Izložba Dimitrija Popovića “Svetac i kralj”

exp dul 3 

U Zavičajnom muzeju – Dvorcu kralja Nikole, sinoć je svečano otvorena izložba “Svetac i kralj” poznatog crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića.

Izložbu čine dvije grafičke mape sa po deset radova, posvećene istaknutim ličnostima crnogorske istorije – Sv.Petru Cetinjskom i kralju Nikoli.

exp dul 1
Izložbu je otvorio predsjednik opštine Bar, Dušan Raičević. Otvarajući izložbu, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević istakao je da postavka posvećena neprikosnovenim suverenima crnogorske dinastije Petrović Njegoš .

exp dul 2
“Osjećaj dubokog poštovanja i ponosa prožimaju se tokom čitavog današnjeg dana – kako prema ličnostima predstavljenim na Popovićevim djelima, tako i prema svima onima koji su decenijama nakon kralja Nikole sa istim crnogorskim prkosom i hrabrošću donijeli slobodu našem gradu. Identitet crnogoskog naroda nesumnjivo je vezan za ova dva suverena. Tim prije, potrebno ih je proučavati i posmatrati kroz sve dostupne forme, a kompeksnost i višeslojnost koju iskazuje Popović u svojim djelima nesumnjivo doprinosi boljem sagledavanju onoga što su oni bili i onoga što su ostavili Crnoj Gori“, kazao je Raičević, uputivši javno zahvalnost Popoviću na poklanjanju grafičke mape posvećene kralju Nikoli gradu Baru i Zavičajnom muzeju, a koja će biti smještena u nekadašnjoj rezidenciji, domu na obali posljednjeg crnogorskog suverena.

exp dul 4

“Petrovićevsku Crnu Goru umjetnički su opservirali brojni umjetnici – domaći i izvanjci, za usud i spomen na vremena davna i ličnosti slavne. Tom artističkom izazovu nije ostao imun ni Dimitrije Popović, koji gradi svojevrsnu sagu identiteta crnogorskog bića i države, kroz dva neprikosnovena suverena četvrte, ujedno i potonje, slavne crnogorske dinastije Petrović-Njegoš. Centriranjem forme, motiva u središte kompozicije umjetnik sugeriše centar priče, drame, ujedno i značenja. Geometrizovane, perforirane, statičko-mobilne likovne lekseme Dimitrije nadograđuje simbolikom pigmentnog znaka koji generiše željeni diskurs”, zapisala je, između ostalog, u tekstu kataloga izložbe, istoričarka umjetnosti, dr Anastazija Miranović.

exp dul
U muzičkom dijelu programa nastupila je nagrađivana učenica ŠOSMO „Petar II Petrović Njegoš“ Lana Milanović.

exp dul 5
Izložba će biti otvorena do kraja ove godine.

foto: Labud N. Lončar

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar