Podrška unapređenju kvaliteta života OSI!

veselin joketic 

Otpočeli smo novi projekt - javlja Veselin Joketić

Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj u partnerstvu sa “Ekvivalentom”, 20. Septembra 2023. godine otpočela je realizaciju dvanaestomjesečnog projekta “Podrška unapređenju kvaliteta života OSI”, koji je podržan od Komisije Ministarstva rada i socijalnog staranja za finansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti zaštite lica sa invaliditetom za 2023 godinu, pod nazivom “Zaštita lica sa invaliditetom i djece i mladih sa smetnjama i teškoćama u razvoju”.
Projekat za opšti cilj ima: “Doprinos većem stepenu socijalne integracije osoba s invaliditetom i djece sa smetnjama u razvoju kroz unapređenje vaninstitucionalnih oblika podrške socijalne i dječije zaštite u širem smislu.”
Specifični cilj (svrha) projekta koji će biti ostvaren realizacijom predviđenih aktivnosti: “Osnažiti i informisati osobe sa invaliditetom, djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju i njihove roditelje i/ili staratelje radi unapređenja njihovog ukupnog kvaliteta života i većeg stepena socijalne integracije kroz edukaciju i informisanje o pristupu postojećim uslugama socijalne i dječije zaštite.”
Direktnu ciljnu grupu čine osobe s invaliditetom, djeca I mladi sa smetnjama I teškoćama u razvoju i njihovi roditelji/staratelji sa područja cijele Crne Gore.
Problemi osoba s invaliditetom proizlaze iz ograničenja koje im nameće nedovoljno razvijen sistem socijalnih usluga, a posebno usluga podrške u sticanju prilagođenih vještina I obavljanju svakodnevnih aktivnosti.
Planirane aktivnosti imaju za cilj unaprijeđenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, djece i mladih sa smetnjama i teškoćama u razvoju i njihovih roditelja i/ili staratelja, u skladu sa stvarnim potrebama I postojećim problemima, kao jedne od najugroženijih i marginalizovanih grupa.
Kako bi što veći broj osoba s invaliditetom, članovi njihovih porodica,roditelji I staratelji djece sa smetnjama I teškoćama u razvoju bio informisan o vrstama i pristupu postojećim uslugama socijalne i dječije zaštite, u prvoj fazi pristupiće se kreiranju, izradi I štampanju vodiča “Prava lica sa invaliditetom iz socijalne I dječije zaštite u Crnoj Gori ” na standardnoj crnoj štampi , uvećanoj crnoj štampi,na Brajevom pismu I audio formatu, sa svim neophodnim podacima zagarantovanih prava i postupku za njihovo ostvarivanje.
Organizacijom šest edukativnih seminara biće osnažena i informisana lica s invaliditetom, članovi njihovih porodica, roditelji i staratelji djece sa smetnjama I teškoćama u razvoju o pravima iz socijalne I dječije zaštite,kao I o vrstama i pristupu postojećim uslugama socijalne i dječije zaštite.
Održavanjem obuke “Asistivne tehnologije za OSI” edukovaćemo lica sa invaliditetom, djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju, što će im u značajnoj mjeri olakšati samostalan život i pomoći da prevaziđu određene barijere.
Kroz organizovanje edukativnih radionica “Poslovi u domaćinstvu” za žene sa invaliditetom, omogućićemo ovim osobama da se maksimalno osamostale i uključe u aktivan život u okviru svojih sposobnosti.
Zatim,organizovanjem Dana otvorenih vrata sve zainteresovane osobe s invaliditetom, članovi njihovih porodica,roditelji i staratelji djece sa smetnjama I teškoćama u razvoju imaće mogućnost da se kroz neposrednu komunikaciju sa aktivistima za zaštitu ljudskih prava osoba s invaliditetom upoznaju sa pravima socijalne i dječije zaštite , kao i o vrstama i pristupom postojećih usluga socijalne i dječije zaštite. Na kraju implementacije projekta biće održana završna konferencija na kojoj će biti sumirani ostvareni rezultati, to će biti i prilika da se diskutuje o problemima lica sa invaliditetom, prevashodno o diskriminaciji u oblasti socijalne zaštite, adekvatnog životnog standarda, samostalnog života i života u zajednici.
Tokom cijele implementacije projekta , pokretanjem i organizovanjem efektivne medijske kampanje biće vršena promocija prava osoba s invaliditetom roditelja i staratelja djece sa smetnjama I teškoćama u razvoju, o pravima iz socijalne I dječije zaštite , kao I o vrstama i pristupu postojećim uslugama socijalne i dječije zaštite.
U potpisu, predsjednik Veselin Joketić

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar