Predloženi budžet 31,3 miliona eura

dfdsd 

Sjutra nastavak rasprave o predlogu budžeta.

Rasprava u SO Bar o usvajanju predloga odluke o najvećem opštinskom budžetu u prethodnoj deceniji, u iznosu od 31,35 miliona eura, biće nastavljena sjutra. Nakon petočasovnog zasjedanja, u sklopu kojeg su imenovani odbori preduzeća čiji je osnivač Opština Bar, kao i polugodišnji izvještaj o ukupno ostvarenim primicima i ukupno izvršenim izdacima, odbornici Skupštine opštine Bar raspravljali su o Predlogu Odluke o budžetu za 2023. godinu. Dok se s jedne strane čulo da je budžet za narednu godinu „vrlo impresivan, ozbiljan i izazovan“, opozicioni odbornici smatraju da rashodna strana nije racionalno planirana.

U 17 časova, nakon pauze, sjednica je trebala biti nastavljena, međutim u sali SO Bar nije bilo kvoruma.

Predsjednik SO Bar Branislav Nenezić zakazao je nastavak za sjutra u 10 časova, kada će odbornici nastaviti raspravu u prvom krugu o Predlogu Odluke Budžeta Opštine Bar za 2023. godinu.

Budžet Opštine Bar za 2023. godinu projektovan je na 31,35 miliona eura. U pitanju je najveći opštinski budžet u prethodnoj deceniji, koji je za 36,25 odsto veći u odnosu na prošlogodišnji. Budžetom za 2023. godinu predviđeno je da planirani primici budu raspoređeni na pokriće rashoda kapitalnog budžeta u iznosu od 16.3 miliona eura ili 51,5 i tekućeg budžeta u iznosu od 15.3 miliona eura ili 48,5 odsto.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Ivana Backović istakla je da najveće učešće u planiranim prihodima za 2023. godinu imaju porezi koji su planirani u iznosu od 13.9 miliona, a koji predstavljaju 43,92 odsto ukupnog budžeta, te da je akcenat stavljen na naplatu sopstvenih prihoda koji u ukupnom budžetu učestvuju 55,26 odsto.

Osnovna postavka u planiranju potrošnje je, kako je istakla, “da se tekući troškovi zadrže na nivou kojim se obezbjeđuje normalno funkcionisanje potrošačkih jedinica, redovne zarade zaposlenima, servisiranje redovnih obaveza, transferi za javnu funkciju privrednim društvima čiji je osnivač Opština, ali i za realizaciju kapitalnih izdataka, pri čemu je uslijed trenutne makroekonomske situacije uzeta u obzir i stopa inflacije na tržištu”.

Pored izdataka namijenjenih za redovno finansiranje rada organa i službi lokalne uprave, te sredstava za transfere preduzećima čiji je osnivač Opština Bar, u okviru tekućih izdataka najveće učešće imaju transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru.

“Oni su planirani u iznosu od 3.077.545,00 eura što je za 42,5 odsto više od planiranih za 2022. godinu, a sredstva su planirana za sledeće namjene – za transfere institucijama kulture i sporta planirano je 1.5 miliona eura i to za kulturu 505 hiljada, a za sport miliona eura. Za subvencije je opredijeljen iznos od 570 hiljada eura, od čega je 300.000,00 eura namijenjeno za preduzetništvo što je za 50 odsto više u odnosu na plan za prethodnu godinu, 100.000,00 eura za žensko preduzetništvo što je 100 odsto više u odnosu na plan za 2022. godinu, 150.000,00 eura za podsticaje za razvoj poljoprivrede i mlade poljoprivrednike i 20.000,00 eura za podsticaje za zanatstvo; za transfere obrazovanju planirano je 410.000,00 eura što je za 26,15% više u odnosu na 2022. godinu”, objasnila je Backović.

Ministarstvo finansija na ovaj predlog je dostavilo pozitivno mišljenje.

“Na ovako predloženi budžet Ministarstvo finansija dostavilo je mišljenje u kojem se navodi da su ispoštovana fiskalna pravila predviđena Zakonom o finansiranju lokalne samouprave i Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, te da ministarstvo nema primjedbi na Predlog odluke o budžetu Opštine Bar za 2023. Godinu. Na osnovu izloženog, smatramo da je predloženi budžet realan i održiv i da se u cjelosti može realizovati u narednoj godini, pa predlažemo skupštini njegovo usvajanje”, navela je Backović.

Sekretar Sekretarijata za zastupanje imovinu i investicije Vido Dabanović je kazao da su u imali 53 ugovora sa investitorima, najveći iznos je naplaćen u Ilinu, Topolici 4, DUP-u Topolica – Bjeliši, te Veliki pijesak.

“Za očekivati je da se taj trend nastavi i realizuje. Od privremenih objekata, nakon licitacije se određuje zakup. Imali smo oko 157 ,000 eura. Treći izvor je legalizacija objekata, shodno odluci. Imali smo 157,000 eura naplaćene naknade. Naglasio je i ostale stavke izvora prihoda, od prodaje urbanističkih parcela do ostalih prihoda. Prenešena sredstva se očekuju na nivou 7 miliona eura. Donacije od međunarodnih fondova su oko 500,000 eura. Analizom svih prihoda nisu sredstva poreskih obveznika već investitora. Izdaci su planirani na 16 miliona i 300 hiljada”, kazao je između ostalog Dabanović.

Za izgradnju puteva u narednoj godini biće uloženo 4.7 miliona eura, mahom za izgradnju lokalnih puteva i saobraćajnica, prvenstveno po preuzetim obavezama prema investitorima koji su uplatili naknadu za komunalno opremanje i prema kojima je Opština dužna da obezbijedi ovu vrstu infrastrukture u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Odbornik Omer Vukić (SDP) istakao je da budžet planiran za narednu godinu sa cifrom od preko 31 milion eura izgleda “vrlo impresivno, ozbiljno i izazovno.”

“Zapazio sam da porez na nepokretnost iznosi 8,5 miliona, vrlo ste realni bili s obzirom da je prethodne godine ostvareno 9 miliona. Godinama se ta cifra kretala do 6 miliona eura”, kazao je Vukić, dodavši da smatra da je deficit o kojem je govorio odbornik Leković, “knjižen tako zbog posebne stavke, zbgo toga što imamo preko 7 miliona očekivanih prenesih sredstava za iduću godinu”.

“Pet miliona za naknadu za komunalno opremanje – vi procjenjujete na osnovu interesovanja da će biti tako, to je zaista veliki iznos, pretpostavljam da ima duga i iz prethodnih godina… Ovaj put ste obazrivi bili, moram vas pohvaliti, vezano za naknadu za urbanu sanaciju, odnosno nelegalne objekte, ovaj put je tu predviđeno 200 hiljada. To je realno prikazano”, smatra Vukić.

On je pohvalio i odluku da se uveća naknada za novorođenčad na 400 eura i predložio da se tu napravi određena razlika između onih koji su zaposleni i koji nisu, zbog “socijalne slike”.

Vukić je zamolio da mu se pojasni stavka donacija, koje su predviđene na iznos od 800 hiljada eura, te koja će biti namjena Gradske kuće.

“Ovdje je rečeno da su to donacije iz međunarodnih fondova pretežno i jako mi je drago što koristimo ta sredstva. Volio bih da znam sa kojim projektima smo tu konkurisali. Takođe, predviđena je i Gradska kuća u Starom Baru. Volio bih da znam šta će biti njena namjena”, naveo je Vukić, te pohvalio i uvećana sredstva za prevoz đaka iz Mrkojevića za 10 hiljada eura.

Momčilo Leković (Demokrate) osvrnuo se na mišljenje Ministarstva finansija u kojem, kako je citirao, stoji “da budžetski gotovinski definicit opštine Bar za 2023. godinu planiran je u iznosu od 7,6 miliona, što čini 24,01 odsto ukupnog planiranih Prihoda za 2023. Godinu, a odredbama člana 21. Stav 1 Zakona o budžetu I fiskalnoj odgovornosti, propisano je da deficit ne može biti veći od 10 odsto od prihoda u toj godini”.

“U skladu sa članom 7. Stav 2., navedenog zakona Ministarstvo finansija je, na osnovu prethodno podnijetog zahtjeva Opštine Bar od 28. 09.2022. godine, odobrilo prekoračenje limita budćetskog deficita u 2023. Godini, s obzirom da isti ima za cilj finansiranje kapitalnih izdataka. Dakle, budžetski deficit je ogroman. U prošloj godini je bio 2,5 miliona, ove godine je 7,6 miliona eura. Ovo je jako bitna i najbitnija stavka u svemu ovome, jer po meni ovaj budžetski deficit neće tek tako nestati u sledćoj godini, već će rasti i ovo će stvoriti reperkusije koje će vjerovatno podrazumijevati i nova zaduženja. To je bitno da građani čuju, da je budžetski deficit 7,6 miliona i da nije u skladu sa zakonom, osim ukoliko će se ova sredstva iskoristiti za kapitalni budžet. Ali, ko nama garantuje da ćete vi predsjedniče opštine svih ovih 15 miliona iskoristiti ove godine? Gledajući unazad, siguran sam da to neće biti slučaj, jer nikad niste ostvarii kapitalni budžet u punom obimu”, kazao je Leković.

Komentarišući rashode, on je naveo da je u 2022. godini iznosili preko 23 miliona, a ove godine je plan da budu 31,650,000,00 eura, što je više za preko 8 miliona.

“Znači, pored toga što rastu primici, za 8,4 miliona eura rastu izdaci. A to se neće iskoristiti za kapitalni budžet, u to sam siguran”, naveo je Leković.

Za odbornika Milana Neškovića nije opravdano izdvajanje za UBNOR u iznosu od 24.000,00 eura. On smatra da bi se taj iznos trebao preusmjeriti za druge namjene.

“UBNOR ne podnosi nikakav izvještaj. Recimo, za inkuziju Roma i Egipćana izdvojeno je 8 hiljada eura, pa bi se ovaj iznos mogao u tu svrhu preusmjeriti. Pohvalno je što je došlo do uvećanja transfera Crvenom krstu i za pomoć za vantjelesnu oplodnju, to je zaista pohvalno”, naveo je Nešković, dodavši da bi za sve transfere institucijama trebali i da se dostavljaju izvještaji o načinima na koji je novac utrošen.

On smatra i da nije dovoljno sredstava izdvojeno za podršku razvoju zanatstva – 20 hiljada eura.

„Za razliku od preduzetništva, koje je ‘klizav teren’, zanatlije će, smatram, prije zaposliti nekoga, njihov rad je opipljiv, potreban im je alat…“, smatra Nešković.

On je naglasio i da je za medijsku promociju Kabineta predsjednika Opštine Bar izdvojeno 70 hiljada eura, dok za Službu predsjednika SO Bar nisu predviđena sredstva za ovu namjenu.

„Prošle godine je bilo tih sredstava i to je po meni pohvalno. Smatram da čelnicima vlasti, posebno predsjedniku Opštine i predsjedniku SO Bar nisu potrebna sredstva za promovisanje“, smatra Nešković. 

U nastavku Treće sjednice pred odbornicima biće i sledeće tačke dnevnog reda:

4. Predlog Programa uređenja prostora Opštine Bar za 2023. godinu

5. Predlog Programa rada Skupštine opštine Bar za 2023. godinu

6. Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju cijena komunalnih usluga DOO”Vodovod i kanalizacija” Bar

7. Predlog Odluke o izmjeni Odluke o pravima iz socijalne i dječije zaštite

8. Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Statut Turističke organizacije opštine Bar

9. Predlog Programa rada DOO “Vodovod i kanalizacija“ Bar za 2023. godinu

10. Predlog Programa rada DOO “Komunalne djelatnosti“ Bar za 2023. godinu

11. Predlog Programa rada sa finansijskim planom DOO “Sportsko-rekreativni centar“ Bar za 2023. godinu

12. Predlog Programa rada DOO “Lovstvo“ Bar za 2023. godinu

13. Predlog Programa rada i finansijski plan JU “Kulturni centar“ Bar za 2023. godinu

14. Predlog Programa rada sa finansijskim planom DOO „Možura“ Bar za 2023. godinu

15.Predlog Programa rada sa programom turističke informativno propagandne djelatnosti i finansijskim planom Turističke organizacije opštine Bar za 2023. godinu

16. Predlog Lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti 2022-2025

17. Informacija o stanju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u opštini Bar za 2022. godinu

18. Informacija o stanju u socijalnoj i dječijoj zaštiti u opštini Bar za 2022. godinu

19. Informacija o stanju u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u opštini Bar za školsku 2021/2022. Godinu
Izvor: Primorski.me/Sonja Jovanović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar