Dr Cvetko Pavlović donirao knjige Društvu maslinara Bar

cvetko pavlov 

Književnik i publicista, vanredni član DANU, dr Cvetko Pavlović iz Bara  Društvu maslinara Bar donirao je vrijedne knjige i naučne radove čiji je autor.

Primopredaja donacije je simbolično izvršena u maslinjaku na putu od Sustaša ka Starom Baru, ispod drveta gdje je u ranu zoru 1951. godine rođen dr Pavlović, jer se njegova majka, kao i druge žene tog vremena, bez obzira na trudnoću borila da opskrbi familiju hranom. Ambijent je bio obogaćen umjetničkim slikama sa motivima masline, čiji su autori slikari iz Bara i bivše Jugoslavije.
Dr Pavlović je svoj životni vijek posvetio naučnim i stručnim istraživanjima koja doprinose afirmaciji Bara i Crne Gore. Maslina je, kako je istakao, za njega “posebna biljka, hraniteljica, simbol mira, dugovječnosti i prijateljstva”, te je stoga odlučio da sa Društvom maslinara Bar i svim barskim maslinarima podijeli svoja djela. On je pozvao sve odgovorne institucije sistema da se udruže i da u nekom od barskih maslinjaka izgrade umjetnički atelje, gdje bi se okupljali i stvarali umjetnici koji bi stvarali na temu masline.
Predstavnici Društva maslinara Bar, sekretar Dino Mujić i predsjednik Ćazim Alković, zahvalili su se na donaciji i naglasili da su kao rukovodioci Društva počašćeni što je dr Pavlović ukazao veliko povjerenje i poštovanje organizaciji barskih maslinara. Potvrđeno je da Društvo, pored osnovnog - maslinarskog, ima širok spektar djelovanja u svim poljima vezanim za maslinu i život sa maslinom.
Vrijedne knjige i naučni radovi će se nalaziti u prostorijama Društva maslinara Bar u Starom Baru i biće na raspolaganju svim zainteresovanim maslinarima i drugim građanima.
Ovo nije prvi put da uvaženi građani Crne Gore u Društvu maslinara Bar prepoznaju organizaciju koja zavrijeđuje pažnju i povjerenje, pa je tako nedavno istaknuti crnogorski karikaturista Luka Lagator poklonio dvadeset karikatura koje za temu imaju maslinu, a za koje je na svjetskim konkursima dobio vrijedne nagrade.
Vrijedne donacije aktivistima Društva maslinara Bar daju podstrek da još predanije rade na unaprjeđenju maslinarstva u Baru i Crnoj Gori, ali i promociji umjetnosti i kulture, te zaštiti kulturne baštine Bara i okoline.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar