U susret Popisu

bubnjnajri

Popis će koštati oko pet milione eura.

Na koja pitanja će se odgovarati, šta ako građani odbiju da se popišu, zbog čega popisivači mogu biti kažnjeni…
U Crnoj Gori će se od 1. do 15. novembra ove godine održati Popis stanovništva. To je utvrđeno u Informaciji koju je na posljednoj sjednici usvojila Vlada u tehničkom mandatu. Popis će koštati oko pet milione eura. CdM-u je iz Uprave za statistiku MONSTAT saopšteno da se očekuje da će biti angažovano od 4000 do 4 500 učesnika popisa: popisivača, instruktora, državnih instruktora, kontrolora i drugih osoba koja obavljaju poslove u vezi sa popisom.

Ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović kazao je na sjednici Vlade da se nada da će Popis biti sproveden nesmetano, bez obzira na politički kontekst. On je rekao da ima nagovještaja da bi mogao da bude ometen.

Crna Gora je već duži period u političkoj krizi, a pitanje Popisa dodatno podigne napetost. I pored toga što se preporučuje da se Popis ne održava u izbornoj godini i uslovima političke nestabilnosti Vlada u tehničkom mandatu od njega ne odustaje.

Samim tim nameću se pitanja šta se dešava ako građanin odbije da primi popisivača, šta se dešava u tom slučaju, te da li u toj sutuaciji građani rizikuju da budu kažnjeni?

“Metodologijom popisa predviđene su aktivnosti u slučaju da lice ne primi popisivača i to na sljedeći način. Instruktor je dužan da, ukoliko popisivača neko domaćinstvo odbije, obiđe to domaćinstvo i pokuša da ih ubijedi na saradnju”, kažu za CdM iz MONSTAT-a.

Dodaju da ukoliko domaćinstvo i tada odbije saradnju, instruktor je dužan da informiše popisnu komisiju čiji član će obići domaćinstvo i pokušati da ih ubijedi da sarađuju.

“U slučaju da i tada domaćinstvo odbije saradnju član 35 Zakona o popisu predviđa kaznene odredbe za fizičko lice, i to: novčanom kaznom u iznosu od 100 eura do 500 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako ne da podatke koji se od njega traže popisom i ako na svako pitanje ne da tačan i potpun odgovor“, pojasnili su za CdM iz MONSTAT-a.
Izvor: CdM

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar