NVU Jadranski horizonti

ajugg 2 

Evropske integracije ključne za razvoj i napredak Crne Gore, akcenat na mladima!

Održana je, druga po redu radionica u sklopu projekta „Evropske integracije kroz osnaženo građansko društvo“, kojeg realizuje NVU „Jadranski horizonti“ u saradnji sa evropskom Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO) a koji je podržan od strane Opštine Bar. Konferencijska sala hotela Princess u Baru je bila puna do zadnjeg mjesta, a učesnici radionice su bili učenici Gimnazije “Niko Rolović” i Srednje ekonomsko-ugostiteljska škole Bar.

Na samom početku prisutnima se obratio koordinator projekta, Alen Pelinković. U svom uvodnom obraćanju Pelinković je predstavio aktivnosti koje je obuhvatio ovaj projekat kao i programsku orjentaciju NVU Jadranski horizonti. Posebno se zahvalio Opštini Bar koja je po drugi put prepoznala značaj ovakvog jednog projekta za širu društvenu zajednicu, prof. Neli Dabanović i prof. Neđeljku Necku Đuroviću na animiranju učenika kao i Srednjoj ekonomsko-ugostiteljska školi koja je ustupila prostor za pojedine radionice.

ajugg 1

G. Edin Koljenović, šef RYCO lokalne kancelarije u Crnoj Gori, je istakao istorijsku perspektivu i ideološku pozadinu nastanka Evropske unije kao najznačajnijeg projekta koji je očuvao mir u okviru granica Unije više od 70 godina. Takođe, je stavio akcenat na napore i kontinuiran trud koji je uložen u pravcu integracija na Evropskom kontinentu koji su rezultirali brojnim benefitima za građane Unije, poput slobode kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga, uspostavljanja zajedničkog tržišta, itd.

U svijetlu politike proširenja, istakao je značaj integracija u pogledu doprinosa demokratskom razvoju i poštovanju osnovnih vrijednosti na kojima počiva Unija, kao glavnom preduslovu razvoja i napretka u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana.

U završnom dijelu svog izlaganja g. Koljenović se osvrnuo na konkretne benefite procesa integracija i primjere dobre prakse. Regionalna kancelarija za saradnju mladih je upravo jedan od takvih primjera, nastala po uzoru na Francusko-Njemačku kancelariju za saradnju mladih koja je snažno doprinijela procesu izgradnje mira i pomirenja.
.
Gđa. Bojana Lalatović, progmska savjetnica u RYCO lokalnoj kancelariji u Crnoj Gori je predstavila istorijat razvoja institucija Evropske unije, njihove karakteristike i nadležnosti. U nastavku je istakla ključne aspekte politike proširenja kao najznačajniji spoljne politike Evropske Unije, kao i značaja procesa Evropskih integracija za izgradnju i jačanje demokratskih kapaciteta i praksi država i društava obuhvaćenih ovim procesom.

U drugom dijelu diskusije osvrnula se na prilike koje su dostupne mladim ljudima u okviru projekata i programa podrške dostupne kroz fondove EU, sa posebnim akcentom na ERASMUS+ program.

Kompletnu radionicu je sa svojim učenicima ispratio i prof. Neđeljko Necko Đurović. 

U nastavku video materjal za sve one koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju prošloj radionici:

https://youtu.be/MTQ5_-z-Qdo

U okviru ovog projekta predviđena je još jedna radionica koja će se održati u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljska školi na temu “Medijska pismenost, prakse i iskustva u EU”. Radionica će se održati u srijedu 25.12.2023. godine u periodu od 13.00 – 14.00 h. Svi zainteresovani učesnici su u obavezi da se prijave i registruju na email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar