Osveštana crkvica Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca

osveštenje 3

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, osveštao je jutros crkvicu posvećenu Svetom Petru Lovćenskom tajnovidcu na platou Sabornog Hrama Svetog Jovana Vladimira.

Službu osveštenja hrama uz mitropolita vršili su i arhiepiskop Mihalovsko košicki Georgije, epsikopBudimljansko-nikšićkim Joanikije, episkop istočno američki Irinej, episkop pakračko-slavonski Jovan i episkom Dioklisjki Kirilo.

Osveštenju je prisustvovalo više stotina vjernika.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je prvi hram posvećen Lovćenskom Tajnovidcu “sletio sa Lovćena”.

“To se desilo kada je oskrnavljen njegov grob, njegove mošti utamničene, kada je oburdana njegova crkva koju je sam projektovao i sagradio i posvetio je svome stricu. Onda je iz tog kamenja podignuto, evo, četrnaest ili petnaest lovćenskih crkava. I sada, ne slučajno, i ovdje u Baru, pored ovoga veličanstvenoga hrama posvećenoga prvom našem svetitelju, kralju i mučeniku, i svjedoku samožrtvene ljubavi prema Bogu i prema bližnjima“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

On je dodao da su se tako "spojili Lovćenski Tajnovidac i Sveti Vladika Nikolaj – velikomučenik, i naš prvi mučenik".

Mitropolit je poručio da se nada da će naše pokoljenje i sva Crna Gora biti ispunitelj Svetiteljevog zavještanja, “da se vrati zlatni krst na Lovćen i da se ponovo Lovćenski Tajnovidac oslobodi iz tamnice”. “Da bi se kroz njega, kroz njegove svete mošti, kroz njegovo bogoslovlje, njegov um, njegovu mudrost i njegovo znanje podigla i obnovila duša Crne Gore”, rekao je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je Zlatnim likom Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca posthumno darovao Isa Mahmutovića, koji je početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka odbio da učestvuje u rušenju crkve na Lovćenu i zbog toga ostao bez posla. Odlikovanje je primio Isov sin Ćazim, koji je iz Pariza doputovao za ovu priliku. Vladika je istim priznanjem darovao dobrotvore hrama Rista Drekalovića, protomajstora Momčila Stanojevića i Milisava Miša Ostojića, a arhijerejskom pohvalnicom Miloša Bata Vukadinovića i Mladena Gajevića.

{galerija}info/2017/5/osvestenje{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar