Dr Zoran Živković večeras na Barskom ljetopisu

Zoran Živković

Promocija zbirke eseja „Sa okusom soli“

bARS program ovogodišnjeg izdanja Barskog ljetopisa biće nastavljen u petak, 5. avgusta. Tom prilikom će, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, dr Zoran Živković predstaviti zbirku eseja pod nazivom „Sa okusom soli“.

Moderatorka ove književne promocije koja počinje u 21h biće Maja Simović.

U naslovu ove knjige je zvuk čuvene pesme poznatog italijanskog kantautora Đina Paolija “Sapore di sale, sapore di mare”, koja je kod nas poznata u prepevu Arsena Dedića.
I ne samo zbog toga, prirodno je da ovu knjigu izvesnog senzibiliteta ali ne i manje važnih preokupacija, otvara pravi mediteranski triptih, i to posvećen Federiku Feliniju, Voju Staniću i Arsenu Dediću.
Prema autorovim riječima, „i Felini, i Stanić, kao i Dedić, čine mediteranski trio čiji uticaj, ako ga je zaista bilo, sad bih želeo da je bio veći i značajniji. I to ne samo na mene samog, i ne samo na svet koji znam“.

dr Zoran Živković je rođen 1958. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu i gimanziju završio je u Baru, da bi studije jugoslovenske književnosti započeo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na beogradskom Fililoškom fakultetu. Autor je knjige „Mediteranski svetionik“ za koju je 2019. godine dobio nagradu Vukove zadužbine za nauku.
Objavio je brojne radove u zbornicima i stručnim časopisima, kao i tekstove u poznatim nedeljnicima i dnevnim listovima.
Bio je dugogodišnji novinar i urednik Radio Bara, jedan od njegovih prepoznatljivih glasova (i lica) osamdesetih.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar