Saniran krov Dvorca kralja Nikole

dvorac sa rasvetom

Završeni konzervatorsko-restauratoski radovi na sanaciji krova “ Dvorca kralja Nikole”

Glavno zdanje dvorskog kompleksa kralja Nikole na Topolici predstavlja takozvani Veliki dvorac. Građen je kao reprezentativni rezidencijalni objekat. Podignut je 1885.godine u duhu istorijskih stilova tog vremena po projektu Josipa Sladea. Od 1960.godine u zgradi Velikog dvorca smješten je Zavičajni muzej.
Kako se zgrada nalazi uz samu obalu mora uticaj vlage i jakih vjetrova prilično su devastirali i oštetili krovni pokrivač u proteklom vremenu od obnove iz 1984. i 2007. godine, što je u velikoj mjeri uticalo na čuvanje, zaštitu i adekvatnu prezentaciju spomeničkih svojstava dvorca i muzealija.
Opština Bar je prepoznala važnost i urgentnost otpočinjanja sanacije dvorca te je, kako bi što prije otpočeli radovi, iz sopstvenog budžeta izdvojila sredstva za hitnu sanaciju krova. Takodje smo preko projekta za dodjelu sredstava iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2021. godinu bili podržani i kod Ministarstva kulture.
Radove na sanaciji i konzervaciji krovnog pokrivača , u protekla tri mjeseca, izvodila je firma “Bombeton” doo. Cetinje. Stručni nadzor bila je firma Restarting Budva a za konzervatorski nadzor zadužen je bio Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore.
Radovi su predviđali montažu krovnih elemenata, hidroizolacije, limarije, betonskih elemenata i sanaciju svih nedostataka. Krovni pokrivač pažljivo se obnavljao sa posebnim eternit pločama od strane specijalizovanog osoblja. Obnavljeni su i restaurirani bakarni oluci, ukrasni gromobrani i dimnjaci kako bi dvorac dobio svoj puni izgled. Posebno se vodilo računa o konzervatorskim radovima kako bi objekat sačuvao svoj tradicionalni izgled kao dio kulturne baštine grada i države.
Osim radova na sanaciji krovnog pokrivaca, inovirane su i stalne postavke Zavicajnog muzeja, sto će kvalitativno unaprijediti kulturno-turisticku ponudu grada Bara pred predstojeću sezonu za koju Kulturni centar priprema raznovrstan i bogat kulturno-umjetnicki program.

Na ovaj način je dvorac, kao jedan od najreprezentativnijih objekata i simbola grada Bara, dobio novo ruho, u čijoj će ljepoti uživati i građani i turisti ali, isto tako, sačuvati svoju funkcionalnost kao objekat od značaja za grad i državu.
Obnova Zavičajnog muzeja jedan je od najznačajnijih projekata za građane i budućnost Crne gore, jer je riznica blaga i od zaborava čuva izuzetna dostignuća civilizacija i onih najuspješnijih pojedinaca koji su zadužili čovječanstvo a njegovom obnovom šalje se signal da je kultura važna, da ćemo u nju više ulagati, jer je to najzdraviji osnov za dugoročni razvoj Crne Gore.
JU Kulturni centar Bar
Osim radova na sanaciji krovnog pokrivaca, inovirane su i stalne postavke Zavicajnog muzeja, sto ce kvalitativno unaprijediti kulturno-turisticku ponudu grada Bara pred predstojecu sezonu za koju Kulturni centar priprema raznovrstan i bogat kulturno-umjetnicki program.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar