Završena III sjednica SO Bar

glasanjee 

Na III sjednici SO Bar, odbornici lokalnog parlamenta su usvojili sve tačke sa dnevnog reda.

Uvodnu riječ za Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju cijena komunalnih usluga DOO Vodovod i kanalizacija Bar dao je izvršeni direktor preduzeća Mladen Đuričić.
Odluka je usvojena sa 27 glasova “za” i dva “protiv”.
Predloženu Odluku o izmjeni Odluke o pravima iz socijalne i dječje zaštite prezentovala je sekretarka Svetlana Gažević. Navela je kako su tri odbornice iz DPS predložile da ubuduće naknada za novorođenčad iznosi 450 eura umjesto dosadašnjih 100, zbog pada životnog standarda, inflacije i povećanja osnovnih životnih namirnica, te kao mjera podsticaja nataliteta.
Momčilo Leković (Demokrate) je podsjetio da su odbornici ove stranke prvi predložili povećanja naknade za novorođenu djecu, ali su “dobijali odgovor da za to nema para u budžetu”. On je zahvalio koleginicama iz DPS što su “osnažili njihov prijedlog”, ističući da će glasati “za sve dobre prijedloge, nevezano iz koje partije dolaze”.
Dr Marko Stoiljkov (Evropa sad) je podržao inicijativu, potencirajući da su bijela kuga i odlaženje mladih iz zemlje veliki problemi opštine i države.
Branimir Lakićević (DF) je predložio da se u Odluku unese vremenska odrednica po kojoj pravo na naknadu može dobiti neko ko ima pola godine ili više prebivalište u Baru, “da ne bi došli u situaciju da neko boravi dva dana u našem gradu i traži novac”.
Nela Dabanović (Ujedinjena CG) potencirala je problem đačke kuhinje i udžbenika za srednje škole.
Radomir Novaković Cakan (Biram Bar) je tražio da se označi rok za plaćenje nakoknade i predložio da to bude mjesec dana nakon donošenja adekvatne dokumentacije.
Tanja Spičanović (DPS) je ustvrdila, pored ostalog, da socijalne mjere ne smiju ugroziti dostojanstvo korisnika, i biti predmet populizma i dnevne politike.
Predlagač je prihvatio sugestije odborničkih klubova DF i Biram Bar, i one će biti implementirane u Odluku, koja je usvojena jednoglasno.
Redovan tok skupštinskog zasijedanja prekinuo je Ammar Borančić, odbornik LP, koji je procedalno protestovao zbog objave odbornice Nele Dabanović (Ujedinjena CG) na društvenim mrežama, u kojoj je “pobrojala sva naša imena i stavila nas na neki stub srama, jer smo odbili njene amandmane, jer smo ostali imuni i neosjetljivi na vapaje gladnih, da ne komentarišem komentare koje su bili ispod”, te da “to nije put kao pomirenju na koje poziva”. U replici, odbornica Dabanović je navela da se “izvinjava odborniku Borančiću ako ga je to poremetilo i dotaklo”, ali da ne zna šta je loše uradila, jer “moji glasači traže da im ja transparentno objasnim sve što se dešava u ovom domu – ove sjednice se snimaju, postoje snimci na youtubu, vidi se ko je kako glasao, a postoji i direktan prenos preko Radio Bara”.
U nastavku je v.d. direktorica Turističke organizacije Bar Nikoleta Nikčević predstavila novi Statut Turističke organizacije opštine Bar, koji je usvojen sa 19 glasova “za” i 4 “uzdržana”.
Potom su, nakon izlaganja rukovodilaca javnih preduzeća, redom usvojeni Programi rada za 2023. godinu – DOO “Vodovod i kanalizacija“ Bar sa 20 “za” i 8 “uzdržanih”, Komunalne djelatnosti sa 17 “za”, dva “protiv” i 7 “uzdržanih”, Sportsko-rekreativni centar sa 17 “za” i 9 “uzdržanih”, Lovstvo sa 18 “za” i 7 “uzdržanih” i Kulturni centar Bar jednoglasno.
Program rada sa finansijskim planom DOO “Možura” Bar odbornicima SO Bar predstavio je izvršni direktor ovog preduzeća Senad Arabelović. On je govorio o studijama izvodljivosti i idejnim rješenjima čija je izrada u toku, kako bi se unaprijedio rad sanitarne deponije i omogućilo proširenje kapaciteta.
Jedan od najvažnijih projekata je pretvaranje biogasa u električnu energiju, a s obzirom na velike količine otpada, zbog čega će kapaciteti deponije ubrzo biti popunjeni, neophodna je izgradnja novih deponijskih kada, što iziskuje proširenje urbanističkog rješenja, za koje saglasnost treba da donese resorno ministarstvo.

Odbornicu Darinku Martinović Milošević je zanimalo kada bi se mogla očekivati realizacija projekta pretvaranja biogasa u električnu energiju, te na koji način će ovo preduzeće uticati na Ministarstvo da realizuje proces urbanističkog rješenja. Pitanje Martinović Milošević u formi zaključka sa sjednice SO Bar, biće upućeno resornom ministarstvu, najavio je predsjednik SO Branislav Nenezić.
Program rada sa finansijskim planom DOO “Možura” Bar usvojen je sa 15 glasova za i 6 uzdržanih.
Program rada sa programom turističke informativno propagandne djelatnosti i finansijskim planom Turističke organizacije opštine Bar predstavila je VD direktora mr Nikoleta Nikčević, koja je navela planirane prihode i rashode za narednu godinu, projekte i statističke podatke iz djelatnosti ove organizacije.
Skupština je potom usvojila Lokalni akcioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti u periodu od 2022-2025. godine.
Pred odbornicima SO Bar danas su se našle i tri informacije. O stanju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u opštini Bar govorila je glavna sestra Doma zdravlja Dušica Burić. Informaciju o stanju u socijalnoj i dječjoj zaštiti predstavila je direktorka Centra za socijalni rad Biljana Pajović, dok je informaciju o stanju u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u opštini, za proteklu godinu, pročitao predsjednik SO Branislav Nenezić.
Izvor:Barinfo / Ž.Milović – Milanka Vukosavović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar