Krv mi se sledila kada sam vidio betonske gromade koje su se survale na prugu. Kao da je pala atomska bomba! Da je voz naišao u trenutku kad je brdo betona zasulo šine bio bi smrvljen kao zvečka",opisuje pružni radnik iz Prijepolja, koji ne želi da mu se spominje ime.

Njegove riječi potvrđuje i Nedžad Mujović, glavni jamski poslovođa rudnika Štavalj, čiji su rudari uspjeli da prokrče ruševine.

"Došlo bi do tragedije velikih razmjera da je tada prolazio voz. Navikli smo na sve i svašta, ali nam nije bilo svejedno. Izvukli smo preko 60 kubika zemlje i betona, pojedine gromade bile su teške čitavu tonu", kaže Mujović.

Nadležni u „Željeznicama Srbije“ nikako da shvate da je putnicima na pruzi od Užica do Prijepolja glava stalno u torbi, konstatuje Vidosav Radojević, najstariji mašinovođa u Srbiji.

"Još prije dvije godine smo uočili da tunel visi, da sa plafona opada oplata, i raport o tome predali šefovima Sekcije za vuču vozova u Užicu. Da li je to stiglo do Beograda ne znam, ali na tunelu, kao i na cijeloj ovoj deonici ništa nije urađeno u posljednjih 25 godina. Zar treba da se desi tragedija da bi neko reagovao.

Pruga je u takvom stanju, podsjećaju mašinovođe, da je od Užica do Prijepolja maksimalna dozvoljena brzina 30 kilometara na sat. Na više mjesta, kažu, prijete klizišta koja u ambis mogu da odnesu vozove.

Železničari su voljni da pričaju, ali da im se imena ne navode - u strahu da će biti proglašeni viškom.

"U ponedjeljak je kroz tunel puštena struja, ali smo načuli da se istog dana obrušio još kubik-dva zemlje, pa nadležni sada vijećaju da li da dozvole prolaz", priča jedan od mašinovođa.

auto klime bakovic 1

jedro opstina bar

allegra

Cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours 2020

Klime Baković

djokic

morsko dobro

Logo MPF

tobar