Preminuo profesor Petar Peko Šoć

 peko soc

U svojoj porodičnoj kući u Popovićima juče je, na Trojčindan, u 95. godini preminuo profesor Petar Peko Šoć.

Rođen je 1928. godine u Ulcinju. Kada je imao samo mjesec dana, porodica se preselila u Stari Bar, gdje je odrastao. Osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u Baru završi je u Baru, a dalje školovanje presjekao je rat.

Otac, brat i sestra su internirani u logore, a on je ostao sa bolesnom majkom bez ikakvih sredstava za život. Čuvao je tuđu stoku i radio za nadnicu. U jesen 1944. godine odlazi u narodnooslobodilačku vojsku Jugoslavije. Imao je šesnaest godina kada je postao ratni vojni invalid. Poslije demobilizacije završio je Učiteljsku školu u Herceg Novom i Kurs za nastavnike muzičkog vaspitanja na Cetinju.

Planskom raspodjelom kadrova upućen je za učitelja Osnovne škole Tobut, na Majevici. Neko vrijeme bio je vaspitač u Dječjem domu na Palama kod Sarajeva, potom direktor Osnovne škole u Srebrnici, prosvjetni inspektor sreza srebrničkog i načelnik odjeljenja za prosvjetu i kulturu u Zvorniku.

Od 1957. godine bio je direktor Prve osmogodišnje škole “Jugoslavija” u Baru. Kao direktor Radničkog univerziteta u Baru organizovao je Srednju upravnu školu, Srednju turističku školu, Školu za osnovno obrazovanje i Školu stranih jezika. U Barskoj gimnaziji radio je kao profesor filozofije. Sa položaja direktora Osnovne škole “Jugoslavija” 1984. godine otišao je u penziju.

Objavio je romane: “Ognjišta pod spilama” i “Starobarskom kaldrmom”, zbirku pjesama “Poj divljega nara” i knjige za djecu “Zov djetinjstva”, “Pčelinjak u stijeni” i “Pjesmice iz korpice”, kao i monografiju “Manastir Ribnjak”.

Sahrana je danas u 16 časova na gradskom groblju Gvozden brijeg.
Izvor: Barinfo / Milenko Ratković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar