Školski projekat „Fokus“ ...

 fokkuss

U JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi projektom „Fokus“ Bar obilježavanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

U okviru ove globalne kampanje, koja svake godine počinje 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, učenici JU SEUŠ Bar imaće nekoliko raznorodnih aktivnosti.

Projekat je otpočeo upoznavanjem učenika i nastavnog osoblja sa kampanjom koja se u ovom periodu održava u preko 100 država širom svijeta, kao i distribucijom TV spota kojeg je tokom prošle godine kreirala Misija OEBS-a u Crnoj Gori u partnerstvu sa Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava. U spotu su istaknuti načini za spriječavanje nasilja u porodici i nasilja nad ženama i djevojčicima.

Pored prezentovanja mjera za spriječavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, među učenicima sprovedeno je i anketiranje u kojem su ispitanici iskazali potpunu sumnju u odnosu crnogorskog društva ka ovoj problematici. Raduje okolnost da bi skoro svih 100 ispitanika prijavili nadležnima slučajeve rodno zasnovanog nasilja, dok je čak četvrtina njih potvrdilo da su bili u prilici upoznati žrtvu ovog oblika nasilja. Preko 85% anketiranih učenika JU SEUŠ Bar iskazalo je uvjerenje da vaspitno-obrazovne ustanove kroz svoje djelovanje mogu doprinijeti preveniranju nasilja kojeg je u Crnoj Gori doživjelo više od 30% građanki. Ispitanici su ispoljili i stav da žrtve rodno zasnovanog nasilja ne moraju biti isključivo žene.

Projekat „Fokus“ biće okončan 10. decembra održavanjem javnog časa kojim će biti obilježen Međunarodni dan ljudskih prava, saopštio je organizator projekta prof. Neđeljko Đurović.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar