Korito rijeke Željeznice opet nelegalno prepriječeno - javlja URA

 most žel

Da li Opština Bar čeka novo izlivanje da bi reagovala?

,,Dvije godine nakon naše inicijative da se utvrdi odgovornost i riješi problem nelegalno izgrađenog, a potom srušenog mosta na rijeci Željeznici, slučaj je oživio i uništavanje rijeke se nastavlja”, saopštili su danas iz barskog odbora Građanskog pokreta URA.

Kako su podsjetili, 2020. godine, nepoznati investitor je samoinicijativno, u privatne svrhe, izgradio most u naselju Bjeliši, na koritu rijeke Željeznice. ,,Tada smo upozoravali na izlivanje rijeke, obratili smo se različitim opštinskim i državnim organima koji su se ograđivale od odgovornosti i prebacivali nadležnost na druge. Kao što smo i očekivali, prve obilne padavine izazvale su izlivanje rijeke Željeznice septembra 2020. Tek tada je Opština Bar reagovala i srušila nelegalno izgrađeni most. Troškovi sanacije terena i mosta iznosili su više desetina hiljada eura koje platila je opština, novcem građana Bara”.

Iz barske URE upozoravaju da je, umjesto mosta, odnedavno u neposrednoj blizini korito rijeke prepriječeno nasutom zemljom i pijeskom. ,,Privatni put je izgrađen neskladno i neplanski, stavljajući u opasnost okolna imanja, kuće i ostale objekte u slučaju izlivanja rijeke koje je sasvim izvjesno u budućnosti. Očekujemo da se utvrdi ko je investitor u izvođenju radova nasutog puta na rijeci Željeznici. Barska URA apeluje na Opštinu Bar da reaguje povodom navedenog problema na vrijeme. Stop nelegalnoj gradnji i ekološkoj devastaciji rijeke Željeznice, zaključuju iz GP URA.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar