Bar: Završeni Dani kulturne nematerijalne baštine

miranka

U tri dana prezentovano 22 programa.

Autor ovog projekta bila je predsjednica Nacionalnog komiteta ICOM CG, rukovoditeljka Zavičajnog muzeja, dr Anastazija Miranović
Dane nematerijalne kulturne baštine je realizovao Kulturni centar/Zavičajni muzej u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija Crne Gore, Upravom za zaštitu kulturnih dobara CG, Nacionalnom komorom ICOM Crne Gore, TO Bara, Maticom crnogorskom – barski ogranak, edukativnim insitituciama – Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola i ŠOMO „Petar II Petrović Njegoš“, nevladinim organizacijama, lokalnom zajednicom, kao i pojedincima, pod pokroviteljstvom Opštine Bar.
Saradnici na projektu bili su Draginja Daška Radonjić, Olja Fatić, Neđeljko Necko Đurović i Pera Pavlica Dragišić.

kol
Tri dana bila su ispunjena različitim pričama – od tradicionalne ishrane, medicine, do raznih vještina i zanata.
U završnoj reči zatvaranja manifestacie rukovoditeljka Zavičajnog muzeja, dr Anastazija Miranović kazala je:
„Treba predložiti Upravi za zaštitu kulturnih dobara inicijativu da se zaštite novi elemente nemalterijalne baštine sa teritorije barske opštine. Prije svega, to će biti kovački zanat i izrada rakije od murve – murovačw. Predložili bismo i uzgajanje svilene bube, jer je i to tradicijski bilo vezano za barski kraj, međutim, to zasada nismo pronašli da bilo ko praktikuje. Svilena buba se više ne uzgaja ni u Baru, ni u Crnoj Gori, ali kovački zanat, iako je u izumiranju, i dalje praktikuju pojedinci, dok se rakija od murava pravi od Brce do užeg jezgra grada. Pored toga, treba da dopunimo postojeće Preliminarne liste nematerijalnih kulturnih dobara novim elementima sa teritorije barske opštine. I naravno, da Dane nematerijalne kulturne baštine pretvorimo u tradicionalnu manifestaciju kroz zvaničnu saradnju Kulturnog centra i TO Bar koja će se jednom godišnje realizovati”.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar