Snovi na javi

pjesnicii

Priredio Labud N..Lončar

 U Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Baru održana je promocija zbirke pjesama “Snovi na javi” Aleksandre Đurović, učenice III razreda.
Izdavač njene knjige je Međunarodno udruženje književnih stvaralaca I umjetnika Nekazano iz Bara. 

Anja Pavlović,učenica SEUŠ moderator kazala je na početku promocije: Poštovani gosti,profesori i učenici, Danas imamo čast da promovišemo zbirku pjesama “Snovi na javi” Aleksandre Đurović,koja je učenica trećeg razreda naše škole. Poeziju piše od kada je krenula u srednju školu. A pored toga voli i da crta. Da umjetnost živi u njoj u raznim segmentima kazuje činjenica da se u septembru, kada je dramski studio sarađivao sa rediteljem Goranom Bjelanovićem ,Aleksandra oprobala i kao kostimograf i scenograf u pozorištu. Moramo priznati da je i u tome bila odlična. Toliko se talenata krije u ovoj mladoj i nježnoj djevojci. No, vratimo se na ono zbog čega smo tu, a to je poezija. A sam naziv zbirke svjedoči da je riječ o tinejdžerki, koja kako sama kaže ” budna sanja”.

Taj njen san je prepoznalo udruženje barskih književnika “Nekazano” ,a predsjednik udruženja Labud N. Lončar pomogao je da taj san oživi i da ova zbirka ugleda svjetlost dana
Mnogo toga možemo reći o Aleksandri, ali najbolje ćemo shvatiti kakva je ona zapravo kroz riječi njenih profesora i drugara i kroz sentimentalne stihove njenih pjesama.

Aleksandrina razredna, prof. Mirjana Savićević pohvalno se izrazila o svojoj učenici i pročitala je jednu njenu pjesmu.

Najavljući Labuda N. Lončara, predsjednika udruženja Nekazano i izdavača, Anja je rekla: Henri Maris kaže da je za kreativnost potrebna hrabrost, a sada ćemo čuti šta kaže Labud Lončar.

Labud N. Lončar je pozdravio prisutne učenike i nastavno osoblje SEUŠ i kazao da je ponosan na saradnju sa ovom školom i na Aleksandru I njen uspjeh. ”Drago mi je što smo omogućili Aleksandri da njeni snovi postanu java, baš kao i što kaže naslov njene knjige, a sve stvaraoce SEUŠ - bili oni učenici ili nastavnici pozivam da svoje radove šalju udruženju Nekazano. Nadam se da ćemo uskoro objaviti bar još jednu knjigu poezije učenika SEUŠ jer sigurno znam da u ovoj školi postoje još tri mlade pjesnikinje i jedan pjesnik, a možda i više, koji su zreli da im se objave knjige poezije. Volio bih da Aleksandra bude početak. I ranije smo imali bogatu saradnju sa vašom školom pa se iskreno nadam da ćemo je nastaviti a na opšte zadovoljstvo.”

Anatol Frans kaže da je u umjetnosti,kao i u ljubavi, instikt dovoljan. Ovu misao dočarava Aleksandrina pjesma –“Mom bratu”, koju će nam kazivati novinarka Radio Bara i koordinatorka školske emisije Iz našeg ugla Maja Malić – riječi su Anje Pavlović, moderatorke a Maja je sve dirnula čitanjem pomenute pjesme.

Kako drugari doživljavaju Sašku otkrio nam je Aleksandrin drug Luka Mijač, govoreći pjesmu “Pismo Aleksandri.”

Nešto više o Aleksandrinoj poeziji prisutni su saznali kroz pjesmu “Jedina istina laž”, koju je govorila učenica Marija Nikotić.

Stanislav Vinaver je rekao – “Poezija je nebeski med što teče iz nevidljivih saća što ih stvaraju duše”. Baš to potvrđuje pjesma “Plavooki anđele”, koju je govorila profesorica Valentina Drobnjak a koja je i povezala Aleksandru sa Udruženjem Nekazano, i Labudom N. Lončarom, koji je pripremio i objavio njenu knjigu.

Mlada autorka Aleksandra se obratila prisutnima sledećim riječima: “Prije svega želim da se zahvalim svima prisutnim, koji su ovom prilikom došli na promociju. Takođe bih da se zahvalim SEUŠ koja je obezbijedila dio novca za štampanje zbirke, našem direktoru skole, profesorkama Mirjani Savićević i Valentini Drobnjak, a posebno želim da se zahvalim udruženju Nekazano i mom izdavaču Labudu N. Lončaru koji je velikim dijelom zaslužan da moj san postane java. Pisanjem se bavim tri godine. Prvu pjesmu sam napisala kada sam prvi put na neki način bila povrijeđena i kada sam postala svjesna nekih ozbiljnijih stvari. Većina tekstova je bazirana na stvarnim događajima iz mog života, neki su iz mojih snova, mašte, a neki su inspirisani raznim filmovima ili knjigama…”

Na kraju završavajući ovu prelijepu i dirljivu promociju moderatorka Anja Pavlović, koja je i ranije sarađivala sa udruženjem Nekazano, a koju je vodila znalački, je rekla: Kažu da je pesnik slavuj, koji sjedi u mraku i pjeva, kako bi razveselio vlastitu samoću slatkim zvukovima.

Nadamo se da smo i mi poput tog slavuja ulili u vas ove slatke mladalačke misli, koje su nas vinule u oblake poezije. Nadamo se da ste uživali.

Nakon toga je mlada autorka Aleksandra upoznala posjetioce da njenu knjigu mogu kupiti u Barskim knjižarama: Olovka, Luča i MIral.

 

 

 

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar