Foto galerija: Obilježavanje Laudato si' nedjelje u Sutomoru

aturz lauda 1 

Saopštenje organizatora prenosimo integralno.


Laudato si' animatori župa Šušanj, Brce i Sutomore organizirali su u subotu 20. svibnja obilježavanje Tjedna Laudato si'. Župljani su se kroz nekoliko različitih aktivnosti priključili vjernicima diljem svijeta koji obilježavaju te dane. Susretljivošću i otvorenošću za suradnju barskog župnika don Kelmenda Spaqi u 19.00 sati u kripti konkatedrale u Baru upriličeno je gledanje 80-minutnog filma Pismo. Nada za zemlju, nada za čovječanstvo – The Letter. Hope for the Earth, Hope for Humanity.
Papa Franjo je naime 2015. poslao pismo svakom pojedincu na svijetu – Laudato si', encikliku o krizi okoliša. To je bio početak šireg razgovora o važnosti očuvanja prirode i brige za naš Planet. Njegovo je pismo otvorilo vrata za dijalog sa svim ljudima, posebice s onima čiji se glasovi do sada nisu mogli dovoljno čuti. Stoga, ovaj dokumentarac prati putovanje četiri nečujna glasa iz Senegala, Amazonije, Indije i Havaja, koji su pozvani u Rim na izvanredan dijalog s papom Franjom. Ti glasovi predstavljaju perspektivu siromašnih, autohtonih naroda, mladih i ugroženih divljih životinja. Kroz njihov razgovor s Papom, donose se nova rješenja i uvidi u planetarnu krizu koja pogađa prirodu i ljude. Dokumentarac otkriva izvanredna iskustva koja su se odigrala u Rimu, pružajući snažne i dirljive osobne priče. Uz to, film donosi najnovije informacije o globalnoj krizi i njenom sveprisutnom utjecaju na naš Planet i sve njene stanovnike.

aturz lauda 3
Na projekciji filma nazočili su predstavnici raznih nevladinih udruga, aktivisti i predstavnici lokalne vlasti te drugi zainteresirani. Prije projekcije filma Laudato si' animatori Josip Maljević i Božidar Vučetić pozdravili su prisutne te pročitali dio teksta iz enciklike pape Franje Laudato si': „Hitan poziv da zaštitimo našu zajedničku kuću uključuje brigu da se cijela ljudska obitelj ujedini u traženju održivog i cjelovitog razvoja, jer znamo da se stvari mogu mijenjati. Stvoritelj nas ne napušta, on nikada ne posustaje u svojem planu ljubavi, ne kaje se što nas je stvorio“.
Zatim se prisutnima obratio gosp. Ervin Hadžiburić uime NVU Orijent iz Bara. Najprije je zahvalio na pozivu, a onda istaknuo nekoliko misli o odnosu islama i očuvanja prirode: „Islam je vjera ravnoteže i čovjeka uči da živi u harmoniji s Bogom, ljudima i prirodom. Bog je prvog čovjeka stvorio od zemlje što ukazuje na povezanost i važnost održavanja Planete. Nažalost danas se čovjekov odnos prema čovjeku mijenja na loše, a šta da kažemo tek onda prema prirodi, međutim treba ukazivati i podizati svijest o očuvanju prirode. U Kur'anu se kaže: On je za vas sve što je na zemlji stvorio, zatim volju svoju prema nebu usmjerio i kao sedam nebesa ga uredio On sve zna. Također se kaže: I ne pravite nered na zemlji kad je na njoj red uspostavljen, a njemu se molite sa strahom i nadom, milost Allahova je doista blizu onih koji dobra djela čine. Nadalje, u spisima stoji: Koji god čovjek zasadi drvo ili bilo kakvu biljku pa njihove plodove budu jele ptice,ljudi, životinje to će mu se računati kao sadaka (dobra dijela ). Također u predajama stoji: Ako nastupi sudnji dan a u ruci imaš sadnicu posadi je. U sljedećoj predaji stoji: Ko ukloni nešto sa puta što smeta ljudima ima zato nagradu (dobrog djela), i: Ko oživi mrtvu zemlju (obrađivanjem ) najpreči je da mu pripada.
Islamske predaje od Muhammeda a.s kao i Kur'anski ajeti govore koliko Islam brine o životnoj sredini i njenom unapređivanju, kao i koliko je Islam čista vjera pa se kaže u predanjima da je čistoća pola vjere“.
U nastavku, pjesme o ljubavi prema životu i prirodi na romskom jeziku izrecitirala je skupina djece i mladih. Sestra sv. Križa Teuta Augustini otpjevala je uz gitaru pjesmu Laudato si', o mi signore – Hvaljen budi, o moj Gospodine na hrvatskom i albanskom jeziku. Nakon toga je dječak Simon Paladin pročitao pjesmu NVU Ženama Bara. Na koncu je beskućnik Jovan Leura iz Beograda, koji na području općine Bar živi više od 10 godina, pročitao pjesmu Ala je lep ovaj svet Jovana Jovanović Zmaja.
Nakon projekcije uslijedio je dijalog o dojmovima i sadržaju filma. Starješina-pastor Kršćanske crkve Mozaik iz Bara Daniel Stracinski istaknuo je kako je „Bog stvorio zemlju i čovjeka savršeno te je predao čovjeku da upravlja zemljom i brine se za nju. Ali grijeh, to jest ljudska sebičnost, pohlepa, neposlušnost uništavaju i prirodu i međuljudske odnose. Bog nas poziva da budemo dobri upravitelji sa time šta nam je povjereno i da druge podstičemo da slijede Božji put. Mi ne možemo sve probleme u svijetu riješiti, ali to što možemo, to trebamo raditi odgovorno. Evanđelje se preko 12 apostola proširilo na cijeli svijet i mi zajedno sa svojim malim doprinosom možemo uraditi mnogo i druge pokrenuti. Naša crkva Mozaik trudi se da podigne svijest u narodu o Bogu i ljubavi prema bližnjima i prirodi oko nas. Crkva Mozaik organizirala je nekoliko akcija čišćenja plaže u Baru pod motom Čisto srce čist grad jer vjerujemo da ako je red i ljubav u našem srcu, trebamo se brinuti i ljudima oko nas i prirodi oko nas. Uvijek surađujemo sa općinom i drugim vjerskim organizacijama. Neka nam Bog bude i dalje u pomoći dok poslušno vršimo njegovu volju.“
Potom su se prisutnima obratili izviđači iz izviđačkog odreda 24.novembar iz Bara Ivan Martinović i Emil Aleković. Ivan Martinović je istaknuo sljedeće: „Mi kao izviđači se trudimo da mlade danas što više povezujemo sa prirodom, da provode vrijeme u prirodi, kao i da prepoznaju koliko je ona značajna, i koliko je već ugrožena. Mladi treba da se obrazuju o načinima na kojima mogu pomoći, kao i šta će se desiti ako ništa ne uradimo. Trebamo da se potrudimo da nama Zemlja bude što bolja, i da je očuvamo na najbolji mogući način, jer je zaslužila najmanje uz sve što nam pruža. Na mladima svijet ostaje, pa je bolje da budemo odgovorni i očuvamo i poboljšamo ono što je nama dato od starijih generacija.”
Na kraju je Laudato si' animator Božidar Vučetić zahvalio svima prisutnima na aktivnom sudjelovanju u susretu te rekao da „ako samo riječi ovih mladih ljudi, izviđača, poput zrna dobrote i istine, pronađu plodno tlo u našim srcima, onda ovaj susret ima smisla i ostvaruje se ovogodišnje geslo Laudato si' tjedna 'Nada za zemlju. Nada za čovječanstvo'”.

aturz lauda 4
Aktivnosti su nastavljene i u nedjelju, 21. svibnja, u prijepodnevnim satima, a započete su svečanim euharistijskim slavljem u 10.00 u Sutomoru u crkvi sv. Marije koja je za ovu prigodu bila ukrašena žukom. Uz okupljene vjernike na misi su prisustvovali predstavnici raznih nevladinih udruga i mjesnih vlasti. Misno slavlje predslavio je upravitelj župe don Dejan Turza, koji je svetu misu prikazao za pokojnog građanskog aktivistu Mirsada Kurgaša te povodom Dana nezavisnosti Crne Gore i za blagoslov, mir i napredak svih koji žive u Crnoj Gori. Don Dejan je istaknuo kako je navještaj Evanđelja nemoguć bez dijaloga. „Bog Otac je upravo po Kristu u Duhu Svetom prvi uspostavio dijalog. Ljubav Božja je otvorena i nadilazi sve granice. Zato smatram važnim ovu inicijativu obilježavanja Tjedna Laudato si' u čijem središtu je za nas vjernike s jedne strane Kristova otkupiteljska žrtva koja se proteže na sve stvoreno, no, s druge strane, dijalog sa svim ljudima dobre volje oko očuvanja stvorenoga zbog toga što naša sestra Zemlja jeca, kako je istaknuo papa Franjo u enciklici Laudato si'.“

aturz lauda 2
Nakon svete mise nekoliko riječi okupljenima je uputio Laudato si' animator Božidar Vučetić te je istakao važnost dijaloga i ujedinjavanja oko brige za sve stvoreno. Uslijedilo je dijeljenje zahvalnica onima koji promiču dobročinstvo i plemenitu nesebičnost u izgradnji boljeg i ljepšeg društva te brigu za stvoreno.
Enciklika Laudato si' poklonjena je mr. sc. Miodragu Banoviću, prof., NVU Info Sport CG, neumornom pokretaču ekoloških akcija kojima doprinosi podizanju ekološke svijesti građana, očuvanju prirode i ukupnom unapređenju životne sredine Bara i ekološke države Crne Gore. Brojnim ekološkim akcijama na području Općine Bar i širem području Crne Gore, formirao je 128 parkova Maslina djece Bara i Crne Gore s 2 375 maslina.
Milica Leković članica NVU Šapice – Bar i Margarita Kovač Freni dobile su zahvalnice za konstantnu brigu o napuštenim stvorenjima Božjim po gradskim ulicama, psima i mačkama, te podizanju opće svijesti građana o potrebi očuvanja svega stvorenoga. Zahvalnice su dodijeljene također gosp. Aleksandru Ćaki Petrović, vlasniku restorana Izvor u Sutomoru koji je, kao i njegova obitelj, jednako human i darežljiv prema ljudima svih vjera i nacija; predstavnicama NVU Žene Bara za zajedničko djelovanje žena svih vjera i nacija u pomoći nesnađenima; Vladimiru Lukšiću, bilježitelju starijih događaja i tradicije; predstavnicima NVU „Udruženje Spičana Nehaj“ koji pokušavaju da ožive djetinjstvo i iščezlo vrijeme svojih roditelja i predaka organiziranjem raznih manifestacija i događaja; gospodinu Stojanu Sekuloviću predstavniku NVU Pravoslavno bratstvo Stupovi, Vitezovi Jovana Vladimira za humanitarni rad i posebno za spas života romske djece prilikom nedavnog požara. Posthumno priznanje dodijeljeno je nedavno preminulom građanskom aktivisti Mirsadu Kurgašu koji se zalagao za opće dobro te je ostavio neizbrisiv trag u društvu.
Susretu su prisustvovali osobe u narodnim nošnjama, a domaćice su pripremile poslastice kojima su se svi okupljeni počastili. Na oba susreta svi su sudionici dobili zahvalnicu o sudjelovanju na obilježavanju Tjedna Laudato si' te sadnicu petunije, begonije ili kadifice u tegli, koje mogu posaditi u svojim vrtovima. Donacija je to privatnog gazdinstva Ivović iz Zubaca.
Pri kraju susreta sudionici su zajedno zasadili maslinu – simbol mira i zajedništva.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar