Da li se planira kriminalistička akademija u CG?

PJ u Baru

Predstavnici MUP i UP danas razgovarali sa njemačkim oficirom za vezu o projektu osnivanja Kriminalističe akademije u Crnoj Gori.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, vrsilac dužnosti generalnog direktora u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Hermin Šabotić i načelnik Odjeljenja za analitiku i unapređenje rada policije, Vladan Popović, 7. Juna 2022. godine održali su sastanak sa oficirom Savezne kriminalističke policije Njemačke sa sjedištem u Beogradu, g-dinom Rudiger Stransky.

Tema sastanka je sagledavanje mogućnosti za osnivanje Kriminalističke akademije u Crnoj Gori, gdje je naglašeno od učesnika sastanka da je crnogorskoj policije potrebna dodatna reforma u obrazovanju, te da je ovakav projekat naišao na odobrovanje od strane predastavnika ministarstva i Uprave policije, uz naglasak da i kroz izvještaje Evropske komisije prepoznata je potreba dodatne reforme obrazovanja policije u skladu sa EU standardima.

Oficir za vezu je upoznat sa trenutnim stanjem po pitanju policijskog obrazovanja, kao i statusom Policijske akademije u Danilovgradu i predloženo je da eksperti iz Savezne republike Njemačke izvrše evaluaciju trenutnog stanja obrazovanja policije u Crnoj Gori i da na osnovu toga se naprave zaključci na osnovu kojih će se izvršiti izmjena kako zakonodavnog, tako i institucionalnog okvira u dijelu obrazovanja policije, kao i opravdanosti ovakvog vida školovanja u Crnoj Gori. Takođe, predloženo je da se sagleda i mogućnost upućivanja u budućnosti policijskih službenika na obrazovanje na Kriminalističkoj akademiji u Njemačkoj.

G-din Stransky se saglasio sa navedenim predlozim i izrazio zadovoljstvo po pitanju dosadašenje saradnje sa Ministarstvom unutrasnjih poslova i Upravom policije, te istakao da se nada će i ovaj projekat biti uspješan kao i dosadašnja saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Uprave policije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije su izrazili spremnost da stave sve potrebne kapacitete na raspolaganju ekspetima iz Savezne republike Njemačke kako bi projekat obrazovanja policije u potpunosti zaživio.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar