TO Bar održala tri radionice u okviru projekta EMOUNDERGROUNDS

to br rad 1 

U srijedu, 30. novembra, u muzičkom studiju Melos u Baru održana je prva radionica iz serijala Etno muzika u organizaciji Filipa Despotovića.

prva rad
Na prvoj radionici muzičke produkcije, učesnici su govorili o istoriji i nastanku muzičke produkcije, pionirima muzičke produkcije, opremi koja je korišćena u prethodnih 60 godina i novim mogućnostima, izazovima i uticaju najnovijeg softvera za snimanje zvuka. Diskutovalo se o istorijatu uzorkovanja zvuka, novim tehnologijama uzorkovanja i dizajnu zvuka. Praktične demonstracije uslijedile su nakon teorijskog dijela radionice.

to br rad 3

U četvrtak, 1. decembra, drugu turističku radionicu iz ciklusa „Kreiranje i prodaja lokalnih turističkih proizvoda“ održala je Slavica Vukčević, izvršna direktorica Montenegro Adventures DMC-a. Druga radionica bila je fokusirana na dalju diversifikaciju turističke ponude, materijalno i nematerijalno naslijeđe, popularna mjesta koja se moraju posjetiti i manje poznata iskustva „van utabanih staza“, a razgovaralo se i o specifičnim ponudama za različite tržišne segmente (koje su potrebe putnika iz segmenta 50+, kako kreirati komponente koje su pogodnije za porodice koje putuju sa tinejdžerima, koje vrste tura su interesantne za DINKS segment populacije...) Na kraju ove radionice, razgovaralo se o izazovima u onim profesijama koje se nalaze „na prvoj liniji fronta“, odnosno u direktnom kontaktu sa turistima, ovaj dio radionice bio je u većem dijelu fokusiran na pitanja vezana za usluge turističkog vođenja, status vodiča, kontinuiranu edukaciju i pitanja interpretacije kulturnog nasljeđa, što je bio i uvod u radionicu koja je održana narednog dana.

to br rad 2

U petak, 2. decembra, treća radionica iz oblasti turizma okupila je 20 licenciranih turističkih vodiča, koji aktivno vode na engleskom, njemačkom, ruskom, italijanskom i španskom jeziku. Miloš Vukanović, istoričar i pedagog, dao je izvanredan pregled istorije Bara, a zatim se fokusirao na obilazak Starog grada Bara, dajući odlične primjere interpretacije kulturnog nasljeđa i fokusirajući se na metodologiju pripovedanja, povezivanje događaja, prostora, vremena, diskusiju o vokabularu koji treba koristiti, neospornim i hipotetičkim podacima, te povezanosti lokalnih događaja sa širom regionalnom procesima i istorijskim događajima. Nakon interaktivnog predavanja uslijedila je demonstracija city ture i obilazak Starog grada Bar, in na taj način je kreirano više mogućnosti za pitanja i odgovore u manje formalnom okruženju.

Ove tri radionice dio su četiri programa obuke koja se realizuju sa javnim i privatnim akterima četvorostrukog heliksa (lokalne institucije, preduzeća, istraživanja i građani). Tokom radionica analiziraće se postojeći okvir koji reguliše valorizaciju kulturnog naslijeđa i turizam u projektnim područjima, dijeleći potrebe, prepreke i poteškoće i razvijajući moguća rješenja za unapređenje javnih politika i postojećih turističkih usluga.
Osnovni cilj “EMOUNDERGROUNDS-a” je jačanje atraktivnosti/konkurentnosti uključenih prekograničnih teritorija kako bi se ojačao društveni/ekonomski razvoj i održiv/pametan/inkluzivni rast cijele makro jadransko-jonske regije promocijom novog, transnacionalnog integrisanog kreativno-kulturnog turizma i proizvoda zasnovanog na naprednim emocionalnim tehnologijama i inovativnim marketinškim alatima.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar